Multimediaal

Olympische stadions in de tijd, De Feyenoord sportquiz, Sportnieuws op de kaart, een tag cloud, en het Sportbeeld van de dag archief. Kijk verder »


Sportbeeld van de dag

Stroomstoring bij VitesseFeyenoord wilde Johan Cruijff in 1964 als jeugdspeler inlijven

3-4-2007

Woensdag is er in het Olympisch Stadion Amsterdam een feestelijke gebeurtenis: de presenatie van Wie is Johan Cruijff? van Jan Luitzen en Mik Schots. Sportgeschiedenis mocht van de auteurs wat hoofdstukken (of delen daarvan) uit het boek plaatsen. Er zitten een paar leuke primeurtjes bij. Wist u bijvoorbeeld dat:

- Uit de Amsterdamse bloedlijn van Johan Cruijffs voorouders van de Cruijff- en Draaijer-kant (tot 1790) blijkt dat Cruijff zowel via zijn vaders als via zijn moeders kant Fries bloed door de aderen heeft vloeien?

- Feyenoord Cruijff als jeugdspeler al heeft benaderd met een contractaanbieding en dat in 1970 opnieuw deed?

Veel leesplezier. Morgen meer.

O ja, voor de mensen die dat nog niet wisten: Johan is geen jood.

Jc_3_1


Fragment uit hoofdstuk 2: Thuiskomen bij Danny - Johan Cruijff de familieman

Hendrik Johannes Cruijff werd in 1947 geboren als tweede zoon van Hermanus Cornelis Cruijff en Petronella Bernarda Draaijer (zie de bijlage Stamboom 1). Via de afdeling genealogie (stamboomonderzoek) van het gemeentearchief Amsterdam zijn de twee naamgevende familietakken, Cruijff en Draaijer, tot in de tweede helft van de 18e eeuw terug te volgen.

De Amsterdamse oervader van de naam Cruijff was de Amersfoortse grutter Rijk Cruijff (zoon van Hendrik Cruijff en Alida Dokter) die in 1820 als 20-jarige naar Amsterdam trok (zie de bijlage Stamboom 2). Daar trouwde Rijk een paar jaar later met de in Amsterdam geboren Anckie Alberts; haar ouders waren de aardappelverkoper Liekle Alberts (uit Drachten) en Antje Pieterse (uit Harlingen) die beiden omstreeks 1790 Friesland voor Amsterdam verruilden.

Dan de Draaijer-tak (zie de bijlage Stamboom 3). De Amsterdamse oervader van de naam Draaijer was Hendrik Draaijer, stratenmaker uit Leeuwarden, zoon van de Friezen Andries Draaijer en Hendrikje Berkhoven. Hendrik ging in 1844 zijn geluk beproeven in Amsterdam en trouwde daar met Grietje van Oort, dienstbode uit Breukelen, woonachtig in Amsterdam sinds 1850.

De Amsterdamse bloedlijn van Johan Cruijffs voorouders van de Cruijff- en Draaijer-kant gaat dus terug tot 1790. Terugrekenend tot deze vier voorouders komt van vaderskant één oertak uit Amersfoort en één uit Leeuwarden, en van moederskant één oertak uit Breukelen en één uit Drachten/Harlingen. Johan Cruijff heeft dus zowel via zijn vaders als via zijn moeders kant Fries bloed door de aderen vloeien. Toepasselijk dat Rolf Grootenboer vertelt dat Johan als straatvoetballend jochie ''Abe'' werd genoemd.

Om ook de familielijn Coster precies te kunnen plaatsen - een neef van Cruijff van de Coster-kant, Pascal Pop, maakt deel uit van het Cruijff-management, diens broer, Roger Pop, is vrijwilliger bij de Cruyff Foundation - is die in een iets korter teruggaande stamboom uitgezet (zie de bijlage Stamboom 4).

Fragment uit hoofdstuk 6: Omgang als gabbers - Johan Cruijff de vriend

Uit het stamboomonderzoek in het Gemeentearchief Amsterdam is gebleken dat er geen druppel joods bloed door Cruijffs aderen vloeit. Uiteraard is daarbij vooral de lijn van zijn moeder terug gevolgd (zie de bijlage Stamboom 3). Die loopt via Cornelia Abels uit Huisseling (Brabant) terug tot de ± 1775 in Niftrik bij Wijchen (Gelderland) geboren Cornelia van der Laar. Laten we wel wezen: dat klinkt oer-Hollands. Die volledige niet-joodse afstamming is wel enigszins merkwaardig, want Cruijffs jeugdvriend Rolf Grootenboer omschrijft vader Manus Cruijff als ''een fantastische man, die best van joodse afkomst geweest had kunnen zijn. Ik vond hem tenminste een joodse uitstraling hebben.'' Net als Johans broer Henny, die sprekend op Manus lijkt. Over hem zei Salo Muller, de joodse fysiotherapeut van Ajax tussen 1959 en 1972: ''Als je die ziet, dan denk je dat ie joods is! Hij heeft dan niet op de joodse school gezeten, maar hij heeft altijd joodse vrienden gehad.''

