Multimediaal

Olympische stadions in de tijd, De Feyenoord sportquiz, Sportnieuws op de kaart, een tag cloud, en het Sportbeeld van de dag archief. Kijk verder »


Sportbeeld van de dag

Stroomstoring bij VitesseItems van mei '06


Mission Olympic

31-5-2006

Mission Olympic, The School Final is dé finale van de landelijke schoolsportcompetities. Op 2 juni is de spectaculaire openingsshow van de 4e editie van Mission Olympic, The School Final op 2 juni in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Mission Olympic is een initiatief van NOC*NSF en Coca-Cola Nederland. Voor The School Final werken NOC*NSF en Coca-Cola Nederland samen met de KVLO (Koninklijke Vereniging van Leraren Lichamelijke Opvoeding). Doel van de partners is om ''bewegen onder de jeugd te stimuleren''. lees verder »


Kameroen bijna kampioen

30-5-2006

Wout Visser waarschuwt ons nog maar eens voor overmoed tegen Afrikaanse voetballanden. Alhoewel Kameroen niet meedoet dit keer, maar toch... Vanaf vandaag, kinderen, kan deze site ook met aardrijkskunde worden gebruikt, of hoe jullie dat tegenwoordig ook noemen op school. In ieder geval die les waarbij vreemde mannen tegen je zeggen dat het goed is om blind uit je hoofd te weten waar Oude Pekela en Heerhugowaard liggen en of die rotdorpen wel of niet op hoogveen liggen. Anyway: dit is dus Kam... lees verder »


Lucky Ajax-VenW United

30-5-2006

DGOT lees verder »


Leo Beenhakker vertelt over 1990

30-5-2006

Het ochtendblad NRC.next is één van de beste dingen die de Nederlandse krantenwereld de laatste tijd is overkomen. Waar een tabloid als het Algemeen Dagblad met merkwaardig populisme - vorige week was ruim een kwart van de voorpagina misbruikt voor een bericht dat ergens in Duitsland of nog verder hiervandaan een beer was ontsnapt! - zichzelf drijvende houdt, heeft NRC.next een eigen koers ingezet. Vandaag openen ze met het WK van 1990. Toenmalig bondscoach Leo Beenhakker: "Ik heb het... lees verder »


Sportgeschiedenis en Anno

30-5-2006

Sportgeschiedenis.web-log.nl presenteert vandaag, in samenwerking met  Anno, een  mini WK-special. Anno is een organisatie die zich bezighoudt met de Nederlandse geschiedenis. Het is een historisch nieuws- en ontmoetingscentrum. Anno maakt de Nederlandse geschiedenis toegankelijk voor een groot publiek. Zo willen zij helpen het historisch besef in Nederland te vergroten. Want kennis van het verleden helpt je het heden beter te begrijpen. Anno vertelt over onze identiteit. Over Nederlandse waarden, over democratie, onze samenleving, onze cultuur.  Nederland speelt in de ''poule des doods'' tegen drie sterke tegenstanders. Heeft Nederland ook historische appeltjes met hen te schillen? Of zij juist met Nederland? We nemen ieder land uit de poule onder de loep. Ook kijken we naar de voetbalhistorische relatie tussen Nederland en gastland van het WK, Duitsland. Ook kijken we naar de Nederlandse voetbalploeg Ajax en hun avonturen in Ivoorkust in 1979. lees verder »


Ajax in Ivoorkust

30-5-2006

Eind december 1979 vertrok Ajax voor een trip naar Ivoorkust. Via een aldaar gevestigde Nederlander, Dick Quist, was Ajax uitgenodigd om een week in Abidjan te verblijven en twee wedstrijden te spelen. Ook de dames van de begeleiding waren uitgenodigd en maakten hiervan dankbaar gebruik. Een echte serieuze trip was het niet, men moet het meer zien als de afsluiting van een goede eerste seizoenshelft: Ajax stond aan de leiding met 5 punten voorsprong op Feyenoord en AZ ''67 welke clubs beiden een wedstrijd minder hadden gespeeld. lees verder »


Een uniek wereldrecord

29-5-2006

Wie weet er meer? Deze maand stonden we op het Olympisch Stadion gebogen over de wereld- en olympische records Atletiek. We kwamen een merkwaardig verschijnsel tegen bij het discuswerpen. Het is voor zover wij uitzochten het enige wereldrecord waarbij de prestatie van de vrouwen beter is dan die van de mannen. Begin hier eens doorheen te vlooien. Bij de mannen is Jürgen Schult uit de ehemalige DDR wereldrecordhouder met 74,08 meter. Dat een voormalige Oost-Duitser nu nog de beste is, gee... lees verder »


De laatste minuut

29-5-2006

Duitse voetballers blijken structureel meer te scoren in de laatste minuten dan Nederlanders. Dat is één van de conclusies van Gyuri Vergouw, die enkele jaren geleden een veelbesproken onderzoek publiceerde over de strafschop. Deze week is zijn nieuwe boek verschenen: De laatste minuut, de 7 mythen van het Duitse voetbal. Ook is hij een weblog begonnen, zodat Vergouw bij deze onze loglega is geworden! Vergouw schrijft over De laatste minuut: ''Het boek tracht de geheimen van het suc... lees verder »


Het ongelijk van Gary Lineker

28-5-2006

Voetbal hangt soms van clichés aan elkaar. Elk voordeel hep zijn nadeel. Voetbal is oorlog. En internationaal het meest uitgemolken cliché is dat voetbal een simpel spelletje is dat wordt gespeeld door twee keer elf spelers in twee keer 45 minuten met uiteindelijk de Duitsers als winnaar. Dat juist de Engelse voetballer Gary Lineker dit zei, is vreemd, omdat in zijn eigen land zijn ongelijk werd aangetoond. De WK-geschiedenis is onverbiddelijk, mijnheer Lineker. Op het WK van 1966 k... lees verder »


Diego en 1986

28-5-2006

We kunnen het niet vaak genoeg zien: De Solo en de Hand van God. Vanavond gaat de BBC weer los. In 1986 leidde Diego Maradona de Argentijnen naar hun tweede wereldtitel. De BBC laat zien wat hieraan vooraf ging en hoe de arme Engelsen persoonlijk door Pluisje werden weggezet. Dus eerst Andere Tijden kijken en daarna BBC-mans. World Cup stories zondagavond om 22.00 uur op BBC 2. Pluisje slank. Pluisje dik. Pluisje weer dun. lees verder »


Vroegere Tijden

27-5-2006

Ook het historische programma Andere Tijden heeft inmiddels een geschiedenis. Geschiedenis met geschiedenis dus, voor de echte liefhebbers. Komende zondag duiken de makers in de beroemde WK-clash tussen West-Duitsland en de DDR in 1974. Maar de afgelopen jaren is er meer aandacht voor voetbal geweest. Dit weblog is weer eens zo vriendelijk om in plaats van eten te koken voor zichzelf eerst nog even de leukste dingen op een rij te zetten. Geen dank. In 1957 was het Nederlandse publiek blij met... lees verder »


