Zoeken


Nieuwsbrief

Vul uw e-mailadres in
om onze nieuwsbrief te ontvangen!Sportus.nl; Where Sports Meets Fashion

Rubrieken

RSS feed Andere Tijden Sport
Andere Tijden Sport (133)
RSS feed Atletiek
Atletiek (408)
RSS feed Auto- en motorsport
Auto- en motorsport (97)
RSS feed Ballen
Ballen (33)
RSS feed Basketbal
Basketbal (61)
RSS feed Boksen
Boksen (158)
RSS feed Bowls
Bowls (2)
RSS feed Cricket
Cricket (26)
RSS feed Darts
Darts (17)
RSS feed De Klassieker
De Klassieker (151)
RSS feed De verjaardag van Bep van Klaveren
De verjaardag van Bep van Klaveren (19)
RSS feed Diversen
Diversen (19)
RSS feed EK dagboek
EK dagboek (28)
RSS feed EK voetbal 2008
EK voetbal 2008 (67)
RSS feed Financieel dossier Olympische Winterspelen
Financieel dossier Olympische Winterspelen (26)
RSS feed Gewichtheffen
Gewichtheffen (12)
RSS feed Golf
Golf (16)
RSS feed Het ontstaan van de Spelen
Het ontstaan van de Spelen (38)
RSS feed Het stadioncomplex
Het stadioncomplex (9)
RSS feed Hockey
Hockey (74)
RSS feed Hoe verder met sportgeschiedenis?
Hoe verder met sportgeschiedenis? (28)
RSS feed Honk- en softbal
Honk- en softbal (35)
RSS feed Judo
Judo (48)
RSS feed Koningshuis en sport
Koningshuis en sport (62)
RSS feed Lacrosse
Lacrosse (5)
RSS feed Mathieu Cordang
Mathieu Cordang (7)
RSS feed Nederlands goud
Nederlands goud (146)
RSS feed Nico Scheepmaker Beker
Nico Scheepmaker Beker (99)
RSS feed Olympisch Stadion Amsterdam
Olympisch Stadion Amsterdam (709)
RSS feed Olympisch vuur
Olympisch vuur (88)
RSS feed Olympische Spelen Algemeen
Olympische Spelen Algemeen (305)
RSS feed Olympische Winterspelen
Olympische Winterspelen (327)
RSS feed Olympische Zomerspelen
Olympische Zomerspelen (941)
RSS feed Op weg naar Peking
Op weg naar Peking (558)
RSS feed Opmerkelijke sporten
Opmerkelijke sporten (22)
RSS feed Overig
Overig (228)
RSS feed Paardensport
Paardensport (65)
RSS feed Roeien
Roeien (81)
RSS feed Rugby
Rugby (31)
RSS feed Schaatsen
Schaatsen (654)
RSS feed Schaken en dammen
Schaken en dammen (34)
RSS feed Schermen
Schermen (17)
RSS feed Schietsport
Schietsport (11)
RSS feed Snooker
Snooker (22)
RSS feed Sport (niet) in beeld
Sport (niet) in beeld (18)
RSS feed Sport en politiek
Sport en politiek (605)
RSS feed Sport in beeld
Sport in beeld (667)
RSS feed Sportalbum 1898
Sportalbum 1898 (20)
RSS feed Sportboeken
Sportboeken (801)
RSS feed Sportdocumentaires IDFA 2010
Sportdocumentaires IDFA 2010 (10)
RSS feed Sportdvd's
Sportdvd's (39)
RSS feed Sportfilms
Sportfilms (42)
RSS feed Sportjournalistiek
Sportjournalistiek (171)
RSS feed Sporttaal
Sporttaal (46)
RSS feed Tennis
Tennis (111)
RSS feed Turnen
Turnen (59)
RSS feed Tweets van Toen
Tweets van Toen (103)
RSS feed Vergeten sporthelden
Vergeten sporthelden (128)
RSS feed Voetbal
Voetbal (2487)
RSS feed Volleybal
Volleybal (24)
RSS feed Wielrennen
Wielrennen (879)
RSS feed Zeilen
Zeilen (30)
RSS feed Zwemmen
Zwemmen (142)Gouden Voetbaljaren

Ads
Subside Sports
Casual schoenen
Voetbalkleding
Vakantie Griekenland
Voetbalshirts.com
Voetbal-schoenen.eu
Fotogeschenken
Teamkleding
Aart Kok Vouwwagens
Combi-Camp Vouwwagens
KillerTees

Pouchain
Sportfashion nieuws

Add to Google

Multimediaal

Olympische stadions in de tijd, De Feyenoord sportquiz, Sportnieuws op de kaart, een tag cloud, en het Sportbeeld van de dag archief. Kijk verder »


Sportbeeld van de dag

Openluchtzwemwedstrijd in 1927De saaie Tour van 1982

Door Ronnie van den Bogaart 2-7-2007

De Ronde van Frankrijk van 1982, alweer vijfentwintig jaar geleden, was voor Nederland bijzonder succesvol. Bernard Hinault won, maar Joop Zoetemelk werd voor de laatste keer tweede, Johan van der Velde werd derde en Peter Winnen vierde. Winnen klopte Van der Velde in een rechtstreeks duel op de Joux-Plane op weg naar Morzine, maar in de laatste tijdrit wist Van der Velde toch zijn podiumplaats veilig te stellen ten koste van Winnen.

