Multimediaal

Olympische stadions in de tijd, De Feyenoord sportquiz, Sportnieuws op de kaart, een tag cloud, en het Sportbeeld van de dag archief. Kijk verder »


Sportbeeld van de dag

Stroomstoring bij VitesseItems van april '07


De eerste donkere voetballers in België

30-4-2007

Het publiek in de Belgische voetbalstadions maakte vijtig jaar geleden voor het eerst kennis met Afrikaanse voetbalspelers. lees verder »


Terug na bijna een eeuw

30-4-2007
463_dragutin_tomaevi_2e_van_links

Door Jeroen Heijmans lees verder »


Een kleine troost: een wandeling langs de voetbalgeschiedenis van Alkmaar

29-4-2007

AZ is op een zinderende zondag geen kampioen geworden. Als kleine troost voor Alkmaar maken we een wandeling langs de plaatselijke voetbalgeschiedenis. Want deze stad heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in het Nederlandse voetbal. Hier werd in 1954 de eerste professionele voetbalwedstrijd ooit gespeeld. Door de komst van de gebroeders Molenaar werd in 1981 de hegemonie van Ajax, Feyenoord en PSV doorbroken. En nog nooit is er zo''n spannend slot van een Nederlandse competitie geweest. lees verder »


WK Snooker - Upcoming: Robertson tegen O'Sullivan

29-4-2007

Het WK snooker is de eerste ronde alweer door. Al mijn Aziaten liggen eruit en Judd Trump kan maandag weer naar school. Wat nu?

lees verder »


Jurydrama bij synchroonzwemmen

29-4-2007
Frchette

Door Jeroen Heijmans lees verder »


De helse Luik-Bastenaken-Luik van 1957

28-4-2007
Omslag_2

Door Micha Peters lees verder »


Drie generaties Olympisch succes

28-4-2007
452_aldo_montano

Door Jeroen Heijmans lees verder »


De spannendste titelstrijd: Het Kampioenschap van Spanje 1993-1994

28-4-2007

Door Jan van MersbergenMorgen wacht ons de spannendste ontknoping van de Eredivisie uit de geschiedenis. Veel woorden hoef ik daar niet meer aan vuil te maken. Het brengt mij wel terug bij de titelstrijd in Spanje in het seizoen 1993-1994. lees verder »


Ridder Ruud

28-4-2007
Ruud

Door Jan van Mersbergen lees verder »


Actie op Mount Everest rond Olympische Spelen 2008

27-4-2007

Vier actievoerders zijn woensdag op de Mount Everest gearresteerd toen ze demonstreerden voor onafhankelijkheid van Tibet en tegen de Olympische Spelen van 2008 in de Chinese hoofdstad Beijing. Dat heeft Studenten voor een vrij Tibet gemeld. Dit bericht is overgenomen van Ravage Digitaal. lees verder »


De eerste Olympische kampioen

27-4-2007
454_james_b_connolly

Door Jeroen Heijmans lees verder »


Johan Cruijff in zwart-wit

27-4-2007

Mijn werkgever /Geschiedenis is sinds kort op You Tube te zien. Helemaal te hip! Inmiddels zijn de eerste historische sportfilmpjes geplaatst. Ze gaan over Johan Cruijff. Nee maar! Waarom zou dat toch zijn?Door Jurryt van de Vooren lees verder »


Topsporters verdienen te weinig

27-4-2007

Voetballer Ruud van Nistelrooij verdient zo''n tien miljoen euro per jaar. Wat een fooi! Wie écht geld wil verdienen, moet kijken naar de luchtvaartsport van een eeuw geleden. Want, zoals gisteren op deze sukkelsite al werd aangekondigd, volgen hier de bedragen van de geldprijzen uit die tijd. lees verder »


Olympisch goud: 100 franc boete!

