Multimediaal

Olympische stadions in de tijd, De Feyenoord sportquiz, Sportnieuws op de kaart, een tag cloud, en het Sportbeeld van de dag archief. Kijk verder »


Sportbeeld van de dag

Stroomstoring bij VitesseItems van augustus '08


Het volgende probleem voor het IOC dient zich al weer aan

31-8-2008

De vooraf veelbesproken Spelen van Beijing zijn voorbij. Londen en Vancouver zullen politiek minder stof doen opwerpen. Maar in 2014 volgt het Russische Sotsji.

lees verder »


Nederland verliest steeds terrein in Champions League

30-8-2008

Ook in het komende seizoen moet Nederland het doen met maar één vertegenwoordiger in de Champions League. Alleen landskampioen PSV vertegenwoordigt ons land. De Nederlandse clubs hebben veel terrein verloren in de afgelopen vijf jaren, en dat vooral aan de ‘mindere’ landen.

lees verder »


Natalie du Toit is een inspiratiebron

29-8-2008

Volgende week starten de Paralympics. Zwemster Natalie du Toit is van de deelnemende atleten waarschijnlijk het langst in Peking. Ze nam namelijk al deel aan de reguliere Spelen.

lees verder »


De beste historische sites krijgen een prijs

29-8-2008

Het Historisch Nieuwsblad heeft een prijs voor de beste sites over geschiedenis. Wij van Sportgeschiedenis bevelen hiervoor Archief Forum en /Geschiedenis aan. Ook bevelen we onszelf aan en roepen onze lezers ons voor te dragen bij de jury - mail naar redactie@historischnieuwsblad.nl. De leden daarvan zullen wij daarna wel bewerken.

lees verder »


Zonder Yab Yum geen Olympische Spelen in Nederland

28-8-2008

Als Nederland serieus de Olympische Spelen van 2028 wil organiseren, moet het de sluiting van Yab Yum ongedaan maken. Uit diepgaand sporthistorisch onderzoek blijkt namelijk dat we de IOC-leden niet nodeloos boos moeten maken.

lees verder »


Alberto Contador en de dubbel Giro-Vuelta

28-8-2008

Komende zaterdag start in Granada de Ronde van Spanje met een ploegentijdrit. Alberto Contador kan na Eddy Merckx en Giovanni Battaglin de derde renner in de geschiedenis worden die in één en hetzelfde jaar de Giro en de Vuelta wint.

lees verder »


Help, de Russen komen!

28-8-2008

Vanaf vandaag maakt Monaco zich op voor een Russische invasie. Morgen staat in het prinsdom de finale om de Europese Supercup op het programma. De prijzen stijgen snel en de superhoeren komen er aan.

lees verder »


Documentaire over Maarten van der Weijden

27-8-2008

SBS 6 zendt vanavond een special uit over langeafstandszwemmer Maarten van der Weijden die op de Spelen in Peking een gouden medaille won op de tien kilometer in open water. Bij Van der Weijden werd in 2001 leukemie geconstateerd. Zijn weg naar de top was er een met vele obstakels.

lees verder »


Het debuut van El Chino in de Serie A

27-8-2008

El Chino of de Chinees. Onder die naam maakte Alvaro Recoba in 1997 zijn debuut in de Serie A, in het eerste Italiaanse speelweekeinde van het jaar. En hoe.

lees verder »


De gedachten van Eef Kamerbeek

26-8-2008

Nota bene twee dagen geleden sprak journaliste Marjolein te Winkel over Eef Kamerbeek, die net is overleden. Sportgeschiedenis plaatst de complete tekst van deze lezing als eerbetoon aan de tienkamper. Filmbeelden van Kamerbeek staan hier.

lees verder »


Tienkamper Eef Kamerbeek overleden

26-8-2008

Voormalig tienkamper Eef Kamerbeek is op 74-jarige leeftijd overleden. In 1956 mocht hij niet naar de Olympische Spelen in Melbourne. In 1960 deed hij wel mee aan de Spelen, maar bleef verbitterd over de affaire van 1956. Journaliste Marjolein te Winkel sprak recent nog met hem over zijn sportleven. Filmbeelden van Kamerbeek staan hier.

lees verder »


Het profvoetbal begon in Alkmaar

26-8-2008

Het voetbalseizoen gaat dit weekend weer beginnen. In 1954 werd het profvoetbal ingevoerd. VPRO Geschiedenis heeft een reportage gemaakt, die Sportgeschiedenis hier toont. Meer beelden staan hier. In samenwerking met Sport Knowhow XL.

lees verder »


Menno Pot was niet in het Olympisch Stadion

25-8-2008

In het Olympisch Stadion is de ontvangst van het Nederlands Olympisch Team geweest. Duizenden toeschouwers en familieden vierden de terugkomst van de Nederlandse sporters. Loglega Menno Pot was er trouwens niet. Een fotoverslag.

lees verder »


De Sportman van het Jaar is al bekend

25-8-2008

De Sportman van het Jaar is al bekend. Het kan niet anders dan dat de lange afstandzwemmer Maarten van der Weijden wordt uitgeroepen tot de sportheld van 2008. Hij had dan ook weinig concurrentie en het wordt nog spannend wie de andere genomineerde mannen zullen zijn. Echt spannend zullen de verkiezingen voor de beste sportvrouw en de beste sportploeg worden.

lees verder »


Iedereen z'n huldiging

25-8-2008

In de columntwist De Klassieker is het nu de beurt aan Ajacied Menno Pot. Hij is niet bij de huldiging van het Nederlands Olympisch Team vandaag.

lees verder »


Massaal vliegverkeer na afloop Olympische Spelen

25-8-2008

Meteen na afloop van de Olympische Spelen vertrekt iedereen op hetzelfde moment: sporters, journalisten, begeleiders, supporters – allemaal tegelijk. Vier jaar geleden ben ik die drukte eens gaan bekijken op het vliegveld van Athene. Goede reis, Mart!

lees verder »


Film van Leni Riefenstahl: propaganda of kunst?