Apeldoorn wil Olympische Spelen 2028

27-5-2006

Kan NOC*NSF even opletten? Apeldoorn wil namelijk ook meedoen als de Olympische Spelen in 2028 naar Nederland komen. Om alvast te wennen aan het organiseren van grote evenementen stelt het zich kandidaat om in 2011 het EK indoor-atletiek te organiseren en in 2010 of 2011 het WK baanwielrennen. Burgemeester De Graaf van Apeldoorn zegt: "Als we meehelpen in de aanloop, willen we ook het grote feest meemaken." Ik zal zondag eens vragen aan de nieuwe sportwethouder van  Amsterdam of er ook in die stad plannen bestaan. lees verder »


WK-quiz

27-5-2006

Ome Jurryt heeft onze vrienden van /Geschiedenis geholpen bij het maken van een quiz. Een WK-quiz wel te verstaan. Het WK in Duitsland komt er aan en Oranje doet mee.

lees verder »


Het eerste gefilmde doelpunt van Oranje

27-5-2006

Donderdag kondigde Jurryt het al aan: het eerste gefilmde doelpunt van het Nederlands Elftal. Het fragment komt uit 1920, en we zien Jaap Bulder scoren vanuit een penalty tegen Zweden (4-4). Het twee minuten durende fragment is hier te zien. lees verder »


Doe mee aan de Bep Bakhuys Bokaal!

26-5-2006

Op 1 juli organiseert het Historisch Centrum Overijssel uit Zwolle in samenwerking met het Olympisch Stadion de zogenaamde Bep Bakhuys Bokaal. De inschrijving in Overijssel hiervoor is nu begonnen. Haal hier daarvoor de download op. De finale is in Amsterdam, in het Olympisch Stadion, op exact dezelfde plek als waar in 1934 Bep Bakhuys voetbalgeschiedenis schreef. Zo dus Een Kopbal a la Bakhuys en is een begrip in de voetbalwereld. Zoals Oranje-historicus Matty Verkamman hierover schreef: ''... lees verder »


Iets vragen aan nieuwe sportwethouder Amsterdam?

26-5-2006

Carolien Gehrels is de nieuwe sportwethouder van Amsterdam. Op zondag 28 mei is zij als gast in het politiek-culturele café Badzout. Daar zal zij onder meer uiteenzetten wat haar visie is op sport in Amsterdam en is er voor de bezoekers de mogelijkheid haar vragen te stellen. Is Amsterdam nog steeds Capital of Sports? Wat wordt belangrijker: topsport of breedtesport? En hoe zou het zijn als Amsterdam zich weer kandidaat stelt voor de Olympische Spelen? Carolien Gehrels Het is naast dit... lees verder »


Wir gegen uns

26-5-2006

De aflevering zondag van Andere Tijden komt met opzienbare onthullingen over de WK-wedstrijd West-Duitsland tegen de DDR in 1974. In de Volkskrant van vrijdag staat al een uitgebreide vooraankondiging, die in nog uitgebreidere vorm is te downloaden. En dat kan ik je zeker aanraden! Deze uitzending is trouwens ook op de Duitser te zien. Wir gegen uns, werd het genoemd in de Duitslanden. In 1974 werden Oost en West-Duitsland aan elkaar gekoppeld voor de poulewedstrijden. Tot grote consternatie... lees verder »


Gezocht: Nederlandse voetballer uit Auschwitz

26-5-2006

Ik zag vandaag op internet onderstaande oproep staan van de Engelse schrijfster Wendy Holden. Zij schrijft momenteel een boek over een Nederlandse voetballer die uit Auschwitz is ontsnapt. Holden schrijft in haar oproep: "Ik heb de uitzonderlijke details van deze ontsnapping gekregen van één van de hoofdspelers die nog leeft, hij is bijna zeker de laatste overlevende. Hopende dat er misschien familie, vrienden of anderen zijn die dit verhaal kennen en mij kunnen helpen om dit opme... lees verder »


Het oudste gefilmde doelpunt van Oranje

25-5-2006

Vanaf zaterdag 27 mei besteedt het historische themakanaal /GESCHIEDENIS een week lang aandacht aan de geschiedenis van het voetbal. De samenstellers hebben een heel bijzondere keuze gemaakt met opnames, die veel verder gaan dan louter het meeliften op het Oranje-gevoel. Met onder meer het oudste gefilmde doelpunt van het Nederlands Elftal en de voetbalfilms van schrijver Dick Laan uit jaren twintig van de vorige eeuw! Deze uitzendingen voegen dus wezenlijk iets toe aan de Nederlandse geschieds... lees verder »


Loek Biesbrouck Held van Haarlem

25-5-2006

Oud-voetballer en negentienvoudig international Loek Biesbrouck is per 1 juni a.s. officieel een Held van Haarlem. Bram Peper, oud-burgemeester én oud-voetballer, onthult daarom op 1 juni een enorm portret van deze sporter aan de buitenmuur van het Kennemer Sportcenter in Haarlem, waar al meer stedelijke sporters hangen. Andere helden zijn onder meer Jaap Eden, Kick Smit, Yvonne van Gennip en Jessica Gal. Biesbrouck is enkele maanden geleden overleden op 84-jarige leftijd. Loek Biesbrou... lees verder »


WK lezing Hard Gras

25-5-2006

Warenhuis De Bijenkorf Amsterdam organiseert vrijdagavond 26 mei twee lezingen uit columns en korte verhalen door columnisten van het literaire voetbaltijdschrift Hard Gras (waaronder Henk Spaan, Herman Koch, Frans Thomése en Theun de Winter). Voorzitter is tv-presentator Matthijs van Nieuwkerk. Vrijdag 26 mei, 18.30 en 19.30, Bijenkorf Amsterdam lees verder »


Duitse broederstrijd

25-5-2006

Tijdens het WK voetbal in Duitland in 1974 was een in het oog springende wedstrijd de confrontatie tussen West-Duitsland en Oost-Duitsland. De wedstrijd werd door de Oostduitsers met 0-1 gewonnen door een doelpunt in de 78ste minuut. Jürgen Sparwasser was maker van het doelpunt. Maar achter de schermen gebeurde voor en na de wedstrijd ook van alles. Zo gingen er 1500 streng geselecteerde supporters mee naar Hamburg, onder wie 150 Stasi-spionnen. In Andere Tijden de geheimen van Aktion Le... lees verder »