26-4-2007
482_surplace_voor_merkens_links

Door Jeroen Heijmans lees verder »


Ballonsport is oorlog

26-4-2007

Begin volgende maand, op 7 mei, is het exact zeventig jaar geleden dat LZ129 Hindenburg brandend ter aarde stortte en daarmee het einde aankondigde van de zeppelin als commercieel project. Door de vondsten van de Duitse graaf Ferdinand von Zeppelin was er begin twintigste eeuw een enorme opleving van de luchtvaartsport. "Luft! Graf Zeppelin! Ohne Luft ein Mensch niet leben kann!" lees verder »


Feyenoord in de hitparade

26-4-2007

In 1970 stond Feyenoord twee keer op Nummer Eén en één keer op Nummer Twee. De Europese top werd dat jaar bereikt, net als de wereldtop. In de Nederlandse competitie eindigden de Rotterdammers als tweede. Wout Visser toont aan dat Feyenoord het ook deed in de hitparades, mede dankzij Theo Koomen. lees verder »


De verdwenen, nooit-gebouwde en stiekeme standbeelden van Johan Cruijff

25-4-2007

Herinnert u zich Hans Janssen nog? Die schrijft voor De Ajacied en had vorig jaar een interview met de staafgooier, die Ajax een jaartje verbanning uit het Europese voetbal kostte. Ook dook hij in de legendarische 0-8 nederlaag van Johan Cruijff in 1978 tegen Bayern München.  Nu ging hij op jacht naar standbeelden van de voetballende zestiger en stond uiteindelijk in een Belgische tuin bij een privé-beeld. lees verder »


Olympische Bondschurk

25-4-2007
Oddjob

Door Jeroen Heijmans lees verder »


Oud-sporters praten over Tweede Wereldoorlog

25-4-2007

Op vrijdag 4 mei is het Dodenherdenking. Ook het Olympisch Stadion staat hierbij stil met de jaarlijkse herdenking. Ook is er die ochtend een bijzondere bijeenkomst in de Olympic Experience over sportherinneringen aan deze oorlog. Tennisjournalist Bep van Houdt spreekt dan met Jan Derksen (1919, oud-wereldkampioen baanrennen), Cor du Buy (1921, Nederlands beste tafeltennisser van de twintigste eeuw), Jaap van der Poll (1914, Nederlands en Javaans kampioen speerwerpen) en sportcartoonist Dik Bruijnesteijn (1917). Deze bijeenkomst is gratis en voor iedereen toegankelijk - net als de herdenking later die dag. De Olympic Experience is bij de hoofdingang van het stadion, de herdenking vindt plaats bij het Beeld van Prometheus. lees verder »


De handjes van Johan Cruijff

25-4-2007
Johan_cruijff_04

Jawel, het is zover: vandaag is Hendrik Johannes Cruijff jarig. Welk een verrassing. Ter ere van deze feestelijke gebeurtenis, hieronder een collage van foto''s van fotograaf Guus de Jong. Daar Johan vaak niet alleen met de voeten, maar ook met de handen sprak, gaf Guus deze serie foto''s de titel De handjes van Johan Cruijff mee. De foto''s spreken voor zich. lees verder »


Pokerliefhebbers bluffen zich op sportboekenfestival

24-4-2007

Paniekmoment! Meteen na de oproep om te stemmen op het favoriete sportboek van 2006 - volgend jaar pas kan Morgen zijn we in Pamplona van loglega Jan van Mersbergen iets winnen - kwamen de liefhebbers van poker in opstand. Er stond geen boek over pokeren op de lijst! En pokeren is een sport! En! En! En! Het is doorgekomen, broeders en zusters van de grote straat. Stem dat boek met de originele titel Pokeren voor beginners meteen naar de publieksprijs toe! En verzin volgende keer een betere titel. lees verder »


Olympische vliegtuigkaper

24-4-2007
Gonzales

Door Jeroen HeijmansBij de Spelen van 1960 in Rome nam Fransico Gonzales namens de Filipijnen deel aan de Olympische zeilwedstrijden. Samen met Fausto Preysler en Jesus Villareal behaalde hij met het jacht "Patricia" een onopvallende 24e plaats in de Draken-klasse. Vier jaar later zou Gonzales op een opvallender manier in het nieuws komen. lees verder »