De vraag is dan natuurlijk: wie is een jood en wie niet? Volgens de rabbinale wetten is een jood iemand wiens moeder joods was. Volgens Simon Kuper in zijn boek Ajax, de joden, Nederland heeft joods zijn ''te maken met zeden, gewoonten, een blik op het leven, die bewust en vooral onbewust door ouders worden overgedragen. Joods zijn is een erfenis, en dat geldt zeker in Nederland.'' Veel joden geloven dat Cruijff joods is. Wat dus bewezen onzin is, maar wel iets wat hij zelf in leven houdt. Als de wat onwaarschijnlijke anekdote tenminste klopt dat hij in Israël een keer is gesignaleerd met een keppeltje waarop zijn nummer 14 was geborduurd. Interessanter is Kupers vaststelling dat Johan Cruijff in Israël als een ere-Israëli wordt gezien. ''Als Cruijff een partij zou oprichten, zou hij zeker twee of drie zetels in de Knesset krijgen.'' Bovendien is er de mythe dat joden aan de grondslag van elke grote culturele beweging hebben gestaan. Na Mozes, Jezus, Freud en Einstein moet de uitvinder van het totaalvoetbal dus ook een jood zijn geweest. Zo geredeneerd is het niet zo vreemd dat hij in Israël in de armen is gesloten.

Behalve deze hem ten onrechte toegedichte joodse afkomst had Cruijff wel degelijk echte joodse familie, want een zuster van zijn moeder, Riek Draaijer (zie bijlage, stamboom 3), was getrouwd met Barend Tak, ooit jeugdleider bij Ajax, en een andere zuster, Leen Draaijer, met Jonas de Metz, diamantair in Amsterdam. En Annie, de halfzus van Danny, is getrouwd geweest met de joodse Johnny Pop (zie bijlage, stamboom 3). Met hun zoon Pascal, die samen met Johans dochter Chantal het Cruijff Management vormt, heeft Johan een goede band.

Voor de stambomen moet men het boek kopen. Het is verder opmerkelijk dat Johan Derksen hier ook schrijft over het feit dat Johan Cruijff Fries bloed door de aderen heeft stromen. Derksen geeft Wie is Johan Cruijff? wel positieve credits, maar uit de rest van zijn column blijkt niet erg duidelijk dat hij de tweede helft van z''n column over het Fries bloed en de joodse component letterlijk uit het boek heeft overgenomen.


Fragment 1 uit hoofdstuk 4: Het aardse slijk ontstegen - Johan Cruijff de zakenman


Feyenoord probeerde meerdere malen om Cruijff in te lijven. Gerard Kerkum, na zijn spelersloopbaan van halverwege de jaren ''60 tot halverwege de jaren ''70 commissaris betaald voetbal, van 1982 tot 1989 voorzitter en tot het einde van het seizoen 2006-2007 waarnemend voorzitter van Feyenoord na het gedwongen vertrek van Jorien van den Herik: ''Ik heb Cruijff in het geniep al naar Feyenoord proberen te halen toen hij in 1964 17 jaar was. Hij was ons opgevallen bij trainingen van de Nederlandse jeugd in Zeist en we dachten: dat mannetje moeten we hebben. Toen we hem vervolgens met een jeugdelftal in Engeland hadden zien spelen, hebben we bij het verlaten van de boot bij terugkeer in Nederland via onze tussenpersoon, Vermeulen, een afspraak met hem gemaakt in Rotterdam. Maar we hebben achter het net gevist. Hij werd bij de boot opgehaald door Martin Bremer, commissaris betaald voetbal van Ajax, en hij is dus niet komen opdagen. Dat was spijtig. Maar ja, het is allemaal een dun draadje met winnen en verliezen, dus dat moet je accepteren.''

(…)

Zo hoorde Gerard Kerkum eind 1970 via duistere kanalen dat Cruijff een ontsnappingsclausule in zijn contract had, zodat hij met een gelimiteerde transfersom weg mocht naar een club in het buitenland. Opnieuw zette Feyenoord zich in om hem naar Rotterdam te lokken. ''We hebben geprobeerd hem door Waregem te laten kopen, waarbij we met Waregem een onderhandse overeenkomst zouden sluiten dat hij bij het begin van het volgende seizoen naar Feyenoord zou komen. Maar dat lukte ook niet, omdat Ajax op 12 juli 1971 uiteindelijk een 7-jarig contract met hem afsloot.''