25-8-2008

Op zondagmiddag 7 september wordt in Nationaal Monument Kamp Vught de beroemde en controversiële film Fest der Schönheit vertoond over de Olympische Spelen in Berlijn van 1936. Kunsthistoricus Catherine Somzé vertelt vooraf over het werk en leven van Leni Riefenstahl. Somzé legt momenteel de laatste hand aan het boek Who's afraid of Leni Riefenstahl?

lees verder »


Humphrey Mijnals krijgt penning op eigen toernooi

24-8-2008

De legendarische Surinaamse voetballer Humphrey Mijnals heeft op het Humphrey Mijnals Voetbaltoernooi de sportpenning van de gemeente Utrecht gekregen. Mijnals was in 1960 de eerste Surinaamse voetballer in Oranje. Hij is uitgeroepen tot beste Surinaamse voetballer van de vorige eeuw. Oude filmbeelden staan hier.

lees verder »


Zijn de Griekse sporters na vier jaar door de mand gevallen?

24-8-2008

Zestien medailles wonnen ze in Athene, de Griekse olympische ploeg. Vier jaar later zijn er daar nog maar bar weinig van over: vier plakken, waarvan nul keer goud. Er hangt dan ook een dopingluchtje in Griekenland.

lees verder »


Boksen in Peking

24-8-2008

Vrijdagavond werd er gebokst in Peking! Lees verder.

lees verder »


Olympische moeder wint dubbel

24-8-2008

Een gouden atletiekmedaille winnen is een bijzondere prestatie. Het behalen van twee gouden medailles tijdens de Spelen is uitzonderlijk. Hieronder het verhaal van de moeder die heerste op twee afstanden.

lees verder »


Briefje van Balkenende in Olympisch Stadion

24-8-2008

Op het moment dat de Nederlandse estafettezwemsters olympisch goud wonnen, was premier Balkenende in Beijing in gesprek met zijn Chinese collega Wen Jiabao. Op een briefje werd hem dit sportieve succes doorgegeven. De premier schenkt dit nu aan de Olympic Experience, het sportmuseum in het Olympisch Stadion.

lees verder »


De verloren medaille van Diederik Simon

23-8-2008

Na jaren van opofferingen en trainingen is een olympische medaille de ultieme beloning. Een behaalde plak wordt daarom meestal gekoesterd, maar niet bij roeier Diederik Simon. Vier jaar geleden verloor hij zijn medaille in een taxi in Athene.

lees verder »


Blijft Nederland in de top 10?

22-8-2008

Met nog twee dagen te gaan op de Spelen staat de Nederlandse olympische ploeg precies in de top 10, het beoogde doel van het NOC-NSF. Maar is dat over twee dagen ook nog zo? Goed mogelijk van niet.

lees verder »


Beijing 2008: België beter dan Nederland

22-8-2008

De Belgen wonnen eerder vandaag hun eerste medaille, met een mooie tweede plaats op de 4 x 100 m voor vrouwen. Wat medailles betreft doet Nederland het een stuk beter, maar wat betreft televisie-verslaggeving eindigen de Belgen toch echt boven Nederland.

lees verder »


De Nederlandse medaillewinnaars van 22 augustus

22-8-2008

Het is vandaag 22 augustus. Nederlandse sporters wonnen op deze dag vier olympische medailles: een keer zilver en drie bronzen. Deel 15 van een dagelijks historisch overzicht.

lees verder »


Hockeydames op Wall of Fame

22-8-2008

De Nederlandse hockeysters worden opgenomen in de Wall of Fame in het Olympisch Stadion. Nederland heeft nu 99 gouden medailles gewonnen. Met de volgende passeren we dus de magische grens van honderd!

lees verder »


De Amerikanen delen de medailles uit in Peking

22-8-2008

Deelt een Amerikaan in twijfelgevallen soms de medailles uit bij de Spelen van Peking?

lees verder »


Atletiek in Peking

22-8-2008

Tijd voor atletiek in het vogelnest! Lees verder.

lees verder »


Het afscheid van Leontien van Moorsel

22-8-2008

Op 22 augustus 2004 nam Leontien van Moorsel afscheid van de topsport. Haar laatste race was de strijd om de derde plaats individuele achtervolging tegen Katherine Bates. In een lege persruimte in Athene bracht Mart Smeets daarop een eresaluut.

lees verder »


De Nederlandse medaillewinnaars van 21 augustus

21-8-2008

Het is vandaag 21 augustus. Eén Nederlandse sporter won op deze dag een gouden medaille. Deel 14 van een dagelijks historisch overzicht.

lees verder »


Een eigen geweer voor elke scholier

21-8-2008

Opeens lijkt de top tien van het olympische landenklassement haalbaar. Dat gaan we vanaf 2012 toch eens beter aanpakken. Als elke scholier een eigen geweer krijgt, worden we het allerbeste sportland. Hup Holland!

lees verder »


Waterpolodames op Wall of Fame

21-8-2008

De Nederlands waterpolodames worden opgenomen in de Wall of Fame in het Olympisch Stadion. De ploeg heeft dit bereikt door het winnen van de finale tegen de Verenigde Staten. Op de Wall of Fame staan de namen van alle olympisch kampioenen uit Nederland. Met de tweede gouden medaille vandaag staat het totaal nu op 98.  

lees verder »


Volleybal in Peking

21-8-2008

Woensdag op de metro gestapt om naar het National Gymnasium voor de kwartfinales van de volleybalheren te gaan. Lees verder.

lees verder »


Usain Bolt in sporen van mythologische held

21-8-2008

Usain Bolt heeft de dubbel te pakken op de 100 en 200 meter. Al sinds de Oudheid worden winnaars van de dubbel vereerd, met de Griekse mythologische held Herakles als grote voorbeeld.

lees verder »


Maarten van der Weijden op Wall of Fame

21-8-2008

Maarten van der Weijden wordt opgenomen in de Wall of Fame in het Olympisch Stadion. De zwemmer heeft dit bereikt door het winnen van de tien kilometer in Beijing. Tot nu toe zijn er 97 gouden medailles gewonnen door Nederlanders. De honderd is dus in zicht!

lees verder »