Josy Barthel is niet de eerste

23-4-2007
484_josy_barthel

Door Jeroen Heijmans lees verder »


Cruijff-quiz

23-4-2007
Wo

Het zal niemand zijn ontgaan: Johan Cruijff wordt op 25 april 60 jaar. Ook de Wereldomroep staat stil bij dit heugelijke feit. lees verder »


Messi versus Maradona

22-4-2007
Lm_1

lees verder »


Goal van Van Nistelrooy met quizvraag

22-4-2007

Door Jan van Mersbergen lees verder »


Stem op je favoriete sportboek uit 2006

22-4-2007

Dit weekend zijn de verkiezingen begonnen voor de Nico Scheepmaker Beker voor het beste sportboek van 2006. Net als in voorgaande jaren is er zowel een vakprijs als een publieksprijs. Sportjournalisten bepalen via een digitale stemming wat volgens hun het beste sportboek is van de ruim 175, die er in 2006 in Nederland zijn verschenen. De lezers kunnen hun voorkeur uitspreken via de site www.nicoscheepmakerbeker.nl voor de publieksprijs - direct stemmen doe je hier. Op maandagavond 14 mei vinden de uitreikingen plaats in Regardz in het Olympisch Stadion Amsterdam. Daar zal tevens een debat plaatsvinden over het ultieme Cruijff-boek, waaraan verschillende auteurs van recent verschenen Cruijff-boeken meedoen. lees verder »


AZ kampioen!

22-4-2007

Nog maar een week is het Nederlandse voetbal verwijderd van een zinderende ontknoping. Voor het eerst sinds 1981 is een club buiten de traditionele Top Drie in staat een nationaal kampioenschap te winnen. Toen was het AZ''67 en nu is het AZ. Om je alvast voor te bereiden op deze wellicht historische gebeurtenis verwijzen we je naar een uitzending van Andere Tijden over de titel van AZ''67 in 1981. Nog even een Triviant-vraag: welke voetbalploeg buiten de traditionele Top Drie slaagde er als laatste in om twee Nederlandse kampioenschappen achter elkaar te winnen? lees verder »


Olympische cross afgevoerd

22-4-2007
470_cross_country_in_1924

Door Jeroen Heijmans lees verder »


Eerbetoon Nummer 14 voor Johan Cruijff al in 2000 verzonnen

21-4-2007

Het eerbetoon van Ajax aan Johan Cruijff deze week om rugnummer 14 voor altijd te bevriezen begon al in 2000. In dat jaar schreef Jaap Veerman onder zijn pseudoniem Ed Ad van Eunen een mail aan toenmalig Ajax-directeur Frank Kales onder de naam ''Actie 14 = heilig''. Commentator Evert ten Napel sloot zich hierbij aan, maar de Amsterdamse club reageerde niet meer. Veerman is blij dat het zeven lange jaren later alsnog is overgenomen. Sinds Cruijffs vertrek in 1974 zijn er bij Ajax overigens zeventien spelers met nummer 14 geweest. lees verder »


Alle Ajacieden met nummer veertien sinds Johan Cruijff

21-4-2007

Nooit zal er nog een Ajax-shirt worden gemaakt met rugnummer 14. Deze week is namelijk besloten om dat te bevriezen als eerbetoon aan de bijna jarige Johan Cruijff. Wie speelden er eigenlijk allemaal met 14 sinds Cruijff vertrok in 1974? Het zijn geen kleine namen: Jan Mulder, Frank Rijkaard, Marco van Basten en Shota Arveladze. De laatste ooit is Roger. lees verder »


Judd Trump, de nieuwe ster op het WK Snooker?