Een opener strijd tussen de besturen van Ajax en Feyenoord speelde zich twee jaar later af om Jan Mulder, destijds speler van Anderlecht. Nadat Ajax tot een mondeling akkoord was gekomen met Mulder, greep Jaap van Praag op de verjaardag van Timman de telefoon, zette die op de meeluisterstand en belde Guus Brockx, de manager van Feyenoord. Timman: ''Van Praag stelde zich in onvervalst Vlaams voor als journalist van de Antwerpse Gazet en vroeg of al bekend was waar Jan Mulder nou naartoe zou gaan. Daarop beweerde Brockx dat, als alles clean gespeeld zou worden, Mulder zeker naar Feyenoord zou komen. Wij hebben dubbel gelegen van het lachen.''

(…)

Tegen Ajax als club heeft Cruijff nooit last gehad van wrokgevoelens, maar wel tegen sommige mensen binnen de club, zeker het jaar (1983/1984) dat hij bij Feyenoord ging voetballen. Vooral toen heeft hij laten zien dat hij, gedreven door rancune, keihard kan zijn in zijn handelen.

''De derde keer lukte de transfer naar Feyenoord wel,'' vertelt Gerard Kerkum. ''Dat was toen ik voorzitter was na mijn jaren in Saoedi-Arabië voor de ogem, van ''77 tot eind ''82. Na mijn terugkomst wilden de oud-spelers dat ik voorzitter werd. Kraay was trainer en toen ik een van mijn eerste werkdagen hier op kantoor kwam, stond Kraay daar te bellen. Ik hoorde hem door de telefoon zeggen: "Nou, we hebben een nieuwe voorzitter… ik voel er niets voor, maar ik zal je hem even geven." Ik nam de telefoon aan en bleek Cor Coster aan de lijn te hebben. Die kende ik uit het verleden al, want ik had hele goede contacten met Ajax. En die vroeg: "Is er een mogelijkheid om te praten over een overgang?" We wisten dat Johan het seizoen ervoor rumoer had gehad bij Ajax, dus het Ajax-bestuur zou er niet blij mee zijn als hij naar ons toe kwam. Maar één ding was duidelijk: Cruijff wilde weg. Als je jezelf dan verrijken kan met een speler met zijn kwaliteiten, dan moet je dat doen. Dus ik zei tegen Coster: "Ja, natuurlijk." Ik dacht: drie keer is scheepsrecht.''

Op dat telefoontje van Coster zijn gedurende een maand of drie, vier heel wat gesprekken gevolgd bij Kerkum op kantoor op het Hofplein, met Cor Coster en Hans Muller. ''We hebben menig harinkje gegeten. Op dat moment stond Feyenoord er financieel ook niet zo rooskleurig voor, want we hadden net manager Peter Stephan uitgezwaaid en dat was niet zo''n gelukkige periode geweest voor Feyenoord. In feite hadden we eigenlijk geen cent om Johan Cruijff aan te bieden, want de kas was leeg. We hebben allerlei constructies bedacht en een beetje tegen elkaar opgeboden over hoe we het in het vat moesten gieten. Toen hebben we voor een constructie gekozen waarbij Johan boven de 22.000 bezoekers 5 gulden per bezoeker kreeg en bij Europese wedstrijden ongeveer 25% van de netto recette, of zelfs nog iets meer. Dat zijn bedragen die vandaag de dag belachelijk klinken, maar in die tijd namen wij toch een behoorlijk risico.''

Het was ongeveer dezelfde financiële beloningsconstructie die ook al gehanteerd werd tijdens Cruijffs tweede Ajax-jeugd (1981-1983). Otto Stibbe, voormalig Ajax-arts, herinnert zich dat in de kleedkamer van de spelers in stadion De Meer op ooghoogte een paar ruitjes zaten waardoor je de benen van de mensen voorbij zag komen die het stadion inliepen voor de wedstrijd. Het was de spelers opgevallen dat Johan zich daar wel eens met een peinzende blik opstelde om zich op de te spelen wedstrijd te concentreren. ''Een van de spelers, ik geloof dat het Tscheu La Ling was, suggereerde toen hem zo''n handtellertje cadeau te doen, met de woorden: "Kun je de verdiensten nauwkeurig bijhouden, Johan!" Daar kon Johan trouwens wel om lachen, dat was het soort humor waarvan hij erg gecharmeerd was.''