Edwin van der Sar siert Olympisch Stadion

24-5-2006

Doelman en Oranje-aanvoerder Edwin van der Sar heeft op verzoek van het Olympisch Stadion Amsterdam zijn vijf favoriete doelmannen uitgekozen. Van deze sporters zijn enorme foto''s gemaakt, die tijdens het WK Voetbal op de voorgevel van het Olympisch Stadion komen te hangen. Op 6 juni is de onthulling van deze buitenexpositie, en wordt bekend welke vijf collega''s worden bewonderd door de keeper van Oranje en Manchester United. Eén aanwijzing: er zijn ook niet-voetballers bij en ze komen oo... lees verder »


NOC*NSF zet olympisch vooronderzoek on-line

24-5-2006

NOC*NSF heeft dinsdag besloten het vooronderzoek te vervolgen naar een eventuele Nederlandse kandidaatstelling voor de Olympische Spelen. Wat dat precies inhoudt is door het Comité on-line gezet. Voor de komende twee jaar is twee miljoen euro uitgetrokken om een businessplan op te zetten. In het afgelopen jaar heeft een werkgroep met leden van NOC*NSF en vertegenwoordigers van politiek, cultuur en wetenschap een eerste vooronderzoek gedaan. Een jaartal dat genoemd wordt voor de kandidaa... lees verder »


De klonen van Kick Wilstra

24-5-2006

In café Studio in Haarlem is afgelopen maandag een stripboek over HFC Haarlem gepresenteerd. Het heet De Klonen van Kick Wilstra en gaat onder meer over het verleden, heden en de toekomst van HFC Haarlem. Johan Tempelaar is de schrijver van de strip. Hans Klaver de tekenaar Een oude Kick Wilstra De verschijning is in het kader van de komende Haarlemse stripdagen en het WK Voetbal in Duitsland. Kopen? lees verder »


De telefoongesprekken van Johan Cruijff

24-5-2006

Vlak voor de WK-finale van 1974 wilde Danny Cruijff weten wat er klopte van het verhaal in de Bild Zeitung dat haar man naakt had gezwommen met schone dames in het Waldhotel in Hiltrup, het onderkomen van het Nederlandse team. Urenlange telefoongesprekken waren het gevolg, die de KNVB bijna tienduizend mark hebben gekost. Dat is op te maken uit de hotelrekening, die liggen in het Nationaal Archief in Den Haag. Ook andere spelers belden die dag waarschijnlijk erg veel. Vaste lezers van dit weblog... lees verder »


Wereldkampioen: het laatste Joegoslavische elftal

24-5-2006

Bekende spelers als Boban, Prosinecki, Savicevic, Mijatovic, Mihajlovic en Suker maakten deel uit van het Joegoslavisch jeugdelftal op het WK junioren in Chili 1987. Dat team werd uiteindelijk wereldkampioen. De hooggespannen verwachtingen van het nationale elftal konden echter nooit worden waargemaakt, mede door de boycot van de Verenigde Naties. Joegoslavië mocht in 1992, 1994 en 1996 niet meedoen aan een eindronde. lees verder »


Nederland verloor WK-finale van zwangere man

24-5-2006

Het WK Voetbal van 1978 stond bol van vermeende omkoping- en dopingschandalen. Ook Nederland kreeg daarmee te maken, blijkt uit twee studies over dit toernooi. In de finale van het gastland tegen Nederland zouden Argentijnse spelers stijf hebben gestaan van stimulerende middelen. lees verder »


Kalou zat enkele dagen in een strafkamp

24-5-2006

Een politieke machtswisseling zou voor een nationaal elftal niets moeten uitmaken, maar het team van Ivoorkust kwam er in 2000 achter dat dit geen vanzelfsprekendheid is. Vlak voor aanvang van de Africa Cup dat jaar had een energieke generaal de macht gegrepen. Robert Guéï verving zonder vriendelijk te vragen Conan Bédié en dat merkten ook de voetballers. lees verder »


De pluimbal

23-5-2006

Verder met de ballen! Na de kaatsbal nu over naar badminton, want ook daar gebruiken ze een bal. OK, een vreemde, maar toch. De veren shuttle Om te beginnen is Badminton de naam van een landgoed in Groot-Brittannië. In 1873 was er een tuinfeest bij de Hertog van Beaufort, die daar woonde. Daarvoor werd deze bezigheid in Poona in India al gespeeld (hier het plaatselijke weerbericht), zodat de sport ook Poona heette. Maar de Engelsen maakten er badminton van en dus spelen die sporters sin... lees verder »


Koop Kluivert

22-5-2006

Een opvallende titel in de reeks voetbalboeken van dit moment is de biografie van Patrick Kluivert, die deze week verschijnt. Daarin vertelt de voetballer, zoals eerder Winston Bogarde, hoe hij aankijkt tegen het een en ander. Het wordt gebracht als het boek waarin alles duidelijk wordt en dat zou mooi zijn. Zoals ze in Griekenland dan zeggen: ''Va doume'' of ''We zullen zien''. Kopen? lees verder »


Levende Ajax-geschiedenis naar Olympisch Stadion

22-5-2006

Op 4 juni speelt Lucky Ajax in het Olympisch Stadion Amsterdam een benefietwedstrijd tegen een team van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, VenW UNITED. Het is voor de eerste keer dat de oud-Ajacieden met hun team in het Olympisch Stadion spelen, op de plek waar ze zoveel successen hebben behaald. Sjaak Swart, John Bosman, Gerrie Mühren, Peter van Vossen, Simon Tahamata en Aron Winter: ze zijn er allemaal bij. De opbrengsten van deze speciale wedstrijd zijn voor het Save Our Lives-Wee... lees verder »


Snel rijk worden met zingen voor Oranje

22-5-2006

In de jaren twintig van de vorige eeuw werd voor het eerst een liedje gezongen voor een Nederlandse voetballer. Vorige week was Ali B de laatste in de rij, die wat zong over voetbal. In dit laatste deel van de serie komen we erachter hoe we zelf rijk kunnen worden met een voetbalhit. Na de dood van Willy Alberti had Amsterdam eigenlijk nog maar één volkszanger. René Froger, Peter Beense en al die anderen ten spijt; ze kunnen niet tippen aan André Hazes. Hoewel hij op en to... lees verder »


Precies 10 jaar geleden: Ajax-Juventus

22-5-2006

22 mei 1996. Ik weet het nog goed: ik was op studiereis in Spanje en keek in de lobby van het hotel (omringd door mede-studenten en veel bier) naar Ajax-Juventus, de finale van de Champions League. Op een gammele televisie konden wij het spektakel aanschouwen. Plots die grijze kop van Ravanelli, foutje Frank de Boer (dacht ik?) en slecht keeperswerk Sarremans: 1-0. Gelukkig bood Litmanen later tijdelijk verlichting. Volgens mijn DGOT collega Roy Jadi was het scoreverloop als volgt: Ajax-Juv... lees verder »


Giro op de Brommer

21-5-2006

De wielrenners zijn lekker aan het fietsen in Italië. Getuige deze poster zijn er ook mensen die de ronde op de brommer afleggen (wist ik niet). lees verder »


Soccer Aid

20-5-2006

Ruud Gullit gaat een tijdschrift maken. Gelukkig doet hij zo af en toe ook nog iets met voetbal. En wel 27 mei aanstaande op Old Trafford. Met een clubje beroemdheden, ex-voetballers en andersoortige celebs, heeft Robbie Williams Soccer Aid georganiseerd, een voetbalmatch voor het goed doel (Unicef). Engeland speelt tegen De Rest van de Wereld (koloniale tijden herleven). De ''Robster'' is aanvoerder van Engeland en zijn coach is Terry Venables. Aanvoerder van de tegenpartij is kokkie Gordon... lees verder »


Olympische Spelen naar Nederland?