Adolf Hitler gaf geen hand aan Cornelius Johnson

21-8-2008

Olympische mythe! Adolf Hitler weigerde in 1936 de hand te schudden van Jesse Owens, omdat die zwart was. Niet waar, want zo was dat nu eenmaal afgesproken met het IOC. Hitler ontliep wél de zwarte Amerikaanse atleet Cornelius Johnson, die vandaag 95 jaar zou zijn geworden.

lees verder »


De Nederlandse medaillewinnaar van 20 augustus

20-8-2008

Het is vandaag 20 augustus. Eén Nederlandse sporter won op deze dag een bronzen medaille. Deel 13 van een dagelijks historisch overzicht.

lees verder »


De laatste worstelpartij van Milon van Kroton

20-8-2008

Milon van Kroton is één van de grootste sporthelden van de Oudheid. Hij was zo sterk, dat tegenstanders zich soms terugtrokken als hij zou deelnemen aan een toernooi. Totdat Milon Timasitheos tegenkwam: ‘Timasitheos kan nooit van Milon winnen, maar Milon kan wel van hem verliezen.’

lees verder »


Thuiswedstrijd Italië in Frankrijk

20-8-2008

Woensdagavond speelt de nationale ploeg van Italië een oefenwedstrijd tegen Oostenrijk. De regerend wereldkampioen heeft een wel zeer bijzondere stad uitgekozen om de eerste stap naar het WK in Zuid-Afrika te zetten. Het Franse Nice mag zich voor een avond weer een Italiaanse stad wanen.

lees verder »


Niets is mooier dan de tienkamp

20-8-2008

De tienkamp is het mooiste nummer van de Olympische Spelen. Dat blijkt wel uit het boek Snel, hoog en ver van Kees Sluys - hier kopen. Het is niet alleen een liefdesverklaring aan de koningen van de atletiek, maar ook een uitzonderlijke geschiedschrijving voor het Nederlandse taalgebied. Oude beelden van deze sport staan hier.

lees verder »


De Olympische Spelen voor vrouwen

20-8-2008

Veruit het grootste deel van de Nederlandse olympische successen is behaald door vrouwen. In de Oudheid hadden zij niet mogen meedoen aan de Olympische Spelen. Er bestond toen wel een vrouwenvariant op dit sportevenement.

lees verder »


Paavo Nurmi, de atleet die iedereen vernietigde

20-8-2008

Door de medailleoogst van Michael Phelps dook opeens een naam als Paavo Nurmi op, die negen keer goud won. Deze Finse langeafstandloper deed dat wel op drie verschillende Spelen, dus over een langere periode dan Phelps. Op 20 augustus 1920 won hij voor de eerste keer een olympische finale.

lees verder »


Anky van Grunsven op Wall of Fame

19-8-2008

Anky van Grunsven wordt voor de derde keer opgenomen in de Wall of Fame in het Olympisch Stadion. De amazone heeft dit bereikt door het winnen van de dressuur in Beijing. Zij is de eerste Nederlander sinds 1932, die goud heeft gewonnen op drie verschillende Spelen. Ruiter Charles Pahud de Mortanges werd in 1924, 1928 en 1932 olympisch kampioen.

lees verder »


De Nederlandse medailles van 19 augustus

19-8-2008

Het is vandaag 19 augustus. Nederlandse sporters wonnen op deze dag twee olympische medailles: beiden zilver. Deel 12 van een dagelijks historisch overzicht.

lees verder »


Koningin Juliana was dol op waterpolo

19-8-2008

De Nederlandse waterpolosters hebben de olympische finale bereikt. Oude tijden herleven, want in 1948 werd de handel op de Effectenbeurs stilgelegd als het waterpoloteam speelde. En koningin Juliana keek naar alle wedstrijden. Filmbeelden van Nederlandse waterpolo-spelers uit 1924 en 1948 staan hier.

lees verder »


Olympisch finalist doodde zestig kinderen

19-8-2008

Theo Bos zal teleurgesteld huiswaarts keren. Als hij maar niet zo onverstandig is als Kleomedes, die in razernij over zijn falen zestig kinderen doodde.

lees verder »


Het zilver van Mia Audina

19-8-2008

In Peking waren er geen Nederlandse badmintonners te bewonderen. In 2004 was dat in Athene wel anders. Precies vier jaar geleden haalde Mia Audina de eerste medaille ooit voor Nederland op dit onderdeel.

lees verder »


De Nederlandse medaillewinnaars van 18 augustus

18-8-2008

Het is vandaag 18 augustus. Nederlandse sporters wonnen op deze dag vier olympische medailles: één keer goud, twee keer zilver en één keer brons. Deel 11 van een dagelijks historisch overzicht.

lees verder »


Beelden van de Olympische Spelen van 1912

18-8-2008

Zweden was in 1912 gastheer van de Olympische Spelen. Aan het einde hiervan werden door koning Gustav V lauwerkransen uitgedeeld aan de winnaars van olympisch goud. De beelden hiervan staan hier.

lees verder »


Marianne Vos op Wall of Fame

18-8-2008

Marianne Vos wordt opgenomen in de Wall of Fame in het Olympisch Stadion. De wielrenster heeft dit bereikt door het winnen van de puntenkoers in Beijing. Op de Wall of Fame staan de namen van alle olympisch kampioenen uit Nederland. Tot nu toe zijn er 95 gouden medailles gewonnen door Nederlanders.

lees verder »


Ajax en Feyenoord belazeren eigen supporters

18-8-2008

In de columntwist De Klassieker is het de beurt aan Feyenoorder Jurryt van de Vooren. Hij heeft ontdekt waarin supporters van Ajax en Feyenoord één zijn.

lees verder »


Welkom in het jaar van Usain Bolt

18-8-2008

Op de antieke Spelen was de stadionloop over 192 meter het koningsnummer – vergelijkbaar met onze 100 meter sprint. De winnaar kreeg toen de eer dat het jaar naar hem werd vernoemd. Volgens de oude Grieken leven we nu dus in het jaar van Usain Bolt.

lees verder »


