Multimediaal

Olympische stadions in de tijd, De Feyenoord sportquiz, Sportnieuws op de kaart, een tag cloud, en het Sportbeeld van de dag archief. Kijk verder »


Sportbeeld van de dag

Stroomstoring bij VitesseItems van september '07


De grootste tegenstander van Bep van Klaveren

30-9-2007

Woensdag 26 september was het precies 100 jaar geleden dat Bep van Klaveren geboren werd. Vandaag in The Dutch Windmill-week zijn grootste tegenstander in de strijd om de titel van Grootste Rotterdammer: Gerrit Gerritszoon.

lees verder »


Een olympische junta

30-9-2007

Mede dankzij de Burmese monniken is het woord junta de laatste dagen regelmatig te vinden in de kranten. Via dit Spaanse woord ('comité') vinden we ook een connectie met de Olympische Spelen. En dan heb ik het niet over de bestuurders van het IOC.

lees verder »


Greg Lemond en Laurent Fignon tijdens het WK van 1989

30-9-2007

Stelt u zich eens voor: de mannen die de Tour de France afgelopen zomer en in 2006 domineerden, rijden zij aan zij op kop van het wereldkampioenschap wielrennen.

lees verder »


Burma op de Spelen

29-9-2007

De afgelopen anderhalve week is Burma (of Myanmar) volop in het nieuws vanwege een volksopstand. Plotseling lijkt te hele wereld zich te herinneren dat er al 45 jaar een militair regime is, en Aung San Suu Kyi al 17 jaar niet wordt erkend als premier van haar land. Op Sportgeschiedenis.nl houden we ons bij onze leest, en kijken we naar de Olympische geschiedenis van het land.

lees verder »


De honderdste verjaardag van Bep van Klaveren: Bep kijkt voetbal

29-9-2007

Afgelopen woensdag zou Bep van Klaveren, bij leven en welzijn, 100 jaar oud zijn geworden. Vandaag is het echter is het zaterdag en wordt er gevoetbald. Ook Bep hield van voetbal!

lees verder »


Vergeten wereldkampioenen: Heinz Muller en Hans Knecht

29-9-2007

Zo af en toe slaagt een outsider er in wereldkampioen wielrennen op de weg te worden. Het bekendste voorbeeld is Harm Ottenbros die in 1969 won op het circuit van Zolder. Twee anderen die bekend staan als onbekende wereldkampioen zijn de Duitser Heinz Müller (1952) en de Zwitser Hans Knecht (1946).

lees verder »


Biografie en tv-programma voor Raymond van Barneveld

29-9-2007

Raymond van Barneveld krijgt op 17 oktober zijn biografie uit handen van schrijvers Arnout Verzijl en Hans Willink. Diezelfde dag besteedt tv-progamma Hoge Bomen ook aandacht aan deze beste sporter uit de Nederlandse geschiedenis. Kijk hier naar een 170-er van Barney.

lees verder »


Een elftal stellingen over Rinus Michels en Ernst Happel

29-9-2007

Uw verslaggever had een Aha-Erlebnis, toen hij in de nieuwe Nummer 14 over Ernst Happel’s tijd bij Feyenoord las. U weet wel, de eerste Nederlandse Europacup 1 en Wereldbeker uit 1970. In een prima stuk sportgeschiedenis brengt Rob Vente deze glorie tot een menselijke maat terug.

lees verder »


De marathon als inspiratiebron

29-9-2007

Op de dag dat Abdelkader Benali rugnummer 30.000 kreeg voor de ING Amsterdam Marathon kreeg ik zijn boek Marathonloper. Hierin beschrijft Benali zijn liefde voor de race over 42 kilometer. Gedurende zijn geschreven kilometers vroeg ik me steeds meer af: weet Benali van het bestaan van Yiannis Kouros? Deze ultraloper haalt zijn inspiratie uit het lopen én het uitzicht op een begraafplaats.

Boek van Banali kopen?

lees verder »


Formule 1 en de Olympische Spelen (4)

28-9-2007

De vierde persoon die zowel in de Formule 1 als op de Olympische Spelen actief was is een Nederlander. Het gaat hier om Ben Pon, zoon van de auto-importeur met dezelfde naam.

lees verder »


Carrière als lesbische ruimtereiziger begint in Olympisch Stadion

28-9-2007

De 23-jarige Betty Veenman uit Naarden is in het Olympisch Stadion Amsterdam aangewezen als de eerste Nederlandse vrouw die de ruimte ingaat. Zij is winnares van de Q-music-ruimtereis. Uit handen van Jeroen van Inkel ontving ze de boardingpass voor haar ruimtereis. Veenman kreeg trouwens steun vanuit de lesbische wereld.

lees verder »


Jan Lammers over de dood in Zandvoort

28-9-2007

Joeptjoep-moment! We gaan een filmpje kijken en wel van Jan Lammers, voormalig Formule 1-coureur. Het komt van de site Plaats van Herinnering, die in juni ook al de beelden vertoonde van de opening van de Kuip in 1937. Lammers blikt terug op zijn jonge jaren op Zandvoort en met name op zijn mentor Rob Slotemaker, die in 1979 verongelukte op dit circuit. Nog meer historische films over Zandvoort staan hier.

lees verder »


Suzuka, het circuit van John Hugenholtz

28-9-2007

Door Danny Sosef /www.f1today.nl

Suzuka, samen met Spa-Francorchamps in Belgie, is één van de meest favoriete circuits van bijna alle coureurs. Het is ontworpen door Nederlander John Hugenholtz in 1962 als testcircuit voor Honda.

lees verder »


De terugkeer van FC Den Bosch op de Amsterdamse velden

28-9-2007

In het seizoen 2004 - 2005 speelde FC Den Bosch voor het laatst in Amsterdam. Op 20 februari 2005 om precies te zijn. Het werd in de Arena 2-0. Niet vreemd, FC Den Bosch is na de Carnaval altijd wat minder, ook al kwam de overwinning van Ajax pas laat tot stand.

lees verder »


De honderdste verjaardag van Bep van Klaveren: Eten bij Bep

28-9-2007

Afgelopen woensdag zou Bep van Klaveren, bij leven en welzijn, 100 jaar oud zijn geworden. Vandaag is het echter vrijdag en als u het weekend spannend wilt beginnen, kunt u gaan eten bij de zoon van Bep van Klaveren!

lees verder »


Formule 1 en de Olympische Spelen (3)

27-9-2007

Een derde Formule-1 coureur die ook op de Olympische Spelen te bewonderen was, is de Argentijn Roberto Mieres, ook wel bekend als "Bitito". 

lees verder »


Leren rekenen met prof. dr. Raymond van Barneveld

27-9-2007

Er is nieuw bewijs dat Raymond van Barneveld de beste Nederlandse sporter uit de geschiedenis is. Dankzij hem en zijn sport worden de Nederlandse kinderen namelijk een stuk intelligenter. Wie tot tien kan tellen, kan Raymond van Barneveld bellen.

lees verder »


De Amerikaanse jaren van Bep van Klaveren

27-9-2007

Bep van Klaveren zou deze week honderd zijn geworden. Ook in de Verenigde Staten was hij bekend. We gaan verder met de serie over de legendarische Rotterdamse boxer.

lees verder »


Tibetanen zijn afval

27-9-2007

Amnesty International organiseerde vandaag de workshop De andere kant van de medaille over de Olympische Spelen in China. Voor een gehoor van sportjournalisten, onderzoekers en studenten had ik de eer een verhaal over sport en politiek te vertellen. De tekst staat hieronder.

lees verder »


France Football viert verjaardag met Johan Cruijff

27-9-2007

France Football bestaat deze week zestig jaar. Het voetbalweekblad, dat in Frankrijk de bijnaam ‘de bijbel van het voetbal’ heeft gekregen, viert deze mijlpaal met een speciale editie waarin slechts een man aan het woord komt: de even oude Johan Cruijff.

lees verder »


Het programmaboekje van Spartak Moskou - Haarlem

27-9-2007

Jurriaan van Wessem wandelde vanmorgen door Parijs. In een sportantiquariaat vond hij stomtoevallig een wel héél opmerkelijk programmaboekje.

lees verder »