20-5-2006

Een werkgroep in opdracht van NOC*NSF presenteert dinsdag een haalbaarheidsonderzoek naar de Olympische Spelen in Nederland. Dat schrijft het NRC-Handelsblad zaterdag. Met als centrale conclusie tot nu toe: ''Onder voorwaarde dat Nederland zich ontwikkelt tot een kwalitatief hoogwaardig sportland is kandidaatstelling voor de Olympische Spelen reëel.'' Deze werkgroep werd in 2005 in het leven geroepen en bestond uit vertegenwoordigers van sport, overheid, bedrijfsleven en wetenschap. Het... lees verder »


Marco van Basten. De jaren in Italie en Oranje III

20-5-2006

In samenwerking met boekhandel Scheltema in Amsterdam presenteerde Het Sporthuis gisteren Marco van Basten. De jaren in Italië en Oranje van Zeger van Herwaarden. Hieronder de tweede helft van hoofstuk 1. lees verder »


Salo Muller: een grootheid in de Nederlandse sport

19-5-2006

Wout Visser heeft het boek van Salo Muller gelezen, de voormalige verzorger van Ajax. Eind april werd dit boek gepresenteerd in de Olympic Experience. Johan Cruijff en Salo Muller wachten in 1967 op Schiphol voor vertrek naar Madrid. Foto''s Nationaal Archief Door Wout Visser Tussen al het Oranje & WK-geweld op deze site door heb ik mede op aangeven van deze site het boek Mijn Ajax van Salo Muller gelezen. Voor als u het niet weet: Muller was van 1959 tot 1972 verzorger van Ajax. Het... lees verder »


Marco van Basten. De jaren in Italie en Oranje II

19-5-2006

In samenwerking met boekhandel Scheltema in Amsterdam presenteert Het Sporthuis vanmiddag Marco van Basten. De jaren in Italië en Oranje van Zeger van Herwaarden. Hieronder een voorpublicatie. Het is de eerste helft van hoofstuk 1 (morgen volgt de tweede helft). lees verder »


Verder zingen voor Oranje

19-5-2006

Meteen nadat hier de serie begon over liedjes over Oranje kwam Ali B met zijn versie van ''We houden van Oranje''. Samen met Cruijff zelf zong hij donderdag in het Olympisch Stadion zijn potentiële hit, die op dit log dus in historisch perspectief geplaatst wordt. We eindigden in deel één in 1934, bij de song ''We gaan naar Rome''. Vergeet niet links van dit artikel aan te geven wat jouw favoriete voetballied is. Ali B zingt in het Olympisch Stadion zijn nieuwe WK-single. Waar... lees verder »


Ali B zingt met Johan Cruijff

18-5-2006

Johan Cruijff is inderdaad geen robot en Ali B ook niet. De rapper zong ''We houden van Oranje'' in het Olympisch Stadion, waar deze single donderdag officieel werd gepresenteerd. Cruijff, nog schor van het feest gisteren met Barcelona, liet zich zelfs nog even verleiden wat mee te zingen. Oei! Oei! Wat een loei! Cruijff zingt mee Nog dichterbij en ik had geweten of Cruijff en B hun oren vandaag wel hadden gewassen lees verder »


Johan Cruijff is geen robot

18-5-2006

Nee hoor, Johan Cruijff is helemaal geen robot. Hij is nu in het Olympsich Stadion en ik zag net zelf dat hij echt is. Vandaag is de open dag van de Johan Cruyff Foundation in het Olympisch Stadion met onder meer een voetbaltoernooi. En er zal meer gebeuren vandaag, waaronder de presentatie van een nieuwe Oranje-single van Ali B. Sorry dat Frits Barend net in beeld stond... Tijdens de open dag van de Johan Cruyff Foundation wordt de single ''Wij houden van Oranje'' gepresenteerd. Het wordt g... lees verder »


Johan Cruijff is een robot

18-5-2006

Een computer in Groningen zegt dat Nederland terecht de WK-finale van 1974 heeft verloren. Het is hetzelfde rekenwonder als dat in de aanloop naar de Winterspelen voorspelde dat Nederland geen gouden medailles zou winnen. Het werden er drie... Maar goed, volgens het analysemodel Effectivity in Action behaalden de spelers van West-Duitsland gemiddeld een 6,1 en de Nederlanders 5,7. De relatie met de gedachte van topsport lijkt hier volkomen zoek. Johan Cruijff zingt het volkslied. Eerst maar... lees verder »


De Oranje WK-dvd's

18-5-2006

Wout Visser is blij, want bij hem in de buurt zijn DVD''s te koop. Door Wout Visser We hebben er schandalig lang op moeten wachten, maar eindelijk is er een fatsoenlijke Nederlandse DVD over de WK''s voetbal van 1974 en 1978. Die gaan natuurlijk over Oranje, dat op deze twee achtereenvolgende WK''s twee keer tweede werd. En twee keer de pech had om zijn finale als een pure uitwedstrijd te moeten spelen. Twee keer geen goud dus, maar wel binnen vier jaar tijds een formidabele, internationaal... lees verder »


Marco van Basten. De jaren in Italie en Oranje I

17-5-2006

In samenwerking met boekhandel Scheltema in Amsterdam presenteert (even clicken op de uitnodiging voor betere leesbaarheid) uitgeverij Het Sporthuis op vrijdag 19 mei aanstaande Marco van Basten. De jaren in Italië en Oranje van Zeger van Herwaarden. Hieronder alvast een voorpublicatie. Vrijdag volgt meer. lees verder »


Arsenal in 1972

17-5-2006

Vanavond een droomfinale in de UEFA Champions League: Arsenal FC - FC Barcelona. De finale wordt gespeeld in het Stade de France in Parijs. Hieronder wat foto''s uit 1972, toen Arsenal leuk voetbalde, maar geenszins de finale van de Europa Cup 1 wist te bereiken (finale dat jaar: Ajax - Internazionale 2-0). Publiek in de buurt van Highbury. Publiek in de buurt van Highbury. Charlie George. Frank Mc Lintock. Foto''s Guus de Jong. lees verder »