Nederland was goed in olympisch touwtrekken

18-8-2008

Leuk voor triviant: op de Spelen van 1920 in Antwerpen behaalde Nederland voor het eerst een olympische atletiekmedaille - vandaag precies 88 jaar geleden. In welk atletiekonderdeel was dat?

lees verder »


Fanny Blankers-Koen en De Vliegende Non

17-8-2008

Godfried Bomans bezocht in 1968 de Olympische Spelen in Mexico voor een tv-uitzending. Hij sprak toen onder meer met Fanny Blankers-Koen. “Wat vindt u eigenlijk van de bijnaam De Vliegende Huismoeder?" De beelden staan hier.

lees verder »


De Nederlandse medaillewinnaar van 17 augustus

17-8-2008

Het is vandaag 17 augustus. Eén Nederlandse sporter won op deze dag een olympische medaille. Deel 10 van een dagelijks historisch overzicht.

lees verder »


Het paard verdient ook een medaille

17-8-2008

Opvallend nieuws uit Hongkong. Amazone Imke Schellekens-Bartels trok zich terug voor de individuele dressuurwedstrijd, omdat haar paard Hunter Douglas Sunrise geblesseerd was geraakt. Bij de medailleceremonie van de landenwedstrijd!

lees verder »


De eerste Nederlandse atletiekfinale

17-8-2008

Adriaan Paulen schreef in 1920 sportgeschiedenis. Als eerste Nederlandse atleet bereikte hij een atletiekfinale op de Olympische Spelen. Vandaag precies 88 jaar geleden gebeurde dat in Antwerpen.

lees verder »


Lichte dubbeltwee op Wall of Fame

17-8-2008

De roeisters Kirsten van der Kolk en Marit van Eupen worden opgenomen in de Wall of Fame in het Olympisch Stadion. De lichte dubbeltwee heeft dit bereikt door het winnen van de gouden medaille. Van der Kolk en Van Eupen zijn de eerste Nederlandse roeidames ooit met olympisch goud.

lees verder »


De Nederlandse medaillewinnaars van 16 augustus

16-8-2008

Het is vandaag 16 augustus. Nederlandse sporters wonnen op deze dag twee zilveren olympische medailles. Deel 9 van een dagelijks historisch overzicht, waarin Michael Phelps een record verspeelt.

lees verder »


Nederlands succes op de Olympische Spelen

16-8-2008

Als die gouden medailles in Beijing niet zijn te winnen, duiken we maar in het verleden. En gaan we kijken naar een film met Nederlandse successen op de Olympische Spelen van 1924 tot en met 1972 – hier.

lees verder »


Filmbeelden van Sparta uit 1921

16-8-2008

In Rotterdam wordt vandaag een boek over de geschiedenis van Sparta gepresenteerd. Daarom hebben wij originele filmbeelden van de Rotterdamse voetbalclub uit 1921 – nog met Bok de Korver erbij! Ze staan hier.

lees verder »


De oude Grieken deden niet aan voetbal

16-8-2008

Het Olympisch voetbalelftal speelt vanmiddag in Shanghai de kwartfinale tegen het Argentinië van Lionel Messi. De antieke Spelen kenden geen teamsporten, laat staan voetbal. Toch slaagde een Duitse geleerde erin een aantal van zijn vakgenoten te doen geloven dat de Grieken het voetbal hadden uitgevonden.

lees verder »


De zestigste sterfdag van honkballegende Babe Ruth

15-8-2008

Babe Ruth is één van de grootste legendes uit de Amerikaanse sportgeschiedenis. Exact zestig jaar geleden is deze honkballer overleden.

lees verder »


Een radioweekend over Amsterdam 1928

15-8-2008

De NPS zendt zondag op Radio 1 de radiodocumentaire Het Olympisch eerbetoon uit, die is gemaakt door Jorrit Brenninkmeijer. Hij verzamelde een aantal verhalen over de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam. Zaterdag duikt Verre Verwanten van Teleac ook in de geschiedenis van dit evenement.

lees verder »


Marit van Eupen kan opnieuw geschiedenis schrijven

15-8-2008

Roeister Marit van Eupen doet mee aan de finale van de dubbeltwee licht – samen met Kirsten van der Kolk. Nooit eerder wonnen Nederlandse roeidames olympisch goud. En Van Eupen heeft al de sportgeschiedenis bij haar thuis liggen.

lees verder »


In 1932 was Jacques van Egmond de beste baanrenner

15-8-2008

In Beijing zijn de baanwedstrijden begonnen met Theo Bos als grote kanshebber. Hij kan opvolger worden van onder meer Jacques van Egmond, die in 1932 olympisch goud won. Kijk hier naar filmbeelden van deze praatgrage renner.

lees verder »


Presentatie boek over Sparta

15-8-2008

Op de open dag van Sparta wordt morgen het boek Top & Tob 60 gepresenteerd.

lees verder »


De Nederlandse medaillewinnaars van 15 augustus

15-8-2008

Het is vandaag 15 augustus. Nederlandse sporters wonnen op deze dag drie olympische medailles: een gouden, een zilveren en een bronzen. En Leontien Zijlaard - Van Moorsel was in 2004 op weg naar het erepodium, maar ging onderuit in de wegwedstrijd. Deel 8 van een dagelijks historisch overzicht.

lees verder »


Twee dagen Spelen: voetbal

15-8-2008

Na het hockey van dinsdag, was het woensdag tijd om naar het voetbal te gaan kijken in Tianjin. Lees verder.

lees verder »


Kijk! Daar is de Vingerbreker!