Aad Veerman, vriend en manager van Bep van Klaveren

27-9-2007

Gisteren was het precies 100 jaar geleden dat Bep van Klaveren geboren werd. Dat moet gevierd! Deze week iedere dag aandacht voor de man die verkozen wordt tot grootste Rotterdammer en die daarvoor al de grootste Nederlandse bokser ooit was. In The Dutch Windmill-week vandaag de vriend en manager van Bep van Klaveren, die nog heeft gevochten tegen Desi Bouterse.

lees verder »


Twaalf nine-darters

27-9-2007

Omdat we het zo druk hadden met de verhuizing van Sportgeschiedenis liepen we achter met het overzicht van de nine-darters. Er zijn er nu twaalf, die sinds 1984 zijn uitgezonden op tv. Liefst vijf ervan zijn van Phil Taylor! Zet ze allemaal tegelijk aan en laat de 180’s over je heen komen. Peace! Mede met dank aan Wikipedia.

lees verder »


Formule 1 en de Olympische Spelen (2)

26-9-2007

Gisteren lazen we over de Thaise Prins Bira, die viermaal olympisch zeiler was, en vier jaar lang in de Formule 1 reed. Vandaag wederom een sporter die zowel op de Spelen als in het WK Formule 1 te bewonderen was: Divina Galica. Overigens reed zij nooit Formule 1-race, want ze overleefde nooit de kwalificaties.

lees verder »


Stadionramp in Moskou uit het geheugen gewist

26-9-2007

Voor het eerst in 25 jaar is een reconstructie gemaakt van de voetbalramp tijdens de Europa Cup-wedstrijd Spartak Moskou – HFC Haarlem. Op 20 oktober 1982 stierven volgens officiële cijfers 66 mensen in het gedrang, maar andere bronnen spreken over minstens 300 dodelijke slachtoffers. Thomas Blom heeft voor zowel het tijdschrift Achilles als het tv-programma Andere Tijden geprobeerd uit te zoeken wat er is gebeurd op de Russische tribunes. Daaruit blijkt dat de ramp, geheel volgens Sovjet-tradities, uit het collectieve geheugen diende te worden gewist.

lees verder »


De honderdste verjaardag van Bep van Klaveren: Bep over zijn eigen standbeeld

26-9-2007

Vandaag is het precies 100 jaar geleden dat Bep van Klaveren werd geboren. Deze week iedere dag aandacht voor een groot bokser en de man die zal worden verkozen tot Grootste Rotterdammer. Vandaag: Bep van Klaveren over zijn eigen standbeeld.

lees verder »


Piet Kranenberg viert negentigste verjaardag

26-9-2007

Bep van Klaveren zou vandaag honderd zijn geworden. En Piet Kranenberg viert vandaag zijn negentigste verjaardag. Tien jaar geleden was deze voormalige topman van Amstel en Heineken het gezicht van de reddingsactie van het Olympisch Stadion. Dit stadion heeft daarom vandaag bloemen bij hem thuis laten bezorgen.

lees verder »


De ultraloper Jan Knippenberg

26-9-2007

Vandaag is de presentatie van het nieuwe, drie keer per jaar verschijnende journalistieke sportboek Achilles, met sportverhalen van toen en nu. Hierin staat onder meer een verhaal van Dirk Jan Roeleven over ultraloper Jan Knippenberg. Sportgeschiedenis heeft hiervan een voorpublicatie. Later vandaag meer over de presentatie van Achilles.

Achilles kopen?

lees verder »


We hebben de trailer van een hockeyfilm

25-9-2007

Deze week gaat de film Goud in première. Het gaat over het Nederlands dameshockeyteam dat in 2006 na zestien jaar de wereldtitel won. Goud volgt de speelsters en hun coach tijdens de intense voorbereiding. Sportgeschiedenis heeft de trailer.

lees verder »


Formule 1 en de Olympische Spelen (1)

25-9-2007

Volgens het Olympisch handvest zijn gemotoriseerde sporten niet toegestaan op de Olympische Spelen. De kans dat we auto- of motorsport op de Spelen zullen zien is dan ook gering. Toch zijn er in het verleden diverse personen geweest die een Olympisch optreden combineerden met een loopbaan in de Formule 1. De komende dagen passeren deze Olympiërs hier de revue. Vandaag: Prins Bira.

lees verder »


De achternamen van Bep

25-9-2007

In het eerste artikel over Bep van Klaveren in de Bep van Klaverenweek schreef ik dat onze beroemde bokser Lambertus Steenhorst heette. Hoe zit dat nu eigenlijk precies met die naamsverandering?

lees verder »


Eerste beelden stadionramp Spartak Moskou - Haarlem

25-9-2007

Joeptjoep-moment! We gaan een filmpje kijken over de Europa Cup-wedstrijd tussen Spartak Moskou en Haarlem van 1982. Aan het eind van deze ontmoeting vond een onbekend aantal mensen de dood door gedrang bij de uitgang. Andere Tijden besteedt donderdag de hele uitzending hieraan. En hier zijn de allereerste beelden uit dit verslag!

lees verder »


De match van het jaar 1947: Bep van Klaveren tegen Luc van Dam

25-9-2007

Vanwege de honderdste geboortedag van bokser Bep van Klaveren heeft Sportgeschiedenis.nl deze week veel aandacht voor de legendarische Rotterdammer. Vandaag een reconstructie van zijn twee gevechten tegen Luc van Dam. Oud tegen jong, precies zestig jaar geleden, in de Kuip en in de RAI. En we hebben ook nog een naaktfoto van Van Dam! Vergeet trouwens niet te stemmen op Bep als Grootste Rotterdammer!

lees verder »


De F.A. Cup en andere gestolen sportprijzen

25-9-2007

Nu O.J. Simpson wordt beschuldigd van de gewapende diefstal van gesigneerde (Amerikaanse) voet- en honkballen staat voor Simon Kuper één ding vast: de markt voor sportmemorabilia heeft het kookpunt bereikt.

lees verder »


Veiling van Ajax-kunst in Olympisch Stadion

25-9-2007

In het Olympisch Stadion zijn maandagavond twaalf (Ajax-)kunstwerken geveild. Dat meldt Ajax.nl. De opbrengst van € 27.150 is voor de Johan Cruyff Foundation. Later dit seizoen gaat ook de selectie van Ajax een kunstwerk maken.

lees verder »


Vergeten sporthelden: Phida Wolff

24-9-2007

De vorige vergeten sportheld Hotze Schuil overleed een maand nadat ik hem aan de telefoon had. Een maand na mijn bezoek aan Phida Wolff (1906-1998) stierf deze legendarische Feyenoord-administrateur. De voormalige Amsterdammer schreef maar liefst 61 (!) delen vol met gedichten en verhalen.

lees verder »


De verjaardag van Lambertus Steenhorst

24-9-2007

Nee, dit is niet een artikel in de reeks 'Vergeten sporthelden'. Lambertus Steenhorst is allerminst vergeten. Hij is namelijk beter bekend als Bep van Klaveren. En woensdag 26 september is het precies 100 jaar geleden dat Bep van Klaveren geboren werd. Dat moet gevierd worden!

lees verder »


Nou Camp bestaat 50 jaar

24-9-2007

Vandaag viert FC Barcelona de vijftigste verjaardag van stadion Nou Camp.

lees verder »


De enige Olympische nederlaag van Carl Lewis

24-9-2007

Het moge bekend zijn dat Carl Lewis maar liefst negen keer olympisch goud veroverde. Maar in de vier Spelen die hij meemaakte (1984 - 1996) kwam hij in tien onderdelen uit. Hij verloor dus ook een keer op de Spelen.

lees verder »


Het geval Abe Lenstra: de biografie van een Friese mythe

24-9-2007

Enkele maanden geleden is het boek Abe. Het levensverhaal van Nederlands eerste grote sportidool verschenen, geschreven door Johann Mast. Het voldoet precies aan het schema tot mythevorming dat Yme Kuiper in 2004 opstelde . Het boek is daarom leuk, maar tegelijkertijd voorspelbaar. Kopen?

lees verder »


Zambia's voetbalglorie

23-9-2007

Een van de hoogtepunten uit de Zambiaanse voetbalhistorie is een 4-0 overwinning op Italië tijdens de Olympische Spelen van 1988. De belofte die uitging van die zege is nooit waargemaakt, mede door de ramp van 1993.

lees verder »


Saint Etienne - Dynamo Kiev in 1976: inoubliable !

