Multimediaal

Olympische stadions in de tijd, De Feyenoord sportquiz, Sportnieuws op de kaart, een tag cloud, en het Sportbeeld van de dag archief. Kijk verder »


Sportbeeld van de dag

Stroomstoring bij VitesseNederlands goud (9)

2-7-2007

Het vierde goud voor Nederland op de Olympische Spelen van 1924 kwam op naam van baanwielrenner Ko Willems. De Amsterdammer won de 50 km-race, een onderdeel dat in Parijs voor het laatst op de olympische agenda voorkwam.

Naast Willems nam ook de Brabantse renner Jan Maas deel aan de race. Hij was op het laatste moment als vervanger gekozen van Jonkheer Bosch van Drakenstein. Het plan was dat Maas zou proberen weg te rijden, waardoor de overige renners zich zouden uitputten bij het terughalen. Willems, met een sterke eindsprint, zou het dan voor Nederland moeten afmaken.

Dit Nederlandse plan werd perfect uitgevoerd. Vanaf de tiende kilometer ging Maas keer op keer aan. Hij werd telkens teruggehaald door de concurrentie, maar onvermoeibaar bleef hij telkens opnieuw demarreren. Langzaam dunde het peloton uit, terwijl Willems rustig in het wiel van de concurrentie bleef rijden. Vijf ronden voor het einde moesten alle renners die waren gelapt de baan verlaten, en slechts vijftien deelnemers bleven over, waaronder Maas en Willems.

Deze finishfoto is wat vaag, maar de riante voorsprong van Willems is duidelijk zichtbaar.

De laatste kilometers bleven de overgebleven coureurs naar elkaar kijken, zoekend naar een goede uitgangspositie voor de sprint. In de laatste ronde begon de sprint met de Britten Wyld en Alden en de Italiaan De Martino. Willems kwam buitenom naast het drietal, zodat met nog 100 meter te gaan er vier man gelijk lagen. De eindspurt van Willems was ongeëvenaard, en hij wist uiteindelijk met een lengte voorsprong te winnen. Dol van vreugde reden Willems en Maas samen de ereronde.

Nog 403 dagen tot Beijing 2008.

 

Dossier Nederlands Goud

 

Deel 1

Deel 2

Deel 3

Deel 4

Deel 5

Deel 6

Deel 7

Deel 8

Deel 9

Subside Sports - Grootste aanbod voetbalshirts

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.
Plaats reactie *


*


Sportus.nl
Headliner.nl