15-8-2008

Bijnamen horen bij de sport. Net als in de Oudheid, toen atleten οp basis van hun uiterlijk, afkοmst οf prestaties met een nickname werden getοοid. Heel fijn als net De Vingerbreker je volgende tegenstander was.

lees verder »


Nederlandse zwemster was de koningin van Berlijn

15-8-2008

Zwemster Rie Mastenbroek was de koningin van de Spelen van 1936. Na twee gouden en een zilveren medaille behaalde ze op de 400 meter vrije slag haar derde gouden plak. Ze zwom die extra hard om wraak te nemen op haar Deense concurrente. Vandaag precies tweeënzeventig jaar geleden werd een zwemfinale beslist door slechts één bonbon.

lees verder »


Twee dagen Spelen: hockey

15-8-2008

Ik heb er een olympische week op zitten. Over de maandag (beachvolleybal) hebben jullie al kunnen lezen, maar je hebt inmiddels nog twee evenementen tegoed. Lees verder.

lees verder »


In bed met Pieter van den Hoogenband

14-8-2008

Alleen voor Pieter van den Hoogenband geef ik mijn nachtrust op. He’s got legs, and he knows how to use them.

lees verder »


De favoriete sporters van Charles van Commenée

14-8-2008

Binnen 24 uur hebben Pieter van den Hoogenband en Mark Huizinga hun loopbaan beëindigd. Niet geheel onverwacht, maar toevallig wel twee van de meest succesvolle Nederlandse sporters ooit. Charles van Commenée is Chef de Mission en vertelde al in juni over zijn bewondering voor deze twee sporters.

lees verder »


Anton Geesink spreekt vloeiend Frans

14-8-2008

In 1964 was Anton Geesink de baas van Japan met zijn gouden judomedaille. We hebben de kleurenbeelden van deze historische prestatie en tevens het bewijs dat Geesink vloeiend Frans spreekt. Kijk hier naar the most Japanese of all Western judoists.

lees verder »


Niets is sterker dan het olympische logo

14-8-2008

Op 14 augustus 1920 was in Antwerpen de openingsceremonie van de Olympische Spelen. Voor de eerste keer werden hier de olympische ringen gebruikt. Het is in die 88 jaren uitgegroeid tot het meest invloedrijke en positieve logo in de wereld.

lees verder »


De Nederlandse medaillewinnaars van 14 augustus

14-8-2008

Het is vandaag 14 augustus. Nederlandse sporters wonnen op deze dag drie olympische medailles: één keer goud en twee keer brons. Deel 7 van een dagelijks historisch overzicht.

lees verder »


Familiesuccessen op de Olympische Spelen

14-8-2008

Frankrijk won gisteren voor het eerst in 84 jaar weer een gouden medaille bij het worstelen. Steeve Guenot zegevierde in het Grieks-Romeins in de klasse tot 66 kilo. Echt bijzonder was het feit dat zijn broer Christophe diezelfde dag de bronzen plak won in de categorie tot 74 kilo.

lees verder »


De gouden damesestafetteploeg van 1936

14-8-2008

De Nederlandse damesestafetteploeg schreef in Beijing geschiedenis door de 4 x 100 meter vrije slag te winnen. Vandaag precies tweeënzeventig jaar geleden lukte dit een Nederlandse damesploeg voor het laatst. Daarna was er in eigen land een uitbundige en vooral vermoeiende huldiging.

lees verder »


De unieke prestatie van Charles Pahud de Mortanges

13-8-2008

Ruiter Charles Pahud de Mortanges won in 1924, 1928 en 1932 olympisch goud. Tot nu toe is hij de enige Nederlander, die op drie verschillende Spelen olympisch kampioen werd. Anky van Grunsven kan hem evenaren.

lees verder »


In 1904 was zaklopen nog olympisch

13-8-2008

In 1904 waren de Olympische Spelen in St. Louis. Er zijn filmbeelden van, die daarmee de oudst bekende zijn uit de olympische geschiedenis. Er werd toen zelfs aan olympisch zaklopen gedaan! Hier kijken.

lees verder »


De vergeten wissel van Marc Overmars

13-8-2008

Marc Overmars gaat weer voetballen. In 2004 speelde hij zijn laatste profwedstrijd, in de halve finale van het EK in Portugal. Een halve wedstrijd, want na Robben werd ook Overmars het slachtoffer van het wisselbeleid van Dick Advocaat.

lees verder »


Kees Luijckx kijkt niet alleen naar voetbal

13-8-2008

Zonder goed spel hebben de Nederlandse voetballers de groepsfase overleefd. En dus moet Kees Luijckx nog even wachten met zijn hobby: kijken naar andere sporten dan voetbal.

lees verder »


De allerbeste Olympiër ooit

13-8-2008

Michael Phelps ligt op koers om de meest succesvolle Olympiër van de moderne Spelen te worden. Is hij nu ook de beste Olympische atleet aller tijden? Sportgeschiedenis.nl weet het.

lees verder »


De Nederlandse medaillewinnaars van 13 augustus

13-8-2008

Het is vandaag 13 augustus. Charles Pahud de Mortanges won op deze dag een gouden plak op de derde achtereenvolgende Spelen. Historisch! Nooit vertoond! In totaal wonnen Nederlandse sporters zes olympische medailles. Deel 6 van een dagelijks historisch overzicht.

lees verder »


De vreemdste olympische zwemfinale ooit

13-8-2008

De olympische zwemfinale van Nida Senff van 13 augustus 1936 is één van de allervreemdste ooit. Op de honderd meter rugslag miste ze het keerpunt. “Ik dacht, ik ga maar terug.” En ze won toen ook nog! “Het is wel voor Holland, hé.”

lees verder »


Duitse turnkampioen viel in 1940 Nederland binnen

12-8-2008

De Duitse turner Alfred Schwarzmann heeft de nodige onderscheidingen. In 1936 kreeg hij vijf Olympische medailles. In 1940 werd hij militair geëerd voor zijn bijdrage aan de Duitse inval in Nederland. En in 1952 kreeg hij opnieuw Olympisch eremetaal.

lees verder »


De belofte van zwemster Willy den Ouden

12-8-2008

De Rotterdamse zwemster Willy den Ouden won op de Spelen van 1932 een zilveren medaille op de 4 x 100 meter vrije slag. Daarna beloofde ze plechtig dat ze in Berlijn goud ging winnen. En dat deed ze! De belofte is gefilmd en staat hier.

lees verder »


Olympisch schieten is geen grap

12-8-2008

Het onderdeel luchtpistoolschieten vanaf 10 meter is in Peking gewonnen door Pang. Dit is geen grap.

lees verder »


Zonder geld kun je niet scoren

12-8-2008

De bonussen voor Olympische medailles gaan overal ter wereld omhoog, behalve in Nederland. We moeten eens een voorbeeld nemen aan de Oudheid, toen olympisch kampioenen soms bakken met geld verdienden. De oude Grieken amateursporters? Doe ons een lol.

