Multimediaal

Olympische stadions in de tijd, De Feyenoord sportquiz, Sportnieuws op de kaart, een tag cloud, en het Sportbeeld van de dag archief. Kijk verder »


Sportbeeld van de dag

Stroomstoring bij VitesseDe saaie Tour van 1982

2-7-2007

De Ronde van Frankrijk van 1982, alweer vijfentwintig jaar geleden, was voor Nederland bijzonder succesvol. Bernard Hinault won, maar Joop Zoetemelk werd voor de laatste keer tweede, Johan van der Velde werd derde en Peter Winnen vierde. Winnen klopte Van der Velde in een rechtstreeks duel op de Joux-Plane op weg naar Morzine, maar in de laatste tijdrit wist Van der Velde toch zijn podiumplaats veilig te stellen ten koste van Winnen.

Ook Hennie Kuiper eindigde in de Top 10, hij werd negende. Verder waren er een aantal Nederlandse etappe-overwinningen: Gerrie Knetemann won twee ritten, Jan Raas, Adri van Houwelingen en Peter Winnen ieder één. De Raleigh-ploeg van Peter Post won de ploegentijdrit. Stel je voor: Thomas Dekker wint in de Tour van 2007 een zware Alpenrit na een spannend duel met Pieter Weening. Ze worden derde en vierde in het eindklassement achter Michael Boogerd die tweede wordt en de Nederlanders winnen nog een handvol etappes. Het lijkt onwaarschijnlijk en het zal ook niet gebeuren.

Meer weten over de Raleigh-ploeg? Lees dit boek.

Ondanks de Nederlandse successen was de Tour van 1982 vooral een saaie Tour. Bernard Hinault had geen enkele concurrentie van Zoetemelk en de rest. In de eerste week mocht Phil Anderson een tijdje in het geel rijden, maar de Australiër kwam in de bergen tekort. Hinault kreeg kritiek van met name de Franse pers over zijn weinig spectaculaire manier van rijden. Op de Champs-Elyssées wilde de Breton zijn kritikasters van repliek dienen, dus won hij even de afsluitende pelotonsprint. Anders had Adri van der Poel die nu tweede werd ook nog zijn ritje gewonnen.

 

Gelukkig waren er in deze Tour nog een paar opmerkelijke voorvallen. Zo reed in de achtste etappe van Concarneau naar Châteaulin de Franse kampioen Régis Clère alleen vooruit. Deze situatie is ooit beschreven door Tim Krabbé. De organisatie had bedacht dat er tien ronden (of twaalf) op een aankomstcircuit moesten worden verreden. Clère had minuten voorsprong en was op een haar na met een rondje voorsprong precies in het peloton terecht gekomen. Zo had hij met gemak zijn virtuele gele trui veilig kunnen stellen zonder al te veel inspanningen. Op ongeveer dezelfde manier had de Nederlander Leo van Vliet een paar jaar eerder al eens een rit in de Tour gewonnen. Maar Clère voltooide zijn eerste ronde net te laat om achter het peloton aan te sluiten, hij werd uiteindelijk zelfs nog ingelopen. Geen etappezege en geen gele trui dus.

Een paar dagen eerder was er een incident tijdens de ploegentijdrit. Deze werd tussen Orchies en Fontaine-au-Piré verreden in het Noorden van Frankrijk. Arbeiders van de staalfabriek Usinor in Denain hadden de Tour uitkozen om hun onvrede over hun dreigende ontslag kenbaar te maken. Foto’s laten de stakers zien met spandoeken (L’emploi a Denain) en de boze renner Walter Planckaert die met zijn ploeg werd tegengehouden.

In zijn voortreffelijke boek ‘Van Santander naar Santander’ beschrijft Peter Winnen hoe hij met zijn ploeg Capri Sonne in volle inspanning op weg was in de bewuste ploegentijdrit, tot het moment dat hij tot zijn grote verbazing de voltallige ploeg Wickes-Splendor zag aankomen die de tegengestelde richting in peddelde, handjes op het stuur. De ploegentijdrit werd geannuleerd, en in het gehucht Fontaine-au-Piré stond men tevergeefs op de renners te wachten.

Om dit een beetje goed te maken liet Tourdirecteur Félix Lévitan het jaar daarop de ploegentijdrit opnieuw eindigen in Fontaine-au-Piré. Dit keer geen stakingen, en het was de ploeg van Coop-Mercier met onder anderen Joop Zoetemelk en Régis Clère, daar hebben we hem weer, die verrassend won. Raleigh werd voor het eerst in jaren verslagen in deze discipline omdat kandidaat-winnaar Winnen een slechte dag had en voortdurend aan de rekker hing. Zoetemelk werd later voor de derde keer in de Tour wegens doping gedeklasseerd en Clère miste weer de gele trui, dit keer met zes seconden.

Met Clère kwam het nog goed, want in Fleurance won hij een week later dan toch zijn etappe. In 1987 won hij zelfs twee ritten, maar hier ging een typisch Tour-incident aan vooraf. Op weg naar Blagnac kwam onze Régis Clère buiten tijd binnen. Maar omdat er sprake was van noodweer, er stond 20 cm water op de weg, mocht hij in koers blijven. De werkelijke reden voor deze maatregel was waarschijnlijk dat hij in het gezelschap was van twee landgenoten, Fransen dus, die ook te laat binnen waren. Kennelijk gemotiveerd door de jurybeslissing won Clère de volgende dag solo de rit naar Millau, en later won hij ook nog de etappe naar Dijon. Voor de volledigheid: hij werd in 1987 tweeënzeventigste in het eindklassement op 2 uur 21 minuten en 21 seconden.

Subside Sports - Grootste aanbod voetbalshirts

Reacties

Voetbalstats: Denk dat heel wielerminded Nederland wat over zou hebben voor zo'n "saaie Tour".
geplaatst op: 2-7-2007 13:19:26u. | website
Plaats reactie *


*


Sportus.nl
Headliner.nl