23-9-2007

De wedstrijd Saint Etienne – Dynamo Kiev van 1976 was onvergetelijk. Aan het einde vierde heel Frankrijk feest.

lees verder »


Populairder dan voetbal: damesvolleybal

22-9-2007

Welke sport is het populairst in Peru? Voetbal, zult u getwijfeld zeggen. Dat klopt, maar in de jaren '80 was vrouwenvolleybal de favoriete sport van het Zuid-Amerikaanse land. De vrouwenploeg miste op de Spelen van Seoel op een haartje de gouden medaille.

lees verder »


Vergeten sporthelden: Hotze Schuil

22-9-2007

De vorige vergeten sportheld Cornelis Dudok de Wit is in Breukelen nog steeds een beroemdheid. En kaatser Hotze Schuil (1924 – 2005) is in de provincie Friesland absoluut niet vergeten. Nog tijdens zijn leven wist hij dat er een biografie over en een standbeeld van hem werden gemaakt. En ik vind dat Harlingen op 29 oktober voortaan Hotzingen moet heten!

lees verder »


Miguel Indurain, de Vuelta van 1996 en doping

22-9-2007

De Vuelta van 1996 was de laatste grote wedstrijd van Miguel Indurain, vijfvoudig Tourwinnaar, tweevoudig Girowinnaar, en tevens Olympisch en Wereldkampioen tijdrijden. Het was ook een bijzondere Vuelta omdat er drie Zwitsers op het podium stonden, én omdat het de laatste grote ronde was waarin het hematocrietgehalte in het bloed onbeperkt de hoogte in kon worden gejaagd.

lees verder »


Voetbalcub DWS honderd jaar oud

22-9-2007
Voetbal, DWS, Olympisch Stadion,   DWS - GVAV (uitslag  3-1). Hier het derde do…

De Amsterdamse voetbalclub DWS viert op 11 oktober zijn honderdste verjaardag. Deze typische arbeidersclub uit de Spaarndammerbuurt is landskampioen geweest, heeft aan Europese toernooien meegedaan en speelt nu in de Hoofdklasse amateurs. De aanhang bestaat inmiddels niet meer uit Bikhamertjes en Stootijzertjes.

lees verder »


De Maradona’s en de Cruijffen van de rest van de wereld

21-9-2007

Wiep Idzenga had het goed voor elkaar: hij maakte een wereldreis en vroeg in elk land wie hun grootste voetballer was. In voetbalblad Johan deed hij hiervan verslag in de serie De Johan Cruijff van… Deze artikelen verschijnen volgende maand in stevig herschreven versie in het sportboek De Maradona van China en andere landen.

lees verder »


Ook NOVA duikt in Stadionramp Spartak Moskou - Haarlem

21-9-2007

Zoals we hier al schreven gaat Andere Tijden volgende week over de stadionramp in het Lenin-stadion in Moskou tijdens Spartak Moskou tegen FC Haarlem. Filmpje hier. Officieel vielen hier in 1982 66 doden, maar vermoed wordt dat het eerder om honderden slachtoffers moet gaan. Een dag eerder al heeft actualiteitenrubriek NOVA een reportage hierover. Het nieuwe tijdschrift Achilles heeft volgende week ook een reconstructie over de tragedie.

lees verder »


Het laatste kampioenschap van Juan Manuel Fangio

21-9-2007

Door Joris Meuffels / www.f1today.nl

Juan Manuel Fangio wordt beschouwd als de beste racecoureur aller tijden. Exact een halve eeuw geleden won hij zijn vijfde wereldtitel. Pas 46 jaar later verbeterde Michael Schumacher dit record. Dit blog bevat een Joeptjoep-moment.

lees verder »


FC Knudde gaat knallen

21-9-2007

Met gepaste trots presenteren Frank Kroon en Rene van Huffel binnenkort de FC Knudde Collectie, die de markt prettig zal verassen met prachtige en vrolijke designs. De collectie komt tot stand in nauwe samenwerking met de bedenker en tekenaar, Toon van Driel.

lees verder »


Jan Lammers kijkt terug in Zandvoort

21-9-2007

In juni werd de site Plaats van Herinnering geopend, onder meer met beelden van de opening van De Kuip in 1937. Vandaag is een hoofdstuk geplaatst over het Circuit Park Zandvoort. Hier zien we filmbeelden van een piepjonge Jan Lammers, die praat over Rob Slotemaker van de beroemde anti-slipschool. Op 16 september 1979 verongelukte Slotemaker, mentor van Lammers, in een race op het circuit. Kijk hier.

lees verder »


Presentatie ‘Het Barcelona gevoel’

21-9-2007

Gisteravond werd Het Barcelona gevoel van Edwin Winkels gepresenteerd. De presentatie vond bij de uitgeverij Nieuw Amsterdam in Amsterdam-Zuid plaats. Uw societyverslaggever was er bij.

Boek kopen?

lees verder »


Actiekabouter steunt Yuri van Gelder

20-9-2007

Het onrecht dat Yuri van Gelder wordt aangedaan is mensonterend. Het is ieder geval veel erger dan het doodschieten van Tibetanen (film). Gelukkig laat de Nederlandse sportjournalistiek zich niet afleiden van de Grote Zaak.

lees verder »


Eric Caritoux en de Vuelta van 1984

20-9-2007

Hoewel het in de slotweek van de Ronde van Spanje nog best spannend zou kunnen worden, is de kans klein dat de tijdsverschillen zo gering zullen zijn als in 1984. Toen won de pas drieëntwintigjarige Fransman Eric Caritoux de Vuelta. Zijn voorsprong op de nummer twee was in Madrid niet meer dan zes seconden.

lees verder »


Een voetbalwedstrijd in de hitte

20-9-2007

‘Op een dag, die allerminst voor voetbal geschikt was, zijn er gisteren vier belangrijke beslissingen gevallen.’ Aldus dagblad Het Vaderland op 23 juni 1941. Eén van die beslissingen is vandaag het Sportbeeld van de Dag: P.E.C. Zwolle tegen Vitesse, gespeeld in Apeldoorn. Sportgeschiedenis heeft de beelden én de verhalen. Want midden in de oorlog werd er overal gevoetbald.

lees verder »


Prijsvraag: wie wint het 100e goud voor Nederland?

20-9-2007

Zoals jullie de afgelopen maanden hebben kunnen lezen hebben Nederlandse sporters op de Zomerspelen 67 maal goud veroverd. Op de Winterspelen hebben (kunst)schaatsers er 25 gewonnen, waardoor het totaal voor Nederland nu 92 is. De vraag is nu natuurlijk: wie haalt de honderdste gouden plak, en wanneer? Voorspel en win!

lees verder »


Wim van Est-beeld in de Wim van Eststraat

19-9-2007

In het wielren- en smokkeldorp Sint Willebrord is in de Wim van Eststraat een Wim van Est-standbeeld onthuld. Rini Wagtmans - de oude vriend van Van Est, plaatsgenoot en oud-wielrenner - deed dit samen met burgemeester Everaers van de gemeente Rucphen. Ook oud-premier en wielerliefhebber Dries van Agt en Hein Verbruggen, olympisch ruziezoeker, waren hierbij. Filmpje hier. Overmorgen verschijnt het boek Op Karakter. St. Willebrord: van paarse hei tot gele trui.

lees verder »


Ook Anton Geesink wil Yuri van Gelder op de Olympische Spelen

19-9-2007

In het Olympisch Stadion heeft IOC-lid Anton Geesink de 50.000 handtekeningen in ontvangst genomen, die het Algemeen Dagblad heeft verzameld voor turner Yuri van Gelder. Filmpje hier. Met deze steun moet de lobby om Van Gelder naar de Olympische Spelen te krijgen extra kracht worden bijgezet. In het Olympisch Stadion zei de turner bijzonder verrast te zijn door deze steun. Ook Geesink is het eens met deze actie, zei hij tijdens de overhandiging.

lees verder »


Nieuw sporttijdschrift Achilles verschijnt volgende week

19-9-2007

Volgende week woensdag komt Achilles uit, een nieuw journalistiek sporttijdschrift onder redactie van Ad van Liempt en Jan Luitzen met verhalen over opvallende gebeurtenissen en kleurrijke figuren uit de meer of minder recente (top)sporthistorie.