Ook Hennie Kuiper eindigde in de Top 10, hij werd negende. Verder waren er een aantal Nederlandse etappe-overwinningen: Gerrie Knetemann won twee ritten, Jan Raas, Adri van Houwelingen en Peter Winnen ieder één. De Raleigh-ploeg van Peter Post won de ploegentijdrit. Stel je voor: Thomas Dekker wint in de Tour van 2007 een zware Alpenrit na een spannend duel met Pieter Weening. Ze worden derde en vierde in het eindklassement achter Michael Boogerd die tweede wordt en de Nederlanders winnen nog een handvol etappes. Het lijkt onwaarschijnlijk en het zal ook niet gebeuren.

Meer weten over de Raleigh-ploeg? Lees dit boek.

Ondanks de Nederlandse successen was de Tour van 1982 vooral een saaie Tour. Bernard Hinault had geen enkele concurrentie van Zoetemelk en de rest. In de eerste week mocht Phil Anderson een tijdje in het geel rijden, maar de Australiër kwam in de bergen tekort. Hinault kreeg kritiek van met name de Franse pers over zijn weinig spectaculaire manier van rijden. Op de Champs-Elyssées wilde de Breton zijn kritikasters van repliek dienen, dus won hij even de afsluitende pelotonsprint. Anders had Adri van der Poel die nu tweede werd ook nog zijn ritje gewonnen.

 

Gelukkig waren er in deze Tour nog een paar opmerkelijke voorvallen. Zo reed in de achtste etappe van Concarneau naar Châteaulin de Franse kampioen Régis Clère alleen vooruit. Deze situatie is ooit beschreven door Tim Krabbé. De organisatie had bedacht dat er tien ronden (of twaalf) op een aankomstcircuit moesten worden verreden. Clère had minuten voorsprong en was op een haar na met een rondje voorsprong precies in het peloton terecht gekomen. Zo had hij met gemak zijn virtuele gele trui veilig kunnen stellen zonder al te veel inspanningen. Op ongeveer dezelfde manier had de Nederlander Leo van Vliet een paar jaar eerder al eens een rit in de Tour gewonnen. Maar Clère voltooide zijn eerste ronde net te laat om achter het peloton aan te sluiten, hij werd uiteindelijk zelfs nog ingelopen. Geen etappezege en geen gele trui dus.

Een paar dagen eerder was er een incident tijdens de ploegentijdrit. Deze werd tussen Orchies en Fontaine-au-Piré verreden in het Noorden van Frankrijk. Arbeiders van de staalfabriek Usinor in Denain hadden de Tour uitkozen om hun onvrede over hun dreigende ontslag kenbaar te maken. Foto’s laten de stakers zien met spandoeken (L’emploi a Denain) en de boze renner Walter Planckaert die met zijn ploeg werd tegengehouden.

In zijn voortreffelijke boek ‘Van Santander naar Santander’ beschrijft Peter Winnen hoe hij met zijn ploeg Capri Sonne in volle inspanning op weg was in de bewuste ploegentijdrit, tot het moment dat hij tot zijn grote verbazing de voltallige ploeg Wickes-Splendor zag aankomen die de tegengestelde richting in peddelde, handjes op het stuur. De ploegentijdrit werd geannuleerd, en in het gehucht Fontaine-au-Piré stond men tevergeefs op de renners te wachten.

Om dit een beetje goed te maken liet Tourdirecteur Félix Lévitan het jaar daarop de ploegentijdrit opnieuw eindigen in Fontaine-au-Piré. Dit keer geen stakingen, en het was de ploeg van Coop-Mercier met onder anderen Joop Zoetemelk en Régis Clère, daar hebben we hem weer, die verrassend won. Raleigh werd voor het eerst in jaren verslagen in deze discipline omdat kandidaat-winnaar Winnen een slechte dag had en voortdurend aan de rekker hing. Zoetemelk werd later voor de derde keer in de Tour wegens doping gedeklasseerd en Clère miste weer de gele trui, dit keer met zes seconden.

Met Clère kwam het nog goed, want in Fleurance won hij een week later dan toch zijn etappe. In 1987 won hij zelfs twee ritten, maar hier ging een typisch Tour-incident aan vooraf. Op weg naar Blagnac kwam onze Régis Clère buiten tijd binnen. Maar omdat er sprake was van noodweer, er stond 20 cm water op de weg, mocht hij in koers blijven. De werkelijke reden voor deze maatregel was waarschijnlijk dat hij in het gezelschap was van twee landgenoten, Fransen dus, die ook te laat binnen waren. Kennelijk gemotiveerd door de jurybeslissing won Clère de volgende dag solo de rit naar Millau, en later won hij ook nog de etappe naar Dijon. Voor de volledigheid: hij werd in 1987 tweeënzeventigste in het eindklassement op 2 uur 21 minuten en 21 seconden.

Subside Sports - Grootste aanbod voetbalshirts

Reacties

Voetbalstats: Denk dat heel wielerminded Nederland wat over zou hebben voor zo'n "saaie Tour".
geplaatst op: 2-7-2007 13:19:26u. | website


Sportus.nl
Headliner.nl