Eerbetoon Surinaams voetbal in Olympisch Stadion

17-5-2006

Na de gewonnen wedstrijd zondag van de Suriprofs wilde Edgar Davids met de Humphrey Mijnals Bokaal onder zijn arm weer naar huis. Maar die trofee wordt tentoongesteld in de Olympic Experience, dus tot teleurstelling van de voetballer moest hij deze achtergelaten. Voor het publiek des te beter, want de bokaal is opgenomen in een eerbetoon voor het Surinaamse voetbal. Davids krijgt natuurlijk gratis toegang, net als alle andere Suriprofs en de spelers van het Talententeam, inclusief begeleidende s... lees verder »


De Voetbaljaren

17-5-2006

Eind 2006 verschijnt het fotoboek ''De Voetbaljaren'' van Guus de Jong bij Arko Sports Media. De foto''s van Guus de Jong geven een mooi beeld van de ongedwongen sfeer die op en rond de velden heerste in de jaren ''60 en ''70 van de vorige eeuw. Guus reisde de wereld over om de grote voetbalmomenten van die tijd vast te leggen, vrijwel altijd in kleur. Hij was bevriend met grootheden als Eusebio, Puskas en Bobby Charlton en werd geaccepteerd door de voetballers, zowel in het veld als daarbuit... lees verder »


Zingen voor Oranje

16-5-2006

Zoals er met Carnaval liedjes op de markt komen, gebeurt dat ook vlak voor een belangrijk optreden van het Nederlands Elftal. We zingen en we springen en we zijn zo blij en er zijn geen stoute Duitsers bij. Een serie over meedeiners voor voetballiefhebbers, waarbij we aan het eind de ideale formule opstellen voor een voetbaltophit. Jaja, als sporthistoricus scoor je zomaar een Nummer Een Hit! O ja: vergeet niet links van dit artikel even de poll in te vullen met je favoriete voetballied. Wij... lees verder »


Frank en Ronald de Boer

16-5-2006

Op 2e pinksterdag, 5 juni 2006 wordt er in het gemeentehuis van Stede Broec een fototentoonstelling gehouden met als thema 75 jaar voetbal in Stede Broec. Daarom maar even een persbericht. [Begin persberichtmoment] 75 jaar clubgeschiedenis gebundeld in het jubileumboek/DVD van v.v. De Zouaven. Op het gemeentehuis van Stede Broec zullen om 11.00 uur de makers van het boek/DVD bestaande uit, Jaap Bimmerman, Niek Oud, Edwin Bakker en Cor Westerveld, het jubileumboek 75 jaar Zouaven presenter... lees verder »


Bekende voetballer wordt hoofdredacteur

16-5-2006

Hou het nieuws in de gaten! Deze week wordt namelijk bekend dat een beroemde (ex-)voetballer eenmalig hoofdredacteur wordt van een mannenvariant van LINDA., het tijdschrift van/over mevrouw De Mol. En het is waar: die hoofdredacteur is een hele bekende... Je mag raden wat je wilt, maar ik zeg niets! Tot het eenmaal officieel is bekendgemaakt. lees verder »


Het leven van kaatslegende Hotze Schuil

16-5-2006

In Harlingen is afgelopen weekend het boek ''De Lange'' gepresenteerd over de Friese kaatslegende Hotze Schuil. Na een paar maanden wachten is dan eindelijk het boek af van één van de meest markante sporters ooit uit Friesland. Het is geschreven door Jelle Bangma, Ate de Jong en Wio Joustra. Uitgever is Friese Pers Boekerij. Kopen? In november 2005 overleed Schuil onverwachts. Dit trok zelfs de aandacht van de niet-Friese media, wat voor een kaatser grenst aan het onmogelijke. Al ti... lees verder »


De kaatsbal

16-5-2006

In de serie De Ballende Mens beginnen we eindelijk eens met de ballen zelf. De beschrijvingen zijn kort en hopelijk helder. En zo gaan we de komende tijd heel wat ballen af. De Nederlandse kaatsbal. Foto van Alles Over Ballen De Lydiërs zouden de uitvinders zijn van de kaatsbal. De Grieken en Romeinen hadden drie ballen: groot, middelgroot en klein. De kleine is afgebeeld op graftekens van artsen. De Belgische bal. Foto Kaatsentiteit Vlaanderen De bal is rond en van kunstleer, gevu... lees verder »


Olympisch Stadion adverteert in China

15-5-2006

Burgemeester Cohen van Amsterdam overhandigt maandag een olympisch pakket aan zijn collega in Beijing. Dat doet hij namens het Olympisch Stadion Amsterdam. Cohen voert een Amsterdamse handelsmissie aan, die deze week een bezoek brengt aan China. Om de Amsterdamse vertegenwoordigers veel succes te wensen plaatste het Olympisch Stadion Amsterdam dit weekend een Chineestalige advertentie in de krant Sing Tao Daily.

lees verder »


Doe de Roger Federer

15-5-2006

We hebben weer een persbericht, ditmaal voor de tennisliefhebbers. Want wij als sporthistorici hebben namelijk interesse in van alles veel en dan nog wat erbij. Het bericht komt van B-motion, dat tot een kwartier geleden bij mij onbekend was . [Begin persberichtmoment] Roger Federer behoeft nauwelijks introductie. De nummer 1 van de wereld is onbetwist de beste tennisser van de huidige generatie proftennissers. Jong als hij is (geboren op 8 augustus 1981) heeft hij inmiddels al zeven Grand Slam... lees verder »


Jaarboek Sport 2005

15-5-2006

Perberichtmoment! Het ''Jaarboek Sport - beleid en onderzoek'' komt bijna uit. Het is alweer deel vijf en als je ze allemaal tegelijk wilt kopen, moet je dat ook vooral doen! [Begin persberichtmoment]Komende week verschijnt alweer de vijfde editie van het Jaarboek Sport - beleid en onderzoek. Dit periodieke overzichtswerk wordt samengesteld voor gebruik in de sfeer van politiek, bestuur, beleid, onderzoek, onderwijs en journalistiek. Inmiddels is het een onmisbaar naslagwerk voor iedereen die... lees verder »


Collecte Suriprofs levert ruim €30.000,- op

15-5-2006

De collectes zondag bij de benefietwedstrijd tussen de Suriprofs en een Talententeam uit de Eerste Divisie hebben zo''n €32.500,- bijeengebracht. Dit geld werd verzameld door ZZg en is bedoeld voor de slachtoffers van de Watersnood in Suriname. Na de wedstrijd zegden voetballers als Edgar Davids toe ook geld te storten. Dat bedrag is nu nog niet meegeteld, omdat onduidelijk is hoeveel dat precies is. De Suriprofs wonnen met 5-1 van het Talententeam en daarmee de Humphrey Mijnals Bokaal. ... lees verder »