21-4-2007
Trump

Door Jan van Mersbergen lees verder »


Roeien niet bij vijf Olympische “oer-sporten”

21-4-2007
485_kttner_jaeger

Door Jeroen Heijmans lees verder »


Stijging aantal sportboeken in 2006

20-4-2007

In het jaar 2006 zijn 179 sportboeken verschenen. Het grootste deel hiervan ging over voetbal: 55 in totaal. Dat blijkt uit tellingen van Mark Grijsbach van Sportboek.nl en sporthistoricus Wilfred van Buuren. Het aantal boeken van 179 betekent ruwweg een gemiddelde van 3,5 per week - Koninginnedag meegerekend. Het best verkochte sportboek is Lichamelijke Opvoeding van Midas Dekkers met een kleine 50.000 exemplaren. Het grootste deel van deze werken maakt volgende maand kans op de Nico Scheepmaker Beker voor het beste sportboek van 2006. lees verder »


Voetballer Aad Mansveld verdient een straat!

20-4-2007

Ophef! In Den Haag hangt een opstand in de lucht, omdat een deftige straat vernoemd wordt naar voetballer Aad Mansveld. De kakkers in die buurt vinden dat veel te volks en zijn bang voor dalende prijzen. En dat precies in de dagen dat ADO zijn vaste stadion verlaat, en dus de plek waar Mansveld zijn voetballeven sleet. lees verder »


De laatste klassiekers van Michael Boogerd

20-4-2007

Door Jan van MersbergenBoogerd stopt ermee. Zondag is zijn laatste Amstel Gold Race. De man met de grijns die vaker tweede werd dan eerste. Toch hield hij mij jarenlang aan de buis gekluisterd, wanneer ik keek naar de Waalse klassiekers en bergetappes in de Tour. lees verder »


Manipulatie tijdens loting WK Snooker?

20-4-2007
O_sullivan

Door Jan van Mersbergen lees verder »


Tegenstander Spelen in Nazi-Duitsland werd uit IOC geschopt

20-4-2007
459_jahncke

Door Jeroen Heijmans lees verder »


Sport, Duitsers en de oorlog: wij haten niemand

19-4-2007

Op 4 mei is een speciale herdenking bij het Olympisch Stadion om stil te staan bij de oorlogsslachtoffers in de sportwereld. Na de aankondiging hiervan deze maand kwam het verwijt dat zo''n bijeenkomst de anti-Duitse gevoelens aanwakkert. Nou ja! lees verder »


Evenementenseizoen Olympisch Stadion geopend

19-4-2007

Het evenementenseizoen 2007 van het Olympisch Stadion Amsterdam is begonnen! In de komende maanden zijn enkele bekende evenementen onderdeel van de kalender: onder meer de Suriprofs, de ING Amsterdam Marathon, het NK Atletiek, Mission Olympic en de Intree Spelen. Er zijn tevens opvallende nieuwe evenementen als een wedstrijd van de Amsterdam Admirals en het 60e en tevens laatste  Bloemencorso. Ook aan breedtesport is gedacht: de komende maanden bezoeken zo''n 20.000 jongeren het stadion voor schoolsportdagen. Ook worden dit jaar verschillende arrangementen aangeboden voor bedrijven, scholen, particulieren en sportverenigingen. Tot slot heeft het Olympisch Stadion een Engelstalige visitorsguide gemaakt, die voor de buitenlandse bezoeker mogelijk maakt het Olympisch Stadion en de Olympic Experience te bezoeken. lees verder »


Johan Cruijff spreekt Spaans

19-4-2007
Kc

En un momento dado is een documentaire over Johan Cruijff. De docu gaat over hetgeen hij als speler en latere trainer van Barcelona heeft betekend voor de Catalanen. lees verder »


Gouden medaille kwijt door telfout

19-4-2007
483_schieten_in_1908

Door Jeroen Heijmans lees verder »


Johan Cruijff-boekenschrijver Marcel Rözer is een zakkenvöller

18-4-2007

Johan Cruijff-boekenschrijver Marcel Rözer heeft bonje met Pascal Pop, manager van Johan Cruijff. Twee weken geleden dreigde Pop al met een rechtszaak tegen de auteur van De Keizer en De Verlosser. In het NRC Handelsblad vandaag wordt Rözer beschuldigd van illegale activiteiten en snel geld verdienen. Omdat deze krant geen hoor en wederhoor toepaste, doen we dat hier maar. Rözer: "Schandalig!"

lees verder »


De snelste boekpresentatie aller tijden

18-4-2007
Bp

lees verder »


Vergeten Olympische sporten - Touwtrekken

18-4-2007

Door Jan van Mersbergen lees verder »


Doorbraak van de Aziaten op het WK Snooker?

