Zoeken


Nieuwsbrief

Vul uw e-mailadres in
om onze nieuwsbrief te ontvangen!Sportus.nl; Where Sports Meets Fashion

Rubrieken

RSS feed Andere Tijden Sport
Andere Tijden Sport (133)
RSS feed Atletiek
Atletiek (408)
RSS feed Auto- en motorsport
Auto- en motorsport (97)
RSS feed Ballen
Ballen (33)
RSS feed Basketbal
Basketbal (61)
RSS feed Boksen
Boksen (158)
RSS feed Bowls
Bowls (2)
RSS feed Cricket
Cricket (26)
RSS feed Darts
Darts (17)
RSS feed De Klassieker
De Klassieker (151)
RSS feed De verjaardag van Bep van Klaveren
De verjaardag van Bep van Klaveren (19)
RSS feed Diversen
Diversen (19)
RSS feed EK dagboek
EK dagboek (28)
RSS feed EK voetbal 2008
EK voetbal 2008 (67)
RSS feed Financieel dossier Olympische Winterspelen
Financieel dossier Olympische Winterspelen (26)
RSS feed Gewichtheffen
Gewichtheffen (12)
RSS feed Golf
Golf (16)
RSS feed Het ontstaan van de Spelen
Het ontstaan van de Spelen (38)
RSS feed Het stadioncomplex
Het stadioncomplex (9)
RSS feed Hockey
Hockey (74)
RSS feed Hoe verder met sportgeschiedenis?
Hoe verder met sportgeschiedenis? (28)
RSS feed Honk- en softbal
Honk- en softbal (35)
RSS feed Judo
Judo (48)
RSS feed Koningshuis en sport
Koningshuis en sport (62)
RSS feed Lacrosse
Lacrosse (5)
RSS feed Mathieu Cordang
Mathieu Cordang (7)
RSS feed Nederlands goud
Nederlands goud (146)
RSS feed Nico Scheepmaker Beker
Nico Scheepmaker Beker (99)
RSS feed Olympisch Stadion Amsterdam
Olympisch Stadion Amsterdam (709)
RSS feed Olympisch vuur
Olympisch vuur (88)
RSS feed Olympische Spelen Algemeen
Olympische Spelen Algemeen (306)
RSS feed Olympische Winterspelen
Olympische Winterspelen (327)
RSS feed Olympische Zomerspelen
Olympische Zomerspelen (941)
RSS feed Op weg naar Peking
Op weg naar Peking (558)
RSS feed Opmerkelijke sporten
Opmerkelijke sporten (22)
RSS feed Overig
Overig (228)
RSS feed Paardensport
Paardensport (65)
RSS feed Roeien
Roeien (81)
RSS feed Rugby
Rugby (31)
RSS feed Schaatsen
Schaatsen (654)
RSS feed Schaken en dammen
Schaken en dammen (34)
RSS feed Schermen
Schermen (17)
RSS feed Schietsport
Schietsport (11)
RSS feed Snooker
Snooker (22)
RSS feed Sport (niet) in beeld
Sport (niet) in beeld (18)
RSS feed Sport en politiek
Sport en politiek (605)
RSS feed Sport in beeld
Sport in beeld (667)
RSS feed Sportalbum 1898
Sportalbum 1898 (20)
RSS feed Sportboeken
Sportboeken (801)
RSS feed Sportdocumentaires IDFA 2010
Sportdocumentaires IDFA 2010 (10)
RSS feed Sportdvd's
Sportdvd's (39)
RSS feed Sportfilms
Sportfilms (42)
RSS feed Sportjournalistiek
Sportjournalistiek (171)
RSS feed Sporttaal
Sporttaal (46)
RSS feed Tennis
Tennis (111)
RSS feed Turnen
Turnen (59)
RSS feed Tweets van Toen
Tweets van Toen (104)
RSS feed Vergeten sporthelden
Vergeten sporthelden (128)
RSS feed Voetbal
Voetbal (2487)
RSS feed Volleybal
Volleybal (24)
RSS feed Wielrennen
Wielrennen (879)
RSS feed Zeilen
Zeilen (30)
RSS feed Zwemmen
Zwemmen (142)Gouden Voetbaljaren

Ads
Subside Sports
Casual schoenen
Voetbalkleding
Vakantie Griekenland
Voetbalshirts.com
Voetbal-schoenen.eu
Fotogeschenken
Teamkleding
Aart Kok Vouwwagens
Combi-Camp Vouwwagens
KillerTees

Pouchain
Sportfashion nieuws

Add to Google

Multimediaal

Olympische stadions in de tijd, De Feyenoord sportquiz, Sportnieuws op de kaart, een tag cloud, en het Sportbeeld van de dag archief. Kijk verder »


Sportbeeld van de dag

Openluchtzwemwedstrijd in 1927De grootste tegenstander van Bep van Klaveren

Door Jan van Mersbergen 30-9-2007

Woensdag 26 september was het precies 100 jaar geleden dat Bep van Klaveren geboren werd. Vandaag in The Dutch Windmill-week zijn grootste tegenstander in de strijd om de titel van Grootste Rotterdammer: Gerrit Gerritszoon.