lees verder »


De Nederlandse medaillewinnaars van 12 augustus

12-8-2008

Het is vandaag 12 augustus. Nederlandse sporters wonnen zes olympische medailles op deze dag: drie keer zilver en drie keer brons. Eigenlijk werden onze landgenoten die dag twee gouden medailles onthouden... Een wat somber deel 5 van een dagelijks historisch overzicht.

lees verder »


Rouw na dood van olympisch turnster

12-8-2008

Precies zestig jaar geleden vocht de Tsjechoslowaakse turnster Eliška Misáková tevergeefs voor haar leven. Op hetzelfde moment won haar team in Londen de Olympische landenwedstrijd. Door de dood van Misáková keerden de kampioenen in rouwstemming naar huis.

lees verder »


Beachvolleybal in Peking

12-8-2008

Gisteren in m'n oranje outfit met de metro richting Chaoyang Park voor het beachvolleybal. Ik kwam een Nederlander tegen die altijd naar de Olympische Zomerspelen gaat. Dat doet hij dan op een aparte manier. Hij was op de fiets naar Sydney, op de step naar Athene en nu op de ligfiets naar Beijing. Lees verder.

lees verder »


Guillaume Elmont houdt van echte helden

11-8-2008

Judoka Guillaume Elmont is de volgende Nederlander op de olympische mat. Hij haalt zijn inspiratie vooral uit buitenlandse sporters. “In Nederland houden we vooral van de underdog, maar ik kies voor de helden, de echte helden.”

lees verder »


De aanslag op Zus Braun

11-8-2008
Rotterdamse zwemster Marie Braun (1911-1982), ook wel "Zus Braun" genoemd. 1931.

Vandaag precies 76 jaar geleden werd zwemster Zus Braun met gierende sirenes afgevoerd naar het ziekenhuis. Ze deed mee aan de Spelen van 1932 in Los Angeles totdat ze ziek uit het water werd getild. Het werd het einde van haar indrukwekkende loopbaan.

lees verder »


De zestien medailles van 1948

11-8-2008

Fanny Blankers-Koen was niet de enige Nederlandse sporter, die in 1948 olympische medailles won. Er werden precies zestig jaar geleden maar liefst zestien plakken gewonnen! Op /Geschiedenis kunnen we kijken we naar de filmbeelden van toen - hier.

lees verder »


Dromen over het randgebeuren

11-8-2008

In de columntwist De Klassieker is het nu de beurt aan Ajacied Menno Pot. Marc Overmars keert terug. Nu Dennis Bergkamp nog

lees verder »


Eerst ontvoerd en daarna olympisch kampioen

11-8-2008

Lopez Lomong is geboren in Sudan, maar liep tijdens de openingsceremonie in Beijing met de Amerikaanse vlag. Net als Nikostratos was hij als klein kind ontvoerd door rovers. Nikostratos werd een legende tijdens de klassieke Spelen, Lomong is er nog mee bezig.

lees verder »


De Nederlandse medaillewinnaars van 11 augustus

11-8-2008

Het is vandaag 11 augustus. In 1928 was dit de meest succesvolle dag uit onze sportgeschiedenis met zeven medailles, waarvan vier gouden! Deel 4 van een dagelijks historisch overzicht.

lees verder »


Het bloedbad dat voetbal heet

10-8-2008

Aan het olympisch voetbaltoernooi doen de mannen van China, Japan en Zuid-Korea mee. Bij de vrouwen zijn dat China, Japan en Noord-Korea. Dat was een explosieve combinatie op het Oost-Aziatisch Kampioenschap dit jaar. Tegen alles werd geschopt, behalve de bal.

lees verder »


Us Epke kent de geschiedenis

10-8-2008

Epke Zonderland is de eerste Nederlandse turner op de Spelen sinds 1928. Hij plaatste zich voor de finale op het onderdeel rek - exact tachtig jaar nadat Nederland zijn enige olympische turnmedaille won. Zonderland weet er alles van.

lees verder »


De held van Sloten stopt voor eenden

10-8-2008

Skiffeur Bob Pearce uit Australië was in 1928 de grote held van het roeitoernooi, dat werd gehouden in Sloten. Op 10 augustus 1928, tachtig jaar geleden, was hij de grote man van de roeifinales, onder meer door te stoppen voor overstekende eendjes.

lees verder »


Damesestafetteploeg in Wall of Fame

10-8-2008

De Nederlandse damesestafetteploeg 4 x 100 meter vrije slag wordt opgenomen in de Wall of Fame in het Olympisch Stadion. De estafettedames hebben dit bereikt door het winnen van Olympisch goud. Op de Wall of Fame staan de namen van alle Olympisch kampioenen uit Nederland.

lees verder »


De schlemielen van de Spelen

10-8-2008

Jammer voor Yuri van Gelder, maar schlemielen zijn van alle tijden. Net als tegenwoordig kenden ook de antieke Olympische Spelen deelnemers van bedenkelijk niveau die met hun optreden de lachers op hun hand kregen.

lees verder »


De Nederlandse medaillewinnaars van 10 augustus

10-8-2008

Het is vandaag 10 augustus. Nederlandse sporters wonnen zes olympische medailles op deze dag: drie keer goud en drie keer brons. Deel 3 van een dagelijks historisch overzicht.

lees verder »


Geen beachvolleybal op historisch beladen plek

9-8-2008

Het beachvolleybal is begonnen. De feestcommissie wilde dit oorspronkelijk afhandelen op Tian’anmen Square, ofwel het Plein van de Hemelse Vrede. Het IOC vond dit een heel slecht plan.

lees verder »


Het Humphrey Mijnals Voetbaltoernooi

9-8-2008

Humphrey Mijnals is de beste Surinaamse voetballer van de vorige eeuw. Op 24 augustus is in Utrecht een veteranentoernooi, dat naar hem is vernoemd. Filmbeelden van een halve eeuw geleden van de jonge Mijnals staan hier.

lees verder »


Familie Diagoras versloeg iedereen

9-8-2008

Enige tijd terug werd hier melding gemaakt van een bijzondere Hongaarse familie met opvallend veel Olympische medailles. Ook de Oudheid kende een succesvol geslacht van Olympiërs, namelijk dat van Diagoras en zijn familie.

lees verder »


De Spelen zijn begonnen!