Suriprofs winnen in sfeervol Olympisch Stadion

14-5-2006

De Suriprofs hebben zondag met 5-1 gewonnen van het Talententeam uit de Eerste Divisie. Het heeft daarmee de Humphrey Mijnals Bokaal gewonnen. Onder andere Edgar Davids en Ryan Babel speelden mee voor de Suriprofs. Davids werd Man of the Match. Tijdens de wedstrijd werd geld ingezameld voor de slachtoffers van de Watersnoodramp in Suriname. Het totale bedrag dat vandaag is opgehaald staat vanaf maandag op de site van ZZg. U kunt nog steeds storten! Speciaal voor de lezertjes ben ik de Ma... lees verder »


Het Gouden Team van Brazilie

14-5-2006

Vanavond om 22.00 uur op BBC 2 aandacht voor het wonderteam van Pelé en Garrincha. Volgens Pelé was het Braziliaans elftal van 1970 het beste landenteam aller tijden (Garrincha speelde overigens voor het laatst in 1966 voor Brazilië). Voor plaatsing voor het WK-voetbal in 1970 in Mexico speelde Brazilië in augustus 1969 in het Maracanastadion tegen Venezuela. Het werd 6-0 voor Brazilië. Radiointerview Pelé voor het begin van de interland. Pelé en onder and... lees verder »


Oom Dagobert

14-5-2006

Samen met Wout Visser reizen we naar het WK Voetbal van 1970 in Mexico. Zonder Nederland, maar wel met vermoedelijk het beste landenteam ooit: Brazilië. Door Wout Visser Het Nederlands Elftal was er dus niet bij, ondanks deze indrukwekkende training in Zeist. Hier Johan Cruijff op de rug van Jan Mulder. Foto Nationaal Archief In de aanloop naar het aanstaande WK-voetbal in Duitsland til ik vandaag het WK 1970 uit het stof. Daar is alle reden toe, want dit toernooi in Mexico heeft ons... lees verder »


De FA Cup in 1927

13-5-2006

Zometeen begint de finale van de FA Cup tussen Liverpool en West Ham United in Cardiff. In 1927 won Cardiff City, ten koste van Arsenal (1-0), voor de eerste (en laatste) keer in de geschiedenis de FA Cup. Ik vond deze prachtige affiche van de match. lees verder »


Olympisch Stadion doet Chinees

13-5-2006

Wat is dit nu weer? Later meer... Hier een eerste hint. lees verder »


Eén miljoen

13-5-2006

Veer-in-kontmoment! Vrijdagavond, zo rond middernacht, telde het Weblog over Sportgeschiedenis zijn miljoenste hit sinds de oprichting. Op 4 augustus 2005 werd hier het eerste bericht geplaatst en een kleine tien maanden later zijn we ruim 200.000 unieke bezoekers en een miljoen hits verder. Het hoogtepunt in bezoek was met de Olympische Winterspelen en de nasleep hiervan. Momenteel bereiden we ons voor op het WK Voetbal. Nog 69 miljoen te gaan en we mogen groter gaan wonen In augustus 2005... lees verder »


Oud- bokser Floyd Patterson overleden

12-5-2006

De Amerikaanse oud- bokser Floyd Patterson is gisteren op 71-jarige leeftijd in zijn huis in New Paltz (New York) overleden. Hij leed aan Alzheimer en had prostaatkanker. Hij was een legende in de bokswereld. lees verder »


De ballende mens (deel 2)

12-5-2006

Nog een stuk of dertig ballen en dan is deze serie klaar. We begonnen deze week met de algemene geschiedenis van de bal en vonden zo uit dat zowel de Chinezen als de Grieken tegen een bal schopten toen er in de Nederlandse gebieden nog niemand woonde. We gaan vandaag naar de moderne tijd met de opkomst van sport rond 1850. De volgende keer gaan we los en behandelen we bal voor bal voor bal voor bal. En als het ons b(ev)alt wordt het een serie van zestig afleveringen. Foto Nationaal Archief D... lees verder »


Amsterdam en Beijing starten olympisch overleg

11-5-2006

De steden Amsterdam en Beijing denken na over een olympische kennisuitwisseling. Hierover zal gesproken worden tijdens een werkbezoek deze maand aan de Chinese hoofdstad. Vanaf 14 mei bezoekt Amsterdam Beijing , onder leiding van burgemeester Cohen en vice-burgemeester Lodewijk Asscher. Ook Shanghai wordt aangedaan. Amsterdam was in 1928 gastheer van de Olympische Spelen, Beijing in 2008. Komend weekend heeft het Chinese dagblad Sing Tao Daily op de Benelux-pagina een speciaal artikel over het O... lees verder »


Studio Spaan presenteert dvd in Olympic Experience

11-5-2006

De dvd Het voetbal cabaret van Studio Spaan is donderdag onder grote mediabelangstelling gepresenteerd in de Olympic Experience in het Olympisch Stadion. Henk Spaan, Erik van Muiswinkel en Diederik van Vleuten gaven voor de aanwezige journalisten een speciale show. Het eerste exemplaar van de dvd werd overhandigd aan Harry van Raaij, oud-voorzitter van PSV (de echte!). De beste grap die dag werd overigens niet gemaakt door Spaan en zijn collega''s, maar speelde zich buiten af... De dvd is ee... lees verder »


Minuut stilte bij Suriprofs zondag

11-5-2006

Tijdens de benefietwedstrijd zondag 14 mei van de Suriprofs in het Olympisch Stadion wordt een grote collecte georganiseerd voor de slachtoffers van de Watersnood in Suriname. Voor aanvang van de wedstrijd is een minuut stilte. Verder moeten tv-programma''s betalen voor het maken van opnames van de Suriprofs. Tot slot worden loten van de Sponsorloterij verkocht voor € 6,50, waarvan de helft naar de slachtoffers van de watersnoodramp gaat. Sinds de eerste berichten over de Ramp in Surinam... lees verder »


Excuses voor de onbereikbaarheid

10-5-2006

Door een grote storing op de server van Web-log zijn wij woensdag niet te bereiken geweest. Hieraan kunnen wij absoluut niets doen, maar toch onze excuses hiervoor. Wij balen er ook van... lees verder »


Danny Blind met Eusebio

10-5-2006

Ajax heeft zojuist Danny Blind ontslagen. Op de foto zien we Danny Blind met de sterspeler Eusebio op het balkon van "Het Koelschip" van de Heineken Brouwerij op 4 augsutus 1988. Wederom met dank aan Guus de Jong. lees verder »