18-4-2007

Door Jan van Mersbergen lees verder »


Hoe warm kan een marathon zijn?

17-4-2007

Het is Abdelkader Benali in ieder geval gelukt om de hitte van zondag te weerstaan tijdens de marathon van Rotterdam. De maximumtemperatuur die dag was 27,1 graden Celsius, aldus het KNMI. Hieronder staat een overzicht van de temperatuur tijdens alle olympische marathons, van 1896 tot en met 2004. Bij de laatste, in Athene dus, is overigens alleen vermeld hoe warm het was tijdens de race voor de vrouwen. De mannen liepen een week later en die dag was het aanzienlijk minder heet. lees verder »


Jarige Pinksterbeweging viert feest op Heilig Gras Olympisch Stadion

17-4-2007

Het gras in het Olympisch Stadion is echt heilig! De Nederlandse Pinkstergemeente viert namelijk op 15 september haar honderdjarig bestaan in dit stadion. Alle kerkelijke gemeenten die zich bij de Pinksterbeweging betrokken voelen komen dan bijeen onder het motto In vuur en vlam voor God en mensen. Volgens de Pinksterbeweging wordt het een feest voor jong en oud, met sprekers uit binnen- en buitenland, een kinderkanjerfeest, veel muziek en dans. We nemen even over van de site van het Olympi... lees verder »


Chicago als Olympische stad

17-4-2007
Chicago

Door Jeroen Heijmans  lees verder »


Abdelkader loopt

16-4-2007
Abdel_1_2

Gisteren was de marathon van Rotterdam. Abdelkader Benali liep mee en had het warm. lees verder »


Amerikanen: "De Spelen moeten in Athene blijven"

16-4-2007
468_kroonprins_constantijn

Door Jeroen Heijmans lees verder »


Bang van zeep

15-4-2007
469_olympisch_lacrosse_in_1908

Door Jeroen Heijmans lees verder »


De Hel van het Noorden

14-4-2007
Pr_1

Door Micha Peters lees verder »


The Grand National: Catching Crisp

14-4-2007
Redrum_brons

Door Jan van Mersbergen lees verder »


Boek over voormalig PSV-voorzitter Harry van Raaij

14-4-2007

Wie iets heeft betekend in Eindhoven wordt in boekvorm vastgelegd door uitgeverij De Boekenmakers: Guus Hiddink, Coen Dillen en vanaf 7 mei ook Harry van Raaij, die PSV leidde van 1996 tot en met 2004. Op die dag verschijnt de biografie Harry van Raaij. De Vader, de Voorzitter van Yoeri van den Busken. Deze auteur is tevens verantwoordelijk voor het boek Keepen is een kunst. lees verder »


"Nitsjewo"

14-4-2007
486_rusland_1912

Door Jeroen Heijmans lees verder »


Johan Cruijff gastconservator Olympisch Stadion

13-4-2007

Aan de voorgevel van het Olympisch Stadion Amsterdam zijn vrijdagochtend vijf enorme banieren opgehangen met daarop de favoriete sportmomenten van Johan Cruijff. Op deze manier feliciteert het stadion één van zijn bekendste bewoners met zijn zestigste verjaardag op 25 april. Deze banieren hangen hier nu voor de tweede keer: tijdens de opening van de Olympic Experience in oktober 2005 - het enige museum met een middenstip - werden ze ook al enkele maanden aan het publiek getoond. Johan Cruijff is met zowel zijn Foundation als Academics een belangrijk en gezichtsbepalend gebruiker van het Olympisch Stadion. lees verder »


Abdelkader Benali loopt marathon van Rotterdam

13-4-2007
Abdel_1

Aanstaande zondag vindt de 27e marathon van Rotterdam plaats. Schrijver Abdelkader Benali loopt ook mee en schreef speciaal voor Sportgeschiedenis een column over de aanloop naar deze martelgang. lees verder »