''Bij Feyenoord,'' vertelt Kerkum verder, ''had ik Johan toen nog helemaal niet gezien. Die had zich volledig op de achtergrond gehouden. Ondertussen moest ik als voorzitter de bij Feyenoord betrokken sponsors af om hen te overtuigen dat Johan voor Feyenoord een aanwinst zou zijn maar iedereen was argwanend uit angst dat hij niet zou komen. Er was ook nog niets getekend. Dat heeft maanden geduurd en zelfs bij de officiële presentatie waren we nog in twijfel of hij zou komen of niet. Gelukkig kwam hij op het afgesproken tijdstip. Dat was dus de eerste keer dat ik hem in die hele periode van onderhandelen ontmoette. Die dag heeft hij ook pas het contract getekend. Maar vanaf dat moment is alles het hele jaar keurig verlopen. Ik had intern gezegd: snel betalen, alles keurig doen. En we hebben eigenlijk het hele jaar geen enkele discussie met hem gehad. Hij was een echte prof.''

Bij die introductie bij Feyenoord kwam er een man van Kok Juweliers naar Cruijff toe die hem een pakje gaf, een ''klein cadeautje van een Feyenoorder''. Terug naar Vinkeveen in de auto met Jack van Gelder vroeg Cruijff zich af wat erin zou zitten. Jack opperde: ''Een gouden sleutelhanger of zo,'' want zo''n doosje was het. Er bleek een gouden Quartier in te zitten. ''O, leuk,'' zei Johan, maar, aldus Van Gelder, ''hij is gewoon zijn Rolex blijven dragen die hij in ''74 heeft gekregen bij het WK. Hij had toen trouwens twee dames Rolexen bedongen, want die waren even duur als één heren Rolex. Dan had Danny er ook een.''


Wie is Johan Cruijff? Insiders duiden het orakel (Mik Schots & Jan Luitzen)
Arbeiderspers/Sporthuis, 2007, 287 pagina''s, € 17,95
ISBN 9-789029-564755

Subside Sports - Grootste aanbod voetbalshirts

Reacties

frans: Is die Friese Draaijer tak dezelde tak van Johannes Draaijer (inmiddels overleden wielrenner, o.a. PDM)?
geplaatst op: 4-4-2007 23:35:05u.
Bas: Jatten? Nee. Plagiaat is hopelijk niet de ruggegraat van de journalistiek. Bronvermelding wel.
geplaatst op: 4-4-2007 13:51:10u. | e-mail
Jurryt: Volgens mij stond het er wel bij, maar zeker ben ik er niet van. En jatten is normaal in de journalistiek. Sterker: het is de ruggengraat ervan.
geplaatst op: 4-4-2007 12:42:14u. | e-mail | website
DEnnis: Verleden week heeft Johan Derksen in de VI dit verhaal over Johan´s afkomst geschreven. Dus helemaal gepikt , niets van hemzelf bij, plaggiaat noemen we dat. Galbak.
geplaatst op: 4-4-2007 12:10:24u.
Jurryt: Er komt een tv-avond over Der Johan en wel op 23 april a.s. Dit kreeg ik van de redactie van NU.nl: Televisie-avond in teken van Johan Cruijff Dinsdag, 03 april 2007 / 17:26 AMSTERDAM (ANP) - Op maandag 23 april staat Nederland 3 de hele avond in het teken van Johan Cruijff. Voor diens 60e verjaardag (op 25 april) werkten TROS, NPS, VARA, VPRO en NOS samen aan een avondvullend programma over de ,,bekendste Nederlander ter wereld'', aldus de NOS dinsdag. De tv-avond begint met NOS Studio Johan Cruijff, waarna programma's als Z@PP Sport, De Wereld Draait Door en Holland Sport worden afgewisseld met drie NOS-reportages over de voetballer/trainer. De NOS belooft nooit eerder uitgezonden beelden, bijvoorbeeld over Cruijffs honkbaltijd en over zijn periode bij Levante. Ook is er een reportage over wat de NOS een van Cruijffs mooiste doelpunten ooit noemt, gemaakt in de Verenigde Staten. De presentatie van de thema-avond is in handen van Tom Egbers.
geplaatst op: 4-4-2007 10:22:10u. | e-mail | website
Hans van Rijn: Is er ook een overzichts DVD in de maak, voor het jubileumjaar? Over Jopie praten en lezen is leuk natuurlijk, maar hem aan het werk zien blijft toch echt het leukst.
geplaatst op: 4-4-2007 10:00:49u. | e-mail
Frank: Stel je voor dat Cruijff als jeugdspeler naar Feyenoord was gegaan. Was er dan wel het super Ajax van begin zeventiger jaren geweest? Welke Cruijff boeken zal ik gaan lezen? Adviezen welkom!
geplaatst op: 4-4-2007 08:45:57u.
Plaats reactie *


*


Sportus.nl
Headliner.nl