Good old Jesper Olsen

10-5-2006

Oud-Ajacied Jesper Olsen is onlangs slachtoffer geworden van een hersenbloeding. De 45-jarige Deen ligt sinds vorige week donderdag in een ziekenhuis in Melbourne. Guus de Jong dook in zijn archief en vond nog wat foto''s van de Deen in betere tijden. Ajax-PEC 4-2, 28-08-83. Az-Ajax 2-3, 09-04-83 . Deze wedstrijd werd in Amsterdam gespeeld omdat de burgemeester van Alkmaar het niet toestond dat de wedstrijd in Alkmaar zou worden gespeeld. Feyenoord-Ajax 2-2, november 1982. Ajax-PEC 4-2,... lees verder »


De cultus van het lijden door Peter Nijssen

9-5-2006

Peter Smink heeft een boek geschreven. Het is zijn derde boek. Een roman en een verhalenbundel gingen daaraan vooraf. En dan zijn er ook nog wat toneelteksten die we tot zijn oeuvre mogen rekenen. Een echte literaire schrijver, die Smink. Dat nieuwe boek van hem heet De cultus van het lijden. O nee, ik zou niet willen beweren dat dat geen literair boek is. Het is een héél literair boek, zo''n boek dat in de beste postmoderne traditie een grensgeval is tussen roman, essay en filosofis... lees verder »


Sorry Johan

9-5-2006

Vanavond in Nova op Nederland Drie biedt de Duitse club zijn excuses aan voor de vernedering van Cruijff die dag. Sepp Maier: "Sorry, Johan." Karl-Heinz Rummenigge: "Sorry, Johan."

lees verder »


'Dit had Johan niet verdiend'

9-5-2006

Johan Cruijff speelde op 7 november 1978 zijn afscheidswedstrijd tegen Bayern München. Wat een feest had moeten worden, werd een boze droom: 0-8. Een terugblik met diverse betrokkenen.

lees verder »


Het blauwe oog van Beenhakker

9-5-2006

Eindelijk nieuwe informatie over het blauwe oog van Leo Beenhakker op het WK Voetbal van 1990! In het boek "Een elftal bondscoaches", dat eind deze maand verschijnt, zegt Don Leo dat Ruud Gullit een bloempot tegen zijn bakkes gooide. Maar deze voetballer ontkent weer alles. Een dag later zei Beenhakker alweer dat het een asbak was geweest. En niet eens door Gullit gegooid. Tsja, zo komen we er nooit uit. Dat het WK van 1990 een zooitje was voor Nederland is geen nieuws. De vedettes konden de... lees verder »


Tegenstelling Adidas-Puma

9-5-2006

In navolging op het stuk van Jurryt, ontving ik zojuist deze foto van Guus de Jong. lees verder »


De cultus van het lijden

9-5-2006

Peter Smink (1954) studeerde Nederlands en publiceerde eerder een verhalendbundel ''Het stinkende papier'' en een roman ''Passage''. Ook schreef hij voor toneel. ''De cultus van het lijden'' is zijn eerste boek bij de Arbeiderspers. De cultus van het lijden In ''De cultus van het lijde''n maken we kennis met een fanatieke duursporter, eentje die zich wielrennend en hardlopend van het schrikbewind van uur en feit bevrijden wil en, zich bewust van zijn beperkingen onophoudelijk pogingen ondern... lees verder »


De oorlog tussen Puma en Adidas

9-5-2006

Aankondigingsmoment! Deze week verschijnt het boek ''Kwaad bloed. Over de rivaliteit tussen twee broers en hun multinationals Adidas en Puma'' van Barbara Smit. Als we zeggen dat deze twee bedrijven niet door één deur kunnen, drukken we ons heel zacht uit. Lees zelf maar. [Begin aankondigingsmoment] Puma en Adidas zijn onlosmakelijk verbonden met de opwinding van sport. Grote namen uit de voetbalgeschiedenis, zoals Pelé, Johan Cruijff, Zinedine Zidane, en David Beckham hebben d... lees verder »


Suriprofs halen geld op na watersnood Suriname

8-5-2006

De wedstrijd zondag van de Suriprofs in het Olympisch Stadion zal mede in het teken staan van de overstromingen in het Boven-Surinamegebied en het Boven-Marowijnegebied. Dat zei Stanley Menzo, Voorzitter Stichting Suriprofs, tijdens een persconferentie maandag in de Olympic Experience. "We geven daarom alle ruimte aan het Rode Kruis en het Zeister Zendingsgenootschap om te collecteren tijdens de wedstrijd." Winston Bogarde, Stanley Menzo en Dean Gorré bij de nieuwe shirts van de Suriprof... lees verder »


De ballende mens

7-5-2006

Dit weblog begint een serie over de vele verschillende ballen, die in de sport worden gebruikt. In totaal zo''n dertig varianten uit de hele wereld komen hier de komende tijd daarom langs, nadat Wout Visser zondag al een goede voorzet gaf. Allereerst een algemene inleiding over de geschiedenis van de bal. De site Alles over ballen kan er trouwens ook wat van. Een grote schop voor de mensheid Nadat de mens het wiel had uitgevonden was het nog maar een kleine stap voor de introductie van de ba... lees verder »


VoetBallen

7-5-2006

Is er al een Nederlands bedrijf dat retro-ballen verkoopt? Na wat digitaal zoeken heb ik internationaal iets gevonden: de bal van het WK Voetbal van 1970. Of in Nederland deze bal met leren touwtjes erin, maar dat is wel heel algemeen. Waarom verkoopt niemand de bal, waarmee Nederland Europees Kampioen werd? En als dit toch zo is: waarom weet ik dat dan niet? Ach, hoe dan ook: Wout Visser bestudeert deze week allerlei voetballen. Stuitert u even met ons mee? De bal, die werd gebruikt op he... lees verder »


Geachte aanwezigen,

6-5-2006

Op vier mei was Eddy Linthorst één van de sprekers op de herdenking bij het Olympisch Stadion. Als wethouder vertegenwoordigde hij stadsdeel Amsterdam Oud Zuid. Hier is de tekst van zijn toespraak. Namens het Stadsdeel Amsterdam Oud-Zuid heet ik u van harte welkom bij deze herdenking. Op 3 september 1939 werd om 12.30 uur, rondom dit tijdstip dus, bekend dat de Tweede Wereldoorlog was uitgebroken. Op dat moment was er een voetbalwedstrijd gaande tussen DFC en SVV. De wedstrijd gin... lees verder »


Golf is Nederlandse sport (of Chinees)

5-5-2006

Er zijn mensen, die zeggen dat golf een Schotse sport is. Vooral de Schotten zelf en die slapen sinds kort heel slecht. Ze wilden al niet weten dat in de Nederlandse gebieden reeds werd gegolfd toen het monster van Loch Ness nog in het ei zat en nu is er meer nieuws over deze sport: in China zijn bewijzen van golf, die stammen uit de periode 1000 tot 1300 na Christus. Pfff, in Nederland gaan de verhalen terug tot 26 december 1296. Die kloppen trouwens niet, net als dat ze in Schotland denken dat... lees verder »


Paddle tennis?