9-8-2008

Rond half 6 pakken we de metro naar het Olympic Village. We proberen zo dicht mogelijk bij het Bird's Nest te komen. Er staat daar een enorm gebouw waarvan ik begreep dat Bill Gates de bovenste twee verdiepingen heeft. Daar kunnen we dan de ceremonie op bekijken. Lees hier verder.

lees verder »


De eerste olympische finale van Fanny Koen

9-8-2008

Precies zestig jaar geleden veroverde Fanny Blankers-Koen de wereld op de Olympische Spelen in Londen. Op 9 augustus 1936 had ze al haar eerste olympische finale - nog als Fanny Koen.

lees verder »


De Nederlandse medaillewinnaars van 9 augustus 1928

9-8-2008

Het is vandaag 9 augustus. Nederlandse sporters wonnen zeven olympische medailles op deze dag: twee keer goud en vijf keer zilver. Deel 2 van een dagelijks historisch overzicht.

lees verder »


Oud-secretaris Nederlands Olympisch Comité maakt excuses

8-8-2008

In 1956 ging Nederland niet naar de Spelen. Netwerk blikt vanavond met een oud-bestuurder van het NOC terug op die boycot.

lees verder »


Fanny Blankers-Koen blijft winnen

8-8-2008

Deze week is het zestig jaar geleden dat Fanny Blankers-Koen vier keer goud won op de Spelen van Londen. We zagen haar al twee keer goud winnen, nu aandacht voor de laatste twee gouden plakken.

lees verder »


Het medailleklassement van de klassieke Olympische Spelen

8-8-2008

Met veel trots presenteert Sportgeschiedenis.nl het medailleklassement van de klassieke Olympische Spelen, die werden gehouden tussen 776 v. Chr. en 369 n. Chr. Na 1600 jaar rekenen is dan hier eindelijk de definitieve uitslag!

lees verder »


De olympische doorbraak van het windsurfen

8-8-2008

Windsurfer Stephan van den Berg won op 8 augustus 1984 olympisch goud. Hij was de eerste, want nog nooit eerder stond dit onderdeel op het programma. Het antwoord, mijn vrind, is gelegen in de wind.

lees verder »


De Spaanse zomer van 1992

8-8-2008

De Spaanse sportzomer van 2008 is nu al een begrip. Ook in 1992 was Spanje succesvol. De Olympische Spelen van Barcelona werden bekroond met de overwinning in het voetbaltoernooi, vandaag precies zestien jaar geleden.

lees verder »


De Nederlandse medaillewinnaars van 8 augustus

8-8-2008

Het is vandaag 8 augustus. Nederlandse sporters wonnen vijf olympische medailles op deze dag: twee keer goud, twee zilver en één maal brons. Deel 1 van een dagelijks historisch overzicht.

lees verder »


Liever dronken dan olympisch kampioen

7-8-2008

De Olympische Spelen staan voor schandalen, foute juryleden en een verbod op de Friese vlag. Juist dit gedonder maakt dat evenement zo leuk. Let the Shames begin!

lees verder »


Olympische Spelen doen aan geo-discriminatie

7-8-2008

Dat de Olympische Beweging altijd in de noordelijke zomer de Zomerspelen houdt, en in de noordelijke winter de Winterspelen, is in diepste wezen een zwaar discriminerende afspraak, zo meent historicus Marnix Koolhaas.

lees verder »


Ruud Paauw over Amsterdam 1928

7-8-2008

Joeptjoep-moment! We gaan een filmpje kijken met Ruud Paauw. Samen met Jaap Visser schreef hij Model voor de toekomst over de Spelen van 1928 in Amsterdam - hier kopen. Paauw vertelt aan Het Parool over dat evenement.

lees verder »


Dood gaan op de Olympische Spelen

7-8-2008

Regelmatig gaat opeens een topsporter dood. In de geschiedenis van de moderne Olympische Spelen is dat drie keer gebeurd, maar in de Oudheid was dat anders. Iedere Olympiade was er ten minste één dode te betreuren, en soms meer - vooral bij het boksen.

lees verder »


Kwis over Amsterdam 1928

7-8-2008

Wie zes vragen goed kan beantwoorden over de Olympische Spelen van 1928 loopt het risico een boek te winnen. Hier. Alle antwoorden zijn op Sportgeschiedenis.nl te vinden.

lees verder »


Voetbal op de Spelen is onzin

7-8-2008

Het Olympisch voetbaltoernooi dat voor het ontsteken van de vlam in Peking van start gaat, mag zeker op veel aandacht kunnen rekenen in Nederland. Het veredelde Jong Oranje doet een gooi naar het voetbalgoud en dat is leuk. Maar wat stelt dat Olympisch voetbaltoernooi nu eigenlijk voor?

lees verder »


Jamaicaanse olympische ploeg presenteert nieuwe outfit in Peking

6-8-2008

Een vriendin had me gisteren uitgenodigd voor een mini concert van Paulo Nutini tijdens een PUMA-event. De Jamaicaanse olympische ploeg was er ook.

lees verder »


Sportgeschiedenis vanuit Peking

6-8-2008

Sportgeschiedenis.nl heeft er weer een bloglega bij: Karin van Zwieten. Zij gaat verslag doen vanuit Peking. Karin (1972) is in het dagelijks leven uitgever bij een uitgeverij van kinderboeken. Karin studeert nu Chinees aan de Beijing Language and Culture University.

lees verder »


Clubrecord Fanny Blankers-Koen zestig jaar oud

6-8-2008

Op 13 juni 1948 liep Fanny Blankers-Koen de honderd meter in 11,5 seconden. Dat is zestig jaar later nog steeds een clubrecord van Phanos. Sportgeschiedenis.nl zoekt nu naar meer stokoude club- en baanrecords, zoals van Ard Schenk en misschien zelfs van Jaap Eden eind negentiende eeuw.