Kopen?

lees verder »


Albert Camus kijkt voetbal in Algerije

19-9-2007

Het schijnt een trend van de laatste jaren te zijn: literaire schrijvers die over sport schrijven. Of sportjournalisten die literair doen. Wij hebben een van de grootste schrijvers van de vorige eeuw op film, in de jaren '50, in een voetbalstadion, in Algerije nog wel.

lees verder »


Nederlands goud (67)

19-9-2007

Ook de vierde en laatste gouden medaille van Nederland op de Spelen van Athene werd gewonnen door een sporter met al goud uit Sydney op zak. Anky van Grunsven prolongeerde haar titel op de individuele dressuur, pas als derde ruiter in de olympische historie.

lees verder »


Formule 1-crashes op het circuit van Spa

19-9-2007

Door Danny Sosef/www.F1Today.nl

Afgelopen weekend werd de Grand Prix van België verreden, die werd gewonnen door Kimi Raikkonen. Drie keer op een rij won de Fin de race in België. Ferrari domineerde de race van begin tot eind omdat McLaren niet kon tippen aan de snelheid van de Italiaanse renstal. In 1998 vond op het circuit van Spa een megacrash plaats.

lees verder »


Vergeten sporthelden: Cornelis Dudok de Wit

18-9-2007

De vorige vergeten sportheld Janna van der Weg was de eerste vrouw, die de Elfstedentocht voltooide. Vandaag maken we kennis met Cornelis Dudok de Wit (1843-1913), alias Kees de Tippelaar, die als eerste Europeaan dwars door Java liep. Ook leuk: dankzij deze sportpionier heeft Breukelen al een eeuw de jaarlijkse Poffertjesdag.

lees verder »


Nederlands goud (66)

18-9-2007

Na Leontien van Moorsel en Pieter van den Hoogenband verdedigde ook Inge de Bruijn een haar olympische titels van 2000. Op de eerste twee nummers moest ze genoegen nemen met een lager treetje op het podium, maar op de 50 m vrije slag prolongeerde ze haar kampioenschap.

lees verder »


You can't fire me, I'm famous

18-9-2007

De cricketer Andrew Freddie Flintoff was de publiekslieveling in 2005. Hij werd in 2007 echter op staande voet ontslagen toen hij het tijdens een drinkgelag veel te bont maakte. Hierover praat hij vanavond op BBC1

lees verder »


Champions League of Copa Brasil?

18-9-2007

Vanavond gaat de Champions League weer van start. Het belangrijkste voetbaltoernooi van Europa heeft een mondiale uitstraling en dat is niet zo verwonderlijk want er doen spelers uit zestig verschillende landen aan mee.

lees verder »


Climax handtekeningenactie voor Yuri van Gelder in Olympisch Stadion

18-9-2007

De handtekeningenactie van het Algemeen Dagblad voor turner Yuri van Gelder heeft circa 50.000 steunbetuigingen opgeleverd. Anton Geesink zal deze namens het IOC in het Olympisch Stadion Amsterdam in ontvangst nemen. Dat gebeurt woensdagmiddag om 17 uur in de Olympic Experience. Van Gelder is er zelf bij. Net als ik, alhoewel ik mijn handtekening niet wilde zetten…

lees verder »


Een eeuw Bep van Klaveren

18-9-2007

Volgende week woensdag is het precies honderd jaar geleden dat de Rotterdamse bokser Bep van Klaveren werd geboren. Hij is de enige Nederlandse bokser, die olympisch goud heeft gewonnen. Het is al zo’n beetje zeker dat hij wordt verkozen tot de Grootste Rotterdammer, alhoewel er nog gestemd kan worden.

lees verder »


Joe Louis: De bokser die Hitler versloeg

18-9-2007

CANVAS is al weken bezig met een briljante serie over sportgeschiedenis. Vanavond vanaf 23.35 uur is de documentaire Joe Louis: The boxer who beat Hitler.  Dit blog bevat een Joeptjoep-moment.

lees verder »


Ryan Babel mist alleen nog een kerk

17-9-2007

Hij is de jongste doelpuntenmaker van Oranje sinds de Tweede Wereldoorlog, maar droomt nog van een carrière als rapper. Een portret door Simon Kuper van een onverschillige ster in wording.

lees verder »


Olympisch toeriste overwint zichzelf

17-9-2007

De Costaricaanse Gilda Montenegro Conejo werkte al een paar jaar als begeleidster voor rafting-toers. Daarnaast had ze ook wel eens wat gekanood. Een maand voor de Spelen van Barcelona vroeg haar baas - tevens begeleider van het nationale kanoteam - of ze interesse had om naar de Spelen te gaan, er was namelijk nog een plaatsje open.

lees verder »


Olympisch wildwatervaren

17-9-2007

Later deze week vindt in Foz do Iguaçu het WK Slalom voor kanoërs en kajakkers plaats. In Brazilië kunnen er naast titels ook tickets voor Beijing worden verdiend. Deze boeiende kijksport is namelijk sinds 1972 olympisch, zij het met moeite.

lees verder »


Een voetbalrel op het Ajax-veld

17-9-2007

Op 16 mei 1932 werd er stevig gemat op het Ajax-terrein, in het Houten Stadion. En dat terwij Ajax speelde in Eindhoven. Sportgeschiedenis heeft de ooggetuigenverslagen.

lees verder »


Een golfwedstrijd van James Bond

17-9-2007

In zowel de film als het boek Goldfinger speelt James Bond een indrukwekkend potje golf. Het is eens wat anders dan vechten, schieten, autoscheuren, diepzeeduiken, vrijen en roulettespelen.

lees verder »


Ruud van der Linden: Een icoon van het amateurboksen is gestopt

16-9-2007

Door Pedro van Raamsdonk

Met het besluit van Ruud van der Linden om te stoppen bij het boksteam Albert Cuyp heeft de amateur-bokssport in Nederland een icoon verloren.

lees verder »


Vergeten sporthelden: Janna van der Weg

16-9-2007

Door de vorige vergeten sportheld Nico Broekhuysen kreeg Nederland het korfbal, waarin mannen en vrouwen samen in een team speelden – nieuw voor de emancipatie in de sport. Janna van der Weg (1893-1974) leverde haar bijdrage door in 1917 als eerste vrouw ooit de Elfstedentocht uit te schaatsen.

lees verder »


Fotoblog boekpresentatie ‘De Geur van gras’

16-9-2007

Met een voetbalwedstrijd tussen Swift Amsterdam en een gelegenheidsteam van Het Sporthuis van de Arbeiderspers werd vrijdag het boek De geur van gras gepresenteerd. Het werd 7-3 voor Swift 5.

Kopen?

lees verder »


Linkse en rechtse voetbalsupporters

15-9-2007

Veel kaderleden bij vakbonden en partijen zouden maar wat blij zijn als hun eigen achterban over half zoveel creativiteit en doorzettingsvermogen beschikte als sommige voetbalsupporters. Toch worden acties in- en rondom het stadion zelden als politiek beschouwd. Ten onrechte. Maar soms snuffelen linkse organisaties en supporters wel degelijk aan elkaar. Lees verder bij Grenzeloos.

lees verder »


Handboek voor amateurvoetbal

15-9-2007

Met een voetbalwedstrijd tussen Swift Amsterdam en een gelegenheidsteam van De Arbeiderspers is gisteren het boek De geur van gras gepresenteerd. De schrijvers Vincent de Breij en Boudewijn Smid spelen zelf bij Swift 5 en hebben nu dit handboek voor amateurvoetballers gemaakt. Kopen?

lees verder »


Strijd om Spelen van 2016 begonnen

15-9-2007

Eerder dit jaar kreeg het Russische Sotsji het recht om de Olympische Winterspelen van 2014 te organiseren. Inmiddels zijn ook de voorbereidingen voor de Zomerspelen van 2016 in volle gang.

lees verder »


Landskampioen Feyenoord wordt gehuldigd op 20 mei 2008

14-9-2007

Een bord van vier meter groot bij de Rotterdamse Coolsingel meldt dat het balkon van het stadhuis gereed is voor de huldiging van Feyenoord als kampioen. Het is op het Stadhuisplein geplaatst door ontwerper Nils Hilbers om voorbijgangers te attenderen op de invloed van de mens op zijn omgeving. Hij meldt over de huldiging: ‘De fans zijn er klaar voor. Het balkon ook.’ Meer informatie hier.

lees verder »


Workshop over China en de Olympische Spelen

14-9-2007

Op donderdag 27 september organiseren Amnesty International, The International Instititute for Asian Studies/Asian Studies in Amsterdam en de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) een workshop met debat voor journalisten en wetenschappers over China onder leiding van Frénk van der Linden. Hieraan doe ik ook mee. Gratis! Meer informatie hier.