Erasmus zelf

Gerrit Gerritszoon? Jazeker. De beruchte Gerrit Gerritszoon. Bep van Klaveren heeft in zijn lange bokscarrière een flink aantal tegenstanders gesloopt, maar tegen zijn honderdste verjaardag moet hij het in de verkiezing om de grootste Rotterdammer opnemen tegen een geduchte tegenstander: de zwaargewicht Gerrit Gerritszoon, beter bekend als Erasmus.

Naast hun strijd om de titel Grootste Rotterdammer en het feit dat ze allebei afstand hebben gedaan van hun schitterende Hollandse namen, hebben Bep van Klaveren en Erasmus meer overeenkomsten dan je op het eerste gezicht zou denken.

Maar eerst moet gezegd dat helemaal niet vaststaat dat Erasmus echt in Rotterdam geboren is, ook al hield hij zelf zijn leven lang vol van wel. Op het onderschrift van een houten borstbeeld van Erasmus staat: Goudæ conceptus, Roterodami natus. U begrijpt het al: verwekt in Gouda, geboren in Rotterdam. Echter, het doopregister van de beroemde Augustijner monnik, humanist, schrijver en filosoof is niet bewaard gebleven. Geen bewijs!

De verkiezing 'Grootste Gouwenaar' is ook al uitgeschreven, door Dagblad Rijn en Gouwe, en deze strijd werd niet gewonnen door de uitvinder van de kaas, maar door Erasmus. Geeft niks hoor, van mij mag hij in Rotterdam ook meedoen.

Overeenkomsten

Dan de overeenkomsten. Net als Bep van Klaveren was Erasmus een onwettig kind. Zijn vader was priester in Gouda, zijn moeder, Margaretha, was diens huishoudster. Margaretha verbleef tijdens de zwangerschap in Rotterdam, waarschijnlijk om het 'ongelukje' te verbergen. Op 28 oktober 1469 werd Gerrit Gerritszoon geboren.

Na een opleiding in Deventer, die hij overigens niet afmaakte, trok Erasmus onder druk van zijn voogden het klooster in, Klooster Stein bij Haastrecht. Je zou dus kunnen zeggen dat Erasmus ook geen lieve jongen was. Sterker nog, wat het bokser was voor Van Klaveren, was het kloosterleven voor Erasmus: het hield de mannen van de straat en gaf ze de invulling die bij leven paste. Allebei hadden ze er talent voor, gingen ze er volledig in op, het bracht het ze tot ver over de grenzen van Rotterdam en maakte hen beroemd.

Overal Erasmus

Over de weg die Bep van Klaveren aflegde is op deze site al uitvoerig geschreven. Erasmus trok naar Frankrijk, Engeland, België, Duitsland, Italië en naar het Zwitserse Bazel, de stad waar hij in 1536 zou overlijden. Op zijn schrijfsels wil ik hier niet uitvoerig ingaan, zoek dat zelf maar op, wel op het feit dat zo'n beetje half Rotterdam zijn naam draagt: de Erasmus Universiteit, het Erasmus Gymnasium, het Erasmus Medisch Centrum, de Erasmusbrug en de Erasmus metrolijn.

Zelfs buiten Rotterdam vinden we overal zijn naam: in Amsterdam waar het Erasmuspark ligt, in Zoetermeer (het Erasmus College), in Brussel (Erasmus Hogeschool en Erasme Hospital), in Antwerpen (Erasmushuis) en het EMC2 project, dat niets van doen heeft met de relativiteitstheorie van Einstein, een andere zwaargewicht, maar gewoon Erasmus Master Class betekent, dat twee jaar duurt. Hij stond zelfs op een briefje van 100 gulden. Voor de jongere lezers: dat is de voorloper van de euro en dat was een heel erg mooi bankbiljet.

Een groot verschil met Bep van Klaveren, maar naamgevers zijn door de jaren heen gevoeliger geweest voor filosofen en schrijvers dan voor sporters, zeker als het om boksen gaat.

De laatste overeenkomst: zowel Bep van Klaveren als Erasmus hebben een standbeeld in Rotterdam. En nog wel van dezelfde maker: Willem Verbon. Erasmus heeft trouwens ook standbeelden in Leuven en Amsterdam.

En dan is er nu de verkiezing die in Rotterdam en op internet al ruim een jaar de gemoederen bezig houdt: Grootste Rotterdammer. De verkiezing sluit op 12 oktober. Erasmus werd al vijfde in de verkiezing Grootste Nederlander en elfde in de verkiezing Grootste Belg. Of hij meegedaan heeft aan de verkiezing Grootste man van Bazel (Bazelaar), weet ik niet. Hij zou een goede kans maken. Maar in Rotterdam doet Bep van Klaveren mee. Dat maakt alles anders.

Er kan er maar een de grootste Rotterdammer zijn. U mag het zeggen: stem hier!

Subside Sports - Grootste aanbod voetbalshirts

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.
Plaats reactie *


*


Sportus.nl
Headliner.nl