4-5-2006

Paddel tennis is in Spanje en Amerika al jaren een grote sport. Eugene Haarmans wil de sport nu ook groot maken in Nederland. Paddle tennis is een mix tussen squash en tennis. Op 11 mei introduceert Haarmans paddle tennis in ons land met de opening van een paddlebaan in Vijfhuizen. Onder de naam Dutch Paddle wil Haarmans de aanleg van paddle-banen in commerciële tennisparken stimuleren. Ondanks dat het een vrij nieuwe sport is, is paddle één van de belangrijkste racketsporten g... lees verder »


Najib loopt zich warm in Olympisch Stadion

4-5-2006

Heeft die sporthystericus nu wéér een BN-er gespot? Tsja, die types lopen nu eenmaal graag rond in het Olympisch Stadion. Daarnaast: Najib heerst! Toevallig... Najib en Mimoun Ouled Radi warmen zich in de Olympic Experience ook al op voor de Tour de France Cabaretier Najib Amhali was in het Stadion voor zijn nieuwe tv-programma ''Najib loopt warm''. Vanaf 13 mei wil hij de huidige spelers van het Nederlands elftal voetbaltrucjes leren, die hij opdoet bij hun voorgangers in Oranje.... lees verder »


Geslaagde 4-mei-herdenking bij Olympisch Stadion

4-5-2006

Bij het Olympisch Stadion is donderdagmiddag een speciale herdenking geweest voor de sportwereld tijdens de Tweede Wereldoorlog. Als sprekers waren Erica Terpstra (NOC*NSF) aanwezig, de voormalige baanrenner Henk Faanhof, wethouder Carolien Gehrels, deelraadswethouder Eddy Linthorst. Ze legden allen de nadruk op het belang van sport tijdens de bezettingsjaren en de noodzaak die te herdenken. De vijf kransen werden gelegd door NOC*NSF, AFC Ajax, de gemeente Amsterdam, het Olympisch Stadion Amsterdam en de huurders van het Stadion. lees verder »


Merkwaardige twijfels

4-5-2006

Maradona geeft toe dat niet God, maar zijn hand de bal in het Engelse goal heeft geslagen op het WK van 1986. Nee maar!

lees verder »


Match of Death

3-5-2006

Dat heb je zo dezer dagen: een stroom aan publicaties over de oorlog. Wij plaatsen die het hele jaar door als we daar zin in hebben en nu dus ook. Dit keer een artikel over bizarre voetbalwedstrijden in Kiev in 1942, die enkele spelers het leven kostten. In Kiev staat dit monument om te blijven denken aan de Match of Death, die enkele voetballers het leven kostte In 1942 verloor een Duits elftal met 5-3 van FC Start uit Kiev. De gevolgen waren enorm: uit wraak brachten de nazi''s vier speler... lees verder »


Bidprentje van een voetballer

3-5-2006

Opeens keek ik naar een foto en soort bidprentje van iemand die ik niet ken. Ze zaten in een meel van Jan Eijken, die erbij schreef: ''De foto''s horen bij een Rijswijkse voetballer, spelend bij K.R.V.C., die in 1943 naar Duitsland gedeporteerd werd. Hij was een begaafde voetballer die o.a. geselecteerd werd voor het Haagse elftal. In Duitsland speelde hij in een Nederlands team, dat tegen een Berlijns team speelde. Als aandenken werd er een foto gemaakt. In Nederland werd de op de foto staande Duitse officier weggeretoucheerd. Nu kon de foto onder familie en bekenden verspreid worden.''

lees verder »


Wetenschap in actie

2-5-2006

Persberichtmoment! Wat oude bekenden van dit log gaan weer aan het werk en nu voor het komende WK Voetbal. Lees zelf maar. De jury is meteen in een voorbereidende vergadering bijeengekomen om net als tijdens de Olympische Winterspelen onbarmhartig doch eerlijk een oordeel te vellen. Riep hier iemand om de jury? [Begin persberichtmoment] WK voetbal wordt geanalyseerd door de Rijksuniversiteit Groningen in samenwerking met Team Support Systems Het WK voetbal in Duitsland zal diepgaander dan... lees verder »


Oud-schaatser Ben Blaisse overleden

2-5-2006

Hij is net geen 95 geworden: oud-schaatser Ben Blaisse. Zondag 30 april overleed de op 8 mei 1911 geboren Berndt Stephan Blaisse in een verzorgingstehuis in Den Haag. In 1936 was Blaisse één van de acht Nederlandse deelnemers aan de Olympische Winterspelen in Garnisch Partenkirchen: de Spelen waarin het nazi-regime proefdraaide voor de grote propagandastunt in Berlijn. Er zijn nu nog twee Nederlandse deelnemers van 1936 in leven.

lees verder »


De wereld rond met een tafelvoetbalspel

1-5-2006

Een studentengrap werd realiteit toen Andy Sloan besloot om samen met zijn tafelvoetbalspel een wereldreis te maken. Op zijn reis rond de globe gaf hij Sven (Goran Ericsson) een hand, speelde hij een potje tafelvoetbal met het nationale elftal van Iran en zat met zijn tafeltje naast Pelé tijdens de finale van het WK. Over zijn bevindingen schreef hij een boek, 23 Sweet FAs genaamd. Sloan stippelde voor zijn start een te volgen route uit op de wereldkaart waarbij hij de intentie had om 2... lees verder »


Duitsland gevangen in het verleden

1-5-2006

Ondanks zware verdenkingen aangaande de prestaties van de Oost-Duitse atleten voor de val van de Muur beweert de Duitse Atletiekbond (DLV) niet in staat te zijn die oude frauduleuze records in twijfel te trekken. Clemens Prokop, de voorzitter van de bond heeft maandag verklaard dat het "juridisch gesproken onmogelijk is de twijfelachtige Duits records in te trekken". Ines Geipel, een van die beruchte Oost-Duitse atleten ontkent sinds het eind van haar carrière dat de ploeg van voormalig Oo... lees verder »


Voetballen in Auschwitz

1-5-2006

Het is te bizar om te geloven, maar in concentratiekamp Auschwitz werd gesport - net als in kamp Westerbork. De NOS besteedt hier op 4 mei aandacht aan. De nu 84-jarige Louis de Wijze vertelt over zijn selectie voor het joodse elftal na aankomst in het vernietigingskamp in Polen. Ook in Westerbork speelde hij mee. Vorig jaar sprak ik al eens met een speerwerper, die kampioen van een Jappenkamp was. Dus daarom is er 4 mei die speciale herdenking voor sporters. Louis de Wijze (met baard). Foto... lees verder »Sportus.nl
Headliner.nl