lees verder »


Vergeten sporthelden: Nico Broekhuysen

14-9-2007

Onze vorige vergeten sportheld Dirk Lotsy speelde mee in de eerste officiële interland van het Nederlands Elftal. Nico Broekhuysen (1877 – 1958) staat bekend als de ‘vader van de korfbalsport’, omdat hij met gelijkgestemden deze typisch Hollandse sport uit de klei heeft gestampt.

lees verder »


De bomaanslag tijdens de Olympische spelen van Atlanta (2)

14-9-2007

De bomaanslag tijdens de Olympische Spelen van Atlanta in 1996 kostte twee mensen het leven, ruim honderd mensen raakte gewond. In eerste instantie werd de beveiligingsman die de bom ontdekte verdacht. Het bleek anders in elkaar te zitten.

lees verder »


En Yuri moet een liedje zingen - hihaho

13-9-2007

Afgelopen weekend zagen we weer eens dat het internationale turnen hopeloos in de negentiende eeuw is blijven hangen. Maar dat mag voor het AD geen reden zijn om ons een Calimero-complex aan te praten. We leven niet allemaal in Friesland.

lees verder »


De bomaanslag tijdens de Olympische spelen van Atlanta (1)

13-9-2007

Op deze site verschenen al artikelen over de gijzeling tijdens de Olympische Spelen in München in 1972. Vierentwintig jaar later werden de Olympische Zomerspelen van Atlanta opgeschrikt door een bomaanslag.

lees verder »


Documentaire over de boksende boeddhiste Lucia Rijker

13-9-2007

Op Nederland 2 is vanavond een Holland-Doc over Lucia Rijker, viervoudig kickboks- en tweevoudig bokswereldkampioen. De opnames voor deze film beginnen ruim drie jaar geleden, voordat ze een aanbieding krijgt om in Clint Eastwoods film A Million Dollar Baby te spelen. Na de Oscars voor de film wordt een Million Dollar Lady-gevecht met haar oude rivale Christy Martin in Las Vegas op touw gezet. Vanaf 22.50 uur.

lees verder »


Stadionredder Piet Kranenberg wordt 90 jaar

13-9-2007

Op 26 september hoopt Piet Kranenberg zijn negentigste verjaardag te vieren. Tien jaar geleden was deze voormalige topman van Amstel en Heineken het gezicht van de reddingsactie van het Olympisch Stadion. “Je breekt geen Olympisch Stadion af. Dat doe je niet als je jezelf als land respecteert.”

lees verder »


Herdenkingsshirt voor rampwedstrijd Spartak Moskou - Haarlem

13-9-2007

Op 20 oktober wordt in Moskou de herdenkingswedstrijd Spartak Moskou-Haarlem gespeeld – ter herinnering aan de stadionramp van 1982 waarbij minstens 68 doden vielen. Oud-Haarlemspeler Piet Huyg heeft gisteren het eerste exemplaar ontvangen van het speciale shirt hiervoor. Filmpje.

lees verder »


Filmbeelden Haarlem - Sparta uit 1921

13-9-2007

Het Sportbeeld van vandaag is een film van de voetbalwedstrijd Haarlem – Sparta van 28 februari 1921. Het is het oudste filmfragment over de Nederlandse voetbalcompetitie uit het archief van Beeld en Geluid. En dat wil wat zeggen, want zoeken op het trefwoord voetbal levert in dit bestand precies 25.231 hits op. Dat dit werd gefilmd, was niet voor niets: ruim 2.000 Rotterdammers waren meegereisd en zetten zo Haarlem op zijn kop. Een verslag.

lees verder »


Sportboek doet Joeptjoep

12-9-2007

Joeptjoep-moment! We gaan een filmpje kijken over een Nederlands sportboek. Naar mijn weten is dit de eerste keer dat een sportboek wordt aangeprezen via You Tube: Mooie Boel van Wilfred Genee, die jongen van de televisie. Met Mart Smeets in de hoofdrol.

Kopen?

 

lees verder »


Nederlands goud (65)

12-9-2007

Op dezelfde dag dat Leontien van Moorsel haar vierde Olympische goud pakte, won Pieter van den Hoogenband zijn derde. Met zijn overwinning op de 100 m vrije slag werd hij de vijfde man die zijn olympische titel op dat nummer prolongeerde.  

lees verder »


Voetballende schrijvers en schrijvende voetballers

12-9-2007

Wie dekt de linksback als de tegenstander 4-4-2 voetbalt? Kunnen amateurs uit de reserve derde klasse ook knijpen? Is koppen slecht voor je hoofd? Hoe maak je van pakweg vijftien uiteenlopende karakters een team? Hoe ga je om met agressie in het veld?

lees verder »


Een bijzondere combinatie

12-9-2007

Sport overschrijdt daadwerkelijk grenzen. Deze foto is zojuist gemaakt op het plein voor het Olympisch Stadion Amsterdam.

lees verder »


Johan Cruijff-dag in het Olympisch Stadion

12-9-2007

Het fototoestel ligt naast me! In het Olympisch Stadion is vandaag voor de zevende keer de open dag van de Johan Cruyff Foundation. Op deze Open Dag krijgen verschillende projecten voor kinderen met een beperking de kans om hun sport en project te presenteren. De Cruyff Foundation steunt deze activiteiten. Een groot aantal ambassadeurs van de Foundation gaan de hele dag sporten met kinderen, al dan niet met een handicap.

lees verder »


Pedro Delgado raakte altijd in opspraak

12-9-2007

Drie keer won de in Spanje zeer populaire renner Pedro Delgado een grote ronde: de Vuelta in 1985 en 1989, en de Tour in 1988. Maar in alle drie de gevallen raakte de Spanjaard, ook wel ‘Perico’ genoemd, op één of andere manier in opspraak. Doping, combines, altijd was er wel iets aan de hand.

lees verder »


Sport en sporters op 11 september 2001

12-9-2007

Op 11 september 2001 stond de wereld in brand - ook de sportwereld. Een overzicht van sportgebeurtenissen, die raakvlakken hebben met deze dag.

lees verder »


Michael Jackson als damesvoetballer

11-9-2007

Eerder deze week zijn de WK voetbal voor vrouwen begonnen, met een klinkende 11-0 zege van regerend kampioen Duitsland. Damesvoetbal is sinds 1996 olympisch, en in tegenstelling tot de mannenvariant doen alle toplanden en -spelers mee. En in Atlanta was Michael Jackson een van de speelsters...

lees verder »


Vanavond op de Belg: Mike Powell tegen Carl Lewis

11-9-2007

Joeptjoep-moment! We gaan een filmpje kijken met de strijd om de wereldtitel verspringen 1991 tussen Mike Powell en Carl Lewis – één van de spannendste confrontaties uit de sportgeschiedenis ooit. Vanavond vanaf 0.10 uur is de reconstructie hiervan op Canvas.

lees verder »


Oranje op bezoek bij voetbalreuzendoder Albanië

11-9-2007

Woensdag even winnen van Albanië en dan is Oranje zeker van het EK Voetbal volgend jaar. In 2004 won datzelfde ‘kleine’ landje wél van Griekenland – toen net Europees Kampioen. Al tijdens die wedstrijd liepen in Griekenland de spanningen tussen de Grieken en Albanezen hoog op – laat staan na afloop. En ik zat er tussen

lees verder »


Het sportbeeld van de dag: Feyenoord - Ajax uit 1943

11-9-2007

Sportgeschiedenis.nl is met iets nieuws begonnen: het Sportbeeld van vandaag. Aan de rechterzijde van deze pagina wordt elke dag een sporthistorisch fragment geplaatst. Vandaag is dat de wedstrijd tussen Feyenoord en Ajax van 10 oktober 1943, die door de Rotterdammers met 2-1 werd gewonnen. Er waren enkele opvallende gebeurtenissen in deze wedstrijd.

lees verder »


Spaanse voetbalbond verbiedt Catalaanse interland

11-9-2007

De Spaanse regering heeft een interland verboden van de onafhankelijke Catalaanse ploeg tegen de Verenigde Staten. De Catalanen zijn nu woedend. En dat op 11 september, de dag waarop de beladen finale van de Copa Catalunya wordt gespeeld.

lees verder »