Jim Thorpe (3): In ere hersteld

13-4-2007
473_een_dorp_in_pennsylvania_vernoemd_na

Ondanks zijn riante salarissen als honkbal- en footballspeler kreeg Thorpe het moeilijk in de jaren ''30. Tijdens de Depressie kreeg hij te maken met werkeloosheid, alcoholproblemen, scheidingen en andere ellende. In 1953 overleed hij in armoede in zijn trailer na een hartaanval.

lees verder »


Kinderen, kampioenen en koningen: het olympische graaien

12-4-2007

Wie de Olympische Spelen wil organiseren, spreekt over vrede, kinderen en verbroederen. Wie dat het beste kan, wordt aangewezen als gastheer en vanaf dan is het grootschalig graaien. lees verder »


Vier mei-herdenking voor sporters bij Olympisch Stadion Amsterdam

12-4-2007

Vrijdag 4 mei is bij het Olympisch Stadion Amsterdam voor de derde keer een herdenking voor sporters, die slachtoffer zijn geworden van oorlogsgeweld.

lees verder »


Jim Thorpe (2): Onrechtmatig gediskwalificeerd

12-4-2007
474_jim_thorpe_in_actie_als_honkballer

Na zijn zegetocht in Stockholm werd Thorpe in Amerika verwelkomd met een originele ticker tape parade door de straten van New York. In januari van 1913 verschenen in de Amerikaanse kranten berichten dat Thorpe een professional was, en dus niet op de Spelen had mogen uitkomen.  Alleen amateurs mochten daaraan deelnemen. Dit feit was al geruime tijd bekend, en er waren meer amateursporters die zo een centje hadden bijverdiend, zij het vaak onder een pseudoniem.

lees verder »


Oudste Hockeygeschiedenis van Nederland herontdekt

11-4-2007
Hgc

De hockeyclub HGC draagt het archief over aan Haags Gemeentearchief

lees verder »


Boek 'Johan Cruijff' gepresenteerd in Olympisch Stadion

11-4-2007

Het is er dan toch van gekomen! In het Olympisch Stadion was vanmiddag de boekpresentatie van Johan Cruijff. Deze biografie van ruim 500 pagina's is uitgegeven door Voetbal International en de Buitenspelers. Cruijff zelf nam het eerste exemplaar in ontvangst uit handen van Frits Barend, die het leeuwendeel heeft geschreven.

lees verder »


Jim Thorpe (1): De beste atleet ter wereld

11-4-2007
475_thorpe_bij_het_polshoog

Een van de bekendste en meestbesproken Olympische kampioenen aller tijden is ongetwijfeld de Amerikaan Jim Thorpe. De komende dagen drie stukjes over hem in "Op weg naar Peking".

lees verder »


Het digitale museum van de strafschoppen

10-4-2007

Omdat er in Noord-Ierland wordt gedacht aan een museum voor de penalty heeft Sportgeschiedenis Weblog alvast wat veldonderzoek gedaan. Hieronder staat een aantal beroemde strafschoppen, want daarvan zijn er nogal wat. Met onder meer de Dudek Shuffle, vanzelfsprekend de panenka, en de zidane-panenka. Plus Nederlandse spelersvrouwen in 1974! lees verder »


China wordt Olympisch goud onthouden

10-4-2007
451_maria_urrutia_exkogelstootster

Door Jeroen Heijmans lees verder »


Uitvinder van strafschop krijgt standbeeld (en misschien een museum)

9-4-2007

Sportgeschiedenis heeft nu ook invloed op de ruimtelijke ordening! In het Noord-Ierse dorp Milford in het graafschap County Armagh wordt namelijk een blijvende herinnering gebouwd aan William McCrum, de uitvinder van de strafschop in het voetbal. Om dit mogelijk te maken werd de bouw van nieuwe huizen zelfs enkele jaren vertraagd. In 1891 werd door het idee van McCrum de eerste penalty uit de geschiedenis genomen. Triviantvraag: was die McCrum in die tijd zelf een voetballer? lees verder »


Rule, Britannia!