Voetballen op de avond van 11 september 2001

11-9-2007

Het is vandaag 11 september, de dag van de aanslagen op het WTC in New York, inmiddels alweer zes jaar geleden. Vraag mensen wat ze die avond deden en je hebt kans het volgende bizarre antwoord te krijgen: 'Ik keek voetballen op TV.' Want 11 september 2001 was ook de dag waarop een Champions League avond gepland stond. Die gewoon moest doorgaan, natuurlijk.

lees verder »


Voetbalsupporters Noord-Ierland de beste van Europa

11-9-2007

Als het eerste doelpunt erin gaat, wordt het publiek in Windsor Park in Belfast helemaal gek. Simon Kuper moest zichzelf er even aan herinneren dat de tegenstander Liechtenstein is.

lees verder »


Olympisch turnen is blijven hangen in de 19e eeuw

10-9-2007

Doordat Yuri van Gelder "slechts" zilver haalde bij het WK werd het ook in Nederland duidelijk dat de turnwereld - met name bij de Olympische Spelen - de ontwikkelingen in eigen sport nauwelijks kan volgen.

lees verder »


Vergeten sporthelden: Dirk Lotsy

10-9-2007

De vorige vergeten sportheld Sam Post / Samuel Glasoog / Sam Kingsley riep zichzelf uit tot bokskampioen van Nederland en Nieuw-Zeeland. Voetballer Dirk Lotsy zou zoiets nooit doen, want hij kende zijn verantwoordelijkheden. Daarom ergerde hij zich dood aan zijn jeugd van tegenwoordig. Het gezag moest zo snel mogelijk worden hersteld!

lees verder »


Plant een boom in Olympia

10-9-2007

Het Griekse Olympia maakt zich opnieuw op voor vuur, maar dan het olympische. Omdat op 25 maart 2008 het begin is van de olympische estafettetocht wordt nu alles ingezet om de schade van de bosbranden te herstellen. Ook de International Society of Olympic Historians is met een actie begonnen.

lees verder »


Toch een Nederlandse vrouw op het WK vrouwenvoetbal

10-9-2007

Is 2007 een jaar zonder grote voetbaltoernooien? Nee hoor. We hebben net het onder 17 WK in Korea gehad (gewonnen door Nigeria), en vandaag begint weer een WK: dat voor vrouwen. Het wordt georganiseerd door China. Nederland doet helaas niet mee, maar er is wél een Nederlandse vrouw op de Chinese velden te zien.

lees verder »


Olympisch Stadion populair op Open Monumentendag

10-9-2007

Afgelopen weekend deed het Olympisch Stadion mee aan de Open Monumentendagen. Het was er druk met zo’n 500 mensen die een gratis rondleiding kregen. Op zaterdag was er ook nog de RaboFan Dag. Maar echt druk wordt het komende zaterdag. Haal het dan niet in je hoofd om met je auto in de buurt van het Stadion te komen! De Pinkstergemeente viert dan namelijk zijn verjaardag.

lees verder »


Keeper Jean-Marie Pfaff vertelt over zichzelf

10-9-2007

Joeptjoep-moment! We gaan een filmpje kijken met de Belgische keeper en reality-snol Jean-Marie Pfaff. Hij heeft namelijk een boek over zichzelf geschreven, dat volgende week verschijnt. Heute leren wir hoe wir deutsj sprechen mussen sollen doen.

lees verder »


Pieken op het verkeerde moment: wereldrecord op de 100 meter

10-9-2007

Dit weekend heeft Asafa Powell een nieuw wereldrecord gelopen op de honderd meter. Precies twee weken te laat, zo na het WK in Osaka. Het voelt aan als het stijgen in de eerste opiniepeilingen na de verloren verkiezingen, als een feestelijke huldiging van een sporter die zojuist de finale heeft verloren of blijdschap bij een Nederlandse schaatser die Shani Davis verslaat in de eerste confrontatie na de Winterspelen . Maar goed: over de ontwikkeling van dit record schreef Marcel Rözer twee weken geleden hier nog een stuk.

lees verder »


De achtervolging van Coen Moulijn

10-9-2007

Op 8 september 1965 treedt Feyenoord aan tegen het fameuze Real Madrid met Ferenc Puskas in de gelederen. De wedstrijd wordt door Feyenoord gewonnen met 2-1 en dat is bijzonder. Maar wat vooral in de herinnering blijft is de massale achtervolging van Feyenoord-spelers, suppoosten en supporters op Real Madrid-verdediger Miera.

lees verder »


Vergeten sportheld Piet Ooms in 1914 gefilmd

9-9-2007

Een kleine maand geleden begon ik op Sportgeschiedenis.nl de serie Vergeten Sporthelden met zwemmer Piet Ooms. Daarna kreeg ik contact met een kleinzoon van deze oersporter, Frits Louis Ooms. Hij kwam met het opvallende nieuws dat er bewegende beelden bestaan van deze zwemmer. Ze zijn van 1914!

lees verder »


Honus Wagner: de honkballer van twee miljoen

9-9-2007

Honus Wagner (1874 – 1955), bijgenaamd de Flying Dutchman, is een beroemde Amerikaanse honkballer van rond 1900. Hij heeft in de Verenigde Staten twee standbeelden, en behoorde in 1936 tot de eerste vijf ex-spelers die in de Baseball Hall of Fame werden opgenomen. In 1999 werd Wagner gekozen in het Major League Baseball All-Century Team, in het beste Amerikaanse honkbalteam van de twintigste eeuw. Zijn hoofd is twee miljoen euro waard.

lees verder »


Nederlands goud (64)

9-9-2007

In het openingweekend van de Spelen in Athene hoopte Nederland al op het eerste goud. De wegwedstrijd voor vrouwen werd gehouden rondom de Acropolis. Gehoopt werd dat Leontien Zijlaard-van Moorsel haar titel van Sydney zou kunnen prolongeren. Halverwege de koers keek Van Moorsel om en kwam ten val. Ze werd per brancard afgevoerd, en een roemloos einde van haar loopbaan dreigde.

lees verder »


Vergeten sporthelden: Samuel Glasoog

9-9-2007

Toen de vorige vergeten sportheld Leo Lauer stierf, stond dat op de voorpagina. Het ging tenslotte om een belangrijk sportjournalist. Toen Sam Post / Samuel Glasoog / Sam Kingsley / Samuel Glasoog in 1933 overleed, stond er maar één zinnetje in de krant. En dat voor iemand, die in Nederland veel bokstitels won - onder meer die van Nieuw-Zeeland.

lees verder »


Nederlands goud (63)

8-9-2007

Op de laatste dag van de Olympische Spelen van Sydney werden er eigenlijk geen Nederlandse medailles meer verwacht. De voorlaatste dag had drie keer goud gebracht, en Nederland had maar liefst 11 keer goud gewonnen, een record. Toch kwam er op die laatste dag nog een Olympisch kampioen bij.

lees verder »


Plaquette voor Jan Wils, architect van het Olympisch Stadion

7-9-2007

In de muur van warenhuis V&D in Alkmaar is vandaag een plaquette van Jan Wils gemetseld. Op deze plek heeft het geboortehuis gestaan van de architect, die onder meer het Olympisch Stadion heeft ontworpen. Het is een initiatief van Piet Verhoeven, voormalig hoofd monumentenzorg en archeologie van de gemeente Alkmaar. Dit staat allemaal in het Noord-Hollands Dagblad.

lees verder »


Rugby op de Spelen (4, slot)

7-9-2007

Meestal kom je rugby in combinatie met de Verenigde Staten alleen tegen als een beroerde vertaler denkt dat hij American football wel kan vertalen met rugby. Toch zijn de Eagles regerend olympisch kampioen in die sport.

lees verder »


Vergeten sporthelden: Leo Lauer

7-9-2007

De vorige vergeten sportheld Madzy Rollin Couquerque zal ongetwijfeld wel eens de held van vandaag hebben ontmoet: sportjournalist Leo Lauer. Dat moet dan voor 11 maart 1931 zijn geweest, want toen stierf deze Meester van de Flits na een motorongeluk. Het doet wat denken aan Theo Koomen...

lees verder »


Louis van Gaal in De Wereld Draait Door

7-9-2007

Vanavond is Louis van Gaal te gast in De Wereld Draait Door. Zijn vriendin Truus komt ook mee. Gezellig. De uitzending begint om 19.30 uur, op Nederland 3.

lees verder »


Drie van de mooiste tries ooit

7-9-2007

Vier jaar geleden werd het wereldkampioenschap rugby beslist door de drop-kicks van het fenomeen Jonny Wilkinson. Vanuit alle hoeken trapte hij de ovalen bal tussen de palen. Allemaal prima, erg knap, maar ik wil een mooie try zien.

lees verder »


Menton eert de bedenker van het rugby

7-9-2007

De komende zeven weken staat de Franse sport vrijwel geheel in het teken van het WK rugby, dat vandaag begint.

lees verder »


Raimund Dietzen: Een Duitser die alleen in de Vuelta presteerde

7-9-2007

De West-Duitser Raimund Dietzen was in de jaren tachtig een even onopvallende als opmerkelijke wielrenner. Hij reed jarenlang in Spaanse dienst, en presteerde eigenlijk alleen goed in de Ronde van Spanje. In diezelfde Ronde van Spanje maakte een ernstige valpartij in 1989 een einde aan zijn wielercarrière.

lees verder »


Rugby op de Spelen (3)

7-9-2007

Het derde olympische rugbytoernooi werd gehouden op de Antwerpse Spelen van 1920, waar opnieuw slechts één wedstrijd op de agenda stond. Die werd gewonnen door een stel Amerikaanse football-spelers.

lees verder »


Vergeten sportheld: Madzy Rollin Couquerque

6-9-2007

De vorige vergeten sportheld Jaap van der Poll hoopte na de mislukte Spelen van 1936 op een nieuwe kans in Japan. Hij had alleen niet gedacht dat dit bezoek twee jaar zou duren en dan ook nog als dwangarbeider. De volgende in de serie is Madzy Rollin Couquerque (1903-1994). Ze won tientallen titels in zowel hockey als tennis, maar haar vader kwam nooit eens kijken.

lees verder »


Weg met Jan Pronk!

6-9-2007

Jan Pronk is net zo’n betonsocialist als Ed van Thijn. Als hij voorzitter van de PvdA wordt, heeft de Nederlandse sport een serieus probleem. PvdA-leden: stem zo vaag mogelijk en dus op Erik de Baedts!

lees verder »


Olympisch Stadion Amsterdam is drie keer geopend

6-9-2007

Omdat in 1928 het Olympisch Stadion Amsterdam officieel werd geopend, bestaat dit gebouw bijna tachtig jaar. Dat zal niet onopgemerkt voorbij gaan, maar dat volgt later nog wel op Sportgeschiedenis.nl. Eerst beginnen we met het precieze dateren van de openingsdag, want dat valt nog niet mee. Er is meteen opvallend nieuws over de geschiedenis van het olympisch vuur!

lees verder »


Nooit Ophouden Altijd Doorzetten Aangenaam Door Vermaak En Nuttig Door Ontspanning Combinatie Breda

6-9-2007

Op 16 september is de altijd beladen voetbalwedstrijd Nijmegen Eendracht Combinatie - Nooit Ophouden Altijd Doorzetten Aangenaam Door Vermaak En Nuttig Door Ontspanning Combinatie Breda. Uitleg over deze woordenbrij bij Taalgenootschap Onze Taal. Hier.

lees verder »


Andere Tijden en de voetbalramp in Moskou

6-9-2007

Op 20 oktober 1982 vond in Moskou mogelijk de grootste voetbalramp uit de geschiedenis plaats bij de wedstrijd Spartak Moskou – HFC Haarlem. De Sovjetautoriteiten deden er destijds alles aan om deze ramp in het Loezjniki-stadion te verzwijgen. In het televisieprogramma Andere Tijden van de NPS/VPRO wordt na 25 jaar eindelijk duidelijk wat zich werkelijk heeft afgespeeld op de trappen van Vak C.

lees verder »


Nederland was boos op zijn topsporters

6-9-2007

Exact 35 jaar geleden kwamen zeventien mensen om het leven bij de gijzelingsactie op de Olympische Spelen. Judoka Wim Ruska had de pech zijn tweede gouden medaille na dit drama te halen, waarna linkse rakkers deze held wegpestten uit Amsterdam. Topsporters en het Nederlands publiek begrepen elkaar even niet meer in 1972, blijkt uit de archieven van NOC*NSF.

lees verder »


Johan Neeskens in Barcelona: 'Ik scheet mezelf helemaal leeg'

6-9-2007

Hieronder volgt een fragment uit een hoofdstuk van Het Barcelona gevoel, dat 20 september verschijnt bij uitgeverij Nieuw Amsterdam.

lees verder »


Er is weer eens gedonder bij FC Utrecht

5-9-2007

Ik begrijp nu waarom Foeke Booy na vijf successeizoenen FC Utrecht heeft verlaten: hij zag de bui hangen. Iedere betaalde voetbalclub heeft wel eens een probleem, maar bij FC Utrecht is zoiets meteen landelijk nieuws. Het gaat in Utrecht over geld -- veel geld.

lees verder »


Het Barcelona-gevoel

5-9-2007

Op 20 september 2007 verschijnt het boek Het Barcelona-gevoel van Edwin Winkels bij uitgeverij Nieuw Amsterdam.

Kopen?

lees verder »


Job Cohen op de eenwieler

5-9-2007

Sportgeschiedenis.nl is gek op eenwielers! Job Cohen blijkt dat ook te zijn.

lees verder »


Ook Wim Ruska was slachtoffer van olympische gijzeling

5-9-2007

Vandaag exact 35 jaar geleden begon in München de olympische gijzelingsactie, die zeventien mensen het leven kostte. Zowel de Duitsers als Israëliërs negeerden signalen, zagen we hier al eerder. Nu het verhaal van judoka Wim Ruska, die twee keer goud won op die Spelen. Door de linkse rakkers weten we dat niet meer.

lees verder »


Trainen met de sterren

5-9-2007

Nieuw! Leontien van Moorsel en Gianni Romme geven persoonlijke trainingen via de podcast. Haal ze binnen via deze site en gooi ze op een mp3-speler. Het is werkelijk fantastisch: “Ik liep iedere keer tegen mijn eigen excuses aan: geen tijd, te druk, de kinderen, etc. Tot ik met Training with the Stars begon.” Vanaf nu kan iedereen een Vliegende Huisvrouw worden.

lees verder »


Erica Terpstra over de Olympische Spelen: “China heeft nog wel wat te doen.”

5-9-2007

China heeft tijdens zijn olympische nominatie aangegeven dat de mensenrechten niet ideaal waren en dat daaraan zou worden gewerkt. Dat zegt Erica Terpstra in een interview met Hans de Bie van het blad Marathon van de Sociëteit Olympisch Stadion Amsterdam. Daarmee zegt ze iets anders dan IOC-lid Hein Verbruggen, die met de beschuldiging kwam dat Amnesty International liegt over de mensenrechten in China. Deze maand had Terpstra ook al een interview in Wordt Vervolgd.

lees verder »


Het WK-wielrennen van Jos van der Vleuten

5-9-2007

Op 3 september 1967 wordt Eddy Merckx wereldkampioen op de weg in Heerlen. Merckx verslaat Jan Janssen in de sprint. Een andere Nederlander is Jos van der Vleuten, die eindigt op vijfde plaats. Hij is alleen niet meer in de uitslag terug te vinden…

lees verder »


Willy van der Kuijlen is de beste

5-9-2007

Het laatste nummer van Hard Gras – het prijzenpakkertje van de sportboeken – gaat over Willy van der Kuijlen van PSV. Zoals de redactie hiervan opmerkt: 'Van alle voetballers die nooit een afscheidswedstrijd hebben gekregen, was Van der Kuijlen zeker de grootste.' Rob van der Zanden (ex-Parool, ex-Johan) schreef voor Hard Gras daarom Willy was de beste. En er zijn prijzen te winnen, heeft uitgever Nieuw Amsterdam me verteld.