9-4-2007
464_engelandfrankrijk

Tegenwoordig zijn mag elk land maar een beperkt aantal deelnemers per sport en onderdeel inschrijven voor de Olympische Spelen. In 1908 was dat nog anders.

lees verder »


Greg LeMond bij Belga Sport

9-4-2007
Lm

Vanvond om 20.50 uur bij Belga Sport op Canvas: ''Greg LeMond, een wonder in Parijs''. lees verder »


De competitie is weer spannend, dankzij Feyenoord

9-4-2007
Tt

Door Jan van Mersbergen lees verder »


Het mysterie van het Belgische voetbal en Eric Gerets

9-4-2007

Het hoogtepunt van het Belgisch voetbalelftal was in 1986 op het WK in Mexico. Het grote raadsel van het Belgisch voetbalelftal is de bijnaam van Eric Gerets: De Leeuw van Vlaanderen. lees verder »


Voormalig FIFA-preses was waterrat

9-4-2007
487_joo_havelange

Door Jeroen Heijmans lees verder »


Impressie van de Ultraloop over 56 kilometer in Zuid Afrika

8-4-2007
Run2

Door Bram Bakker lees verder »


De renner die de Ronde van Vlaanderen won met een recordvoorsprong

8-4-2007
Kas

Gaat Tom Boonen vandaag voor de derde keer de Ronde van Vlaanderen winnen? In 1919 was Henri Van Lerberghe de eerste naoorlogse winnaar. Hij won bovendien  met een recordvoorsprong. lees verder »


Eenmalig optreden voor Saarland

8-4-2007
488_de_mijnlamp_uit_saarland

Door Jeroen Heijmans lees verder »


Bram Bakker volbrengt Two Oceans Ultra Marathon

7-4-2007
Bb_5_1

Door Jan van Mersbergen lees verder »


Duizend doelpunten en negen nine-darters

7-4-2007

Vette anti-climax! Dat duizendste doelpunt van Romario blijkt al lang te zijn gemaakt. Hij had er één over het hoofd gezien.

lees verder »


The Kelly Family

7-4-2007
489_grace_kelly

Door Jeroen Heijmans lees verder »


Johan Cruijff was bijna trainer van Heerenveen geworden

6-4-2007
April_2007_120

Afgelopen woensdag was het in Olympisch Stadion in Amsterdam een feestelijke bedoening: de presentatie van Wie is Johan Cruijff? van Jan Luitzen en Mik Schots vond daar toen plaats. Sportgeschiedenis mocht van de auteurs een aantal hoofdstukken (of delen daarvan) uit het boek plaatsen. Er zitten weer een paar leuke primeurtjes bij. Wist u bijvoorbeeld dat: lees verder »


Retrolympics

6-4-2007
Retrobanner

lees verder »


Alle bokskampioenen in één filmpje

6-4-2007

Door Jan van Mersbergen lees verder »


Sport is geen spannend jongensboek

6-4-2007

Twee opvallende gebeurtenissen binnen een week: een drievoudige boekpresentatie rond Johan Cruijff en een wereldtitel voor baanrenner Theo Bos. Sport is geen spannend jongensboek! lees verder »


Zilver en een wereldrecord

6-4-2007
490_finish_van_de_400_m_horden_in_32

Door Jeroen Heijmans lees verder »


Johan Cruijff overweegt rechtszaak tegen Marcel Rözer

5-4-2007

Nogmaals excuses dat ik wéér met een bericht over Cruijff kom. Maar in dit geval kan ik er niet onderuit, nu vandaag bekend is geworden dat er een conflict is ontstaan tussen Johan Derksen en Johan Cruijff over het al dan niet plaatsen van 1947 handtekeningen. Dat bericht was van Jaap Visser en die schreef eerder deze week in zijn column in Spits dat er nog een conflict in de lucht hangt rond een boek over Cruijff. lees verder »