Kopen?

lees verder »


Rugby op de Spelen (2)

5-9-2007

Na de eerste Olympische rugbycompetitie in 1900 duurde acht jaar tot het tweede optreden voor de sport. Voor de Spelen in Londen, rugby's geboorteland, werden meer deelnemers verwacht dan de drie in Parijs. Acht toplanden werden uitgenodigd, maar de opkomst viel nogal tegen.

lees verder »


Grote verhuisoperatie voor Holland Sport Museum

4-9-2007

Sinds een maand is het Holland Sport Museum te zien op de tentoonstelling HELD in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Die loopt tot 12 november, maar over twee weken begint het sportprogramma weer – inclusief sportmuseum. De VPRO Gids meldt deze week hoe dit probleem wordt opgelost.

lees verder »


Rugby op de Spelen (1)

4-9-2007

Komende vrijdag begint in Frankrijk het Wereldkampioenschap Rugby, een van de grootste sportevenementen ter wereld. Rugby is sinds 1924 geen olympische sport meer, ondanks verwoede pogingen een rugby-variant op het programma te krijgen. De komende dagen kijken we in "Op weg naar Beijing" terug op de historie van olympisch rugby tussen 1900 en 1924.

lees verder »


De klootschietersveldslag en vliegen met een paard

4-9-2007

Deze zomer schreven wij over de klootschietersveldslag van 1747 tussen Ootmarsum en Oldenzaal. Daarna toonden wij de restanten hiervan. Meer info hierover staat in het boek De Volksvermaken van Jan ter Gouw. Het is uit 1871 en staat nu on-line. Het gaat ook over de apendans, bokkeneezen en klompschutten. En over vliegen met paarden, zoals in 1853 in Amsterdam gebeurde.

lees verder »


Eddie the Eagle krijgt een film

4-9-2007

Joeptjoep-moment! We gaan een filmpje kijken van Eddie the Eagle. In 1988 trok deze Britse schansspringer – hij heet eigenlijk Michael Edwards - wereldwijde aandacht met zijn opvallende optreden op de Olympische Winterspelen. Volgend jaar verschijnt een biografische film over deze schansverschijning met Steve Coogan in de hoofdrol.

lees verder »


Ook Israël was nalatig in aanloop olympische gijzeling

4-9-2007

Deze week is het exact 35 jaar na de olympische gijzeling in München. Sportgeschiedenis.nl blikt hierop terug met een aantal artikelen. Gisteren bleek de terreurdaad van te voren te zijn voorspeld. Ook Israël zelf verzaakte in de aanloop naar de Spelen, aldus het zogenaamde Kopel-rapport, een ultrageheim document met een oplage van drie.

lees verder »


Tennislegende Billie Jean King op de Belg

4-9-2007

Dinsdagavond om 23.40 uur is op België de documentaire Billie Jean King: Rogue Champion. In 1973 zorgde King voor opschudding door in de ophefmakende Battle of the Sexes-match te winnen van ex-Wimbledon-winnaar en zelfverklaarde macho Bobby Riggs. In dit artikel zit een Joeptjoep-moment.

lees verder »


Alle rugbyers uit Parijs zijn homo

4-9-2007

Volgens Simon Kuper was het een bizar gezicht: 70.000 mensen opeengepakt in een stadion om een vrij onbelangrijke rugbywedstrijd te zien, de meesten in roze kleren, de kleur van Stade Français, de club uit Parijs.

lees verder »


Nederlands goud (62)

3-9-2007

Bij de Olympische Spelen van 2000 waren de hockeyheren de eerste ploeg die hun titel prolongeerde sinds India in 1956. Maar het had niet veel gescheeld of het Nederlands elftal was al in de voorronde gestrand. Met dank aan Groot-Brittannië werd toch nog de halve finale gehaald.

lees verder »


Olympische gijzeling 1972 was voorspeld

3-9-2007

Deze week is het exact 35 jaar geleden dat de Olympische Spelen in München werden opgeschrikt door de gijzelingsactie van de Zwarte September. ANP Fotoarchief plaatste daarom vorige week een fotospecial op zijn site. De komende dagen toont Sportgeschiedenis.nl aan dat zowel de Duitsers als de Israëliërs de dramatische gijzeling hadden kunnen voorkomen. We beginnen in West-Duitsland, bij Situatie 21.

lees verder »


Open Monumentendag in het Olympisch Stadion

3-9-2007

In 1954 startte de Tour de France voor het eerst buiten Frankrijk en wel in het Olympisch Stadion van Amsterdam. Op de Open Monumentendag komend weekend wordt uitgelegd wat er die dag gebeurde. Zowel zaterdag als zondag zijn er gratis rondleidingen door het Stadion. Ook kun je gebruik maken van een gratis historische busdienst.

lees verder »


Gerrie Knetemann wereldkampioen

3-9-2007

In 1978 won de Kneet de wereldtitel. Meteen daarna begonnen de geruchten.

lees verder »


Vergeten sporthelden: Jaap van der Poll

3-9-2007

Dat een sportheld is vergeten, wil niet zeggen dat die al is overleden. De vorige held Gratia Schimmelpenninck van der Oye is nu 95. Eerder kwam de 94-jarige roeier Martinus Schoorl voorbij. En vandaag is het de beurt aan speerwerper Jaap van der Poll. Hij is de jongste van het drietal met zijn 93 jaren.

lees verder »


Nederlandse renners in de Vuelta

3-9-2007

De Ronde van Spanje werd in 1935 voor het eerst verreden. Direct stonden er al Nederlanders aan de start. Marinus Valentijn uit Sint Willebrord werd zelfs tiende. Tweemaal won een landgenoot de Vuelta: Jan Janssen in 1967 en Joop Zoetemelk in 1979. De huiskamervraag: welke twee Nederlanders stonden in Spanje nog meer op het podium?

lees verder »


Stageplek voor sportfilm- en documentairefestival

3-9-2007

Er is weer een stageplek in sportland. In april 2008 wordt het tweede Sportfilm- en documentairefestival gehouden in de Verkadefabriek in Den Bosch. Het Mulier Instituut zoekt nu iemand voor een voorbereidend onderzoek naar dit festival, dat in 2005 voor de eerste keer werd gehouden. Het centrale thema is sport en politiek. Sportgeschiedenis.nl is met de Verkadefabriek en het Mulier Instituut initiatiefnemer van dit festival. Meer informatie staat hier.

lees verder »


Who the hell is Haarhoes?

3-9-2007

De Nederlanders zijn alweer uitgeschakeld op de US Open. Dat was wel eens anders. In 1989 brak Paul Haarhuis door op de US Open in New York, door als volslagen onbekende speler met een racket van de Hema viervoudig toernooiwinnaar John McEnroe te verslaan. Toen de journalisten hem op de persconferentie vroegen wie hij was en waar hij vandaan kwam, antwoordde de Brabander ad rem: “I am Paul Haarhuis and I come from Mars.”

lees verder »


Nederlands goud (61)

2-9-2007

Op het moment dat Anky van Grunsven en Bonfire op 30 september 2000 de arena van het Sydney International Equestrian Centre in Horsley Park betraden hadden zowel paard als ruiter al vier olympische medailles op zak. Na vier keer zilver werd het tijd voor goud.

lees verder »


Vergeten sporthelden: Gratia Baronesse van den Bergh - Schimmelpenninck van der Oye

2-9-2007

Met Siem Heiden als vergeten sportheld waren we in de wintersporten beland. Met Gratia Schimmelpenninck van der Oye (1912) blijven we daar nog even en niet voor niets. Zoveel toppers in de internationale skisport hebben we nu ook weer niet gehad en daarnaast is ze de voorloper van hongerpromotor Sonja Bakker.

lees verder »


Wereldcongres voor sportsociologen in Nederland

2-9-2007

Het Mulier Instituut in Den Bosch organiseert in 2009 het jaarlijks terugkerende wereldcongres voor sportsociologen. Dat meldt dit centrum voor sociaal-wetenschappelijk sportonderzoek op zijn site. Vorige maand werd deze bijeenkomst van de International Sociology of Sport Association nog gehouden in Kopenhagen.

lees verder »


Nederlands goud (60)

1-9-2007

Zelfs de wieler-bejaarde Jeannie Longo moest na Van Moorsels gouds op de tijdrit van Sydney schoorvoetend toegeven dat de Nederlandse een unieke prestatie had geleverd. De notoir slechte verliezer had bij de succesvolle internationale rentree van Van Moorsel op het WK in Valkenburg nog gesuggereerd dat de dopingplas van de winnares "door de jury beter in de Maas kon worden geloosd".

lees verder »


De olympische oorlog is begonnen

1-9-2007

Jawel! Gisteren voorspelde ik dat elk moment de oorlog rond Beijing 2008 kon beginnen en meteen is het zover. IOC-lid Hein Verbruggen - voorzitter van de coördinatiecommissie van de Spelen van 2008 – heeft Amnesty International namelijk beschuldigd van het verspreiden van leugens over de mensenrechten in China. Hij doet dat in de Volkskrant. De mensenrechtenorganisatie is woedend.

lees verder »Sportus.nl
Headliner.nl