Beeld Johan Cruijff terug bij Olympisch Stadion

5-4-2007

Excuus vooraf voor de overload aan Cruijff, maar er gebeurt nu eenmaal erg veel in deze dagen rond deze man. Anyways: in november 2006 werd het standbeeld van Johan Cruijff en Berti Vogts voor de Marathonpoort verwijderd voor restauratie. Op 5 april is het teruggeplaatst aan de noordzijde van het stadion, vlakbij het kantoor van de Johan Cruyff Foundation. De restauratie is verricht door Kunstwacht uit Delft onder verantwoordelijkheid van stadsdeel Oud-Zuid. lees verder »


Conflict Johan Derksen en Johan Cruijff over 1947 handtekeningen

5-4-2007

De uitgevers Johan Derksen van Voetbal International en Matty Verkamman hebben de presentatie van hun kolossale Johan Cruijff-boek afgeblazen. Reden: Cruijff wil geen 1947 handtekeningen plaatsen. Dat schrijft Jaap Visser op zijn weblog. Het artikel hieronder is met toestemming overgenomen van Jaap Visser.

lees verder »


WK curling

5-4-2007
Curling_bruegel

Door Jan van Mersbergen lees verder »


China en de Olympische Spelen (2): Mantsjoekwo

5-4-2007
491_chinese_delegatie_la_1932

Door Jeroen Heijmans lees verder »


Mediaspektakel rond Johan Cruijff in Olympisch Stadion: drie boekpresentaties

4-4-2007

In het Olympisch Stadion waren drie boekpresentaties met Johan Cruijff als eregast. Alle boeken gaan over hem en voor een half uurtje was hij naar de Cruyff Academics in het Stadion gekomen.

lees verder »


Ajax-debuut Marco van Basten exact 25 jaar geleden

4-4-2007

Door Jan van Mersbergen lees verder »


Kogelstotende pianiste

4-4-2007
492_micheline_ostermeyer

Door Jeroen Heijmans lees verder »


Feyenoord wilde Johan Cruijff in 1964 als jeugdspeler inlijven

3-4-2007
Jc_3_1

Woensdag is er in het Olympisch Stadion Amsterdam een feestelijke gebeurtenis: de presenatie van Wie is Johan Cruijff? van Jan Luitzen en Mik Schots. Sportgeschiedenis mocht van de auteurs wat hoofdstukken (of delen daarvan) uit het boek plaatsen. Er zitten een paar leuke primeurtjes bij. Wist u bijvoorbeeld dat: lees verder »


Olympisch kampioen Paavo Nurmi wordt opgegraven

3-4-2007

Op 2 december 2007 bestaat het Finse Olympische Comité honderd jaar. Dat wordt grootschalig gevierd in het noorden van Europa met als hoogtepunt een groot feest met alle Finse Olympiërs. Hopelijk hebben ze in dat land geen Mart Smeets, die zo''n feest kan verpesten, zoals afgelopen vrijdag het KNSB-gala. O ja: wie gaat Nurmi opgraven? lees verder »


Sportimonium organiseert Open Dag

3-4-2007
Sportimoniumlogo

Op 22 april zal het Sportimonium in Hofstade-Zemst gratis toegankelijk zijn en worden er een reeks extra-activiteiten gepland. lees verder »


Boze bokser

3-4-2007
493_podium_in_het_vlieggewicht

Door Jeroen Heijmans lees verder »


Jaarlijkse reunie 'Oude Haagsche Glorie' op 2 juni

2-4-2007
Dh

De welbekende reünie Oude Haagsche Glorie van oud prof - en amateurvoetballers uit de regio Den Haag,  zal dit jaar alweer voor de 24e maal worden georganiseerd.  lees verder »


Ali versus Frazier - 'De Grootste' versus 'De Gewone' Man'

2-4-2007
Af2

Door Jan van Mersbergen lees verder »


Zilver kwijt vanwege "krakend zadel"

2-4-2007
494_jury_laffont_doak_bonde

Door Jeroen Heijmans lees verder »


200 m hordenzwemmen

1-4-2007
495_fred_lane

Door Jeroen Heijmans lees verder »Sportus.nl
Headliner.nl