lees verder »


Draadstaal in het Olympisch Stadion

6-8-2008

Tijdens de Olympische Spelen verzorgt de VPRO een dagelijkse kwis vanuit het Olympisch Stadion. Hier werken ook de mannen van Draadstaal mee. De eerste opnames worden al gemaakt. Hier verder kijken voor alle info.

lees verder »


Nazi-Duitsland was in 1936 een machtig sportland

6-8-2008

De New York Times heeft een prachtige animatie gemaakt, waarin meteen is te zien welke landen de meeste olympische medailles hebben gewonnen. Hieruit blijkt dat de Duitsers de grote winnaars waren van de Spelen van 1936. Vergeet Jesse Owens! Kijk hier voor de animatie.

lees verder »


Het Olympia Ouzo House

6-8-2008

De Olympische Spelen van nu zijn commercieel en worden ook nog eens politiek misbruikt. Maar dat was bij de oude Grieken ook al zo, meldt Patrick Gouw, onze correspondent in het antieke Olympia. Er was zelfs een soort Holland Heineken House.

lees verder »


Italianen mogen openingsceremonie mijden

5-8-2008

De Italiaanse minister van Jeugdzaken moedigt haar olympische sporters aan om niet naar de openingsceremonie te gaan. "Jullie hoeven voor ons land daar niet voor schut te lopen, dus voel je niet verplicht om te gaan." De Italiaanse regering is er niet blij mee.

lees verder »


Sportboeken verkopen steeds beter

5-8-2008

De omzet van sportboeken is de afgelopen zes maanden met bijna dertig procent gestegen. Dat meldt het Boekblad Magazine. In de eerste helft van 2007 was de omzet bijna 3,8 miljoen euro. Dit jaar was dat bijna vijf miljoen euro. Dat komt vooral door de biografie over Willem van Hanegem. De omzet verder verhogen doe je hier.

lees verder »


Atleten aller landen, verzamelt u!

5-8-2008

Marc Lammers is de bondscoach van de Nederlandse hockeyvrouwen. Hij is bevreesd voor woeste taferelen in het Olympisch Dorp. Volkomen terecht, aldus Patrick Gouw, onze correspondent in het antieke Olympia.

lees verder »


De geheimen van het Olympisch dorp

5-8-2008

Graham Richardson was in 2000 de burgemeester van het Olympisch Dorp van Sydney. "Al die mensen van in de twintig met hun perfecte lijven. Je wordt er niet goed van. Ik wou dat ik eens een gewoon mens zag.”

lees verder »


Nobody fucks with Kroton

5-8-2008

‘Hardlopen is een leuke bezigheid, waar ieder land een kans maakt om te winnen, maar aan het andere eind van het stadion zal altijd iemand uit Kroton als eerste over de finish komen.’

lees verder »


Overtreft de "Kogel uit Baltimore" de "Menselijke Kikker"?

4-8-2008

Ondanks zes keer goud verliet Michael Phelps Athene niet geheel tevreden: hij was er niet in geslaagd het record van Mark Spitz te verbeteren. In China doet hij nog een poging en bovendien is ook het record van Ray Ewry in zicht.

lees verder »


Nieuwe bloglega Sportgeschiedenis.nl

4-8-2008

Sportgeschiedenis.nl heeft er weer een bloglega bij: Patrick Gouw. Vanaf morgen gaat hij belachelijk regelmatig bijdragen leveren aan deze website.

lees verder »


Fanny Blankers-Koen in kleur

4-8-2008

Joeptjoep-moment! Op 4 augustus 1948, precies zestig jaar geleden, won Fanny Blankers-Koen haar tweede gouden medaille op de Spelen in Londen. We gaan eens kijken naar kleurenbeelden van dit evenement. Voor de eerste medaille kijk hier.

lees verder »


Feyenoord is altijd beter dan Ajax

4-8-2008

In de columntwist De Klassieker is het de beurt aan Feyenoorder Jurryt van de Vooren. Hij is nu alweer vergeten waarover hij vandaag heeft geschreven.

lees verder »


De olympische marathon trekt gekke priesters

3-8-2008

Hoewel weinigen zich nog de winnaar van de olympische marathon van Athene herinneren kent iedereen nog de beelden van de getikte ex-priester die de koploper aanviel. Ook in 1906 trok de olympische marathon een geestelijke die geestelijk niet 100% leek.

lees verder »


Goud voor Fanny Blankers-Koen!

3-8-2008

Het is dit weekend exact zestig jaar geleden dat Fanny Blankers-Koen haar eerste gouden medaille won op de Olympische Spelen in Londen. De website London1948.org kijkt terug. Met exclusieve amateuropnames!

lees verder »


Ter dood veroordeeld en toch bij Ajax

3-8-2008

Loglega Menno Pot is blij met de komst van de Catalaanse voetballer Oleguer. Deze voetballer kreeg vorig jaar een celstraf opgelegd. In 1973 kocht Ajax zelfs een speler, die ter dood was veroordeeld!

lees verder »


Korfbalgeschiedenis in vlammen op

2-8-2008

Door een grote brand in het huis van Adri Zwaanswijk in Amsterdam is een onvervangbaar deel van de internationale korfbalgeschiedenis verloren gegaan. Dat schrijft het Parool dit weekend.

lees verder »


Paul Lambert was niet goed genoeg voor PSV

2-8-2008

Overal in Europa proberen proefspelers contracten te verdienen. Soms lukt dit, soms niet. Hieronder het verhaal van Paul Lambert, die niet bruikbaar was voor PSV, en vervolgens de Champions League won.

lees verder »


Amsterdam 1928 hééft het

2-8-2008

De Olympiade van Amsterdam beleeft een enorme herwaardering. Drie boeken, één dvd, een coverartikel in Elsevier, zondag een aflevering van Andere Tijden Sport - hier kijken - en ruim 2.000 foto’s van tachtig jaar geleden. En op 8 augustus viert het Olympisch Stadion zelf zijn feestje.

lees verder »


Nederlandse sporters kenden de regels niet

2-8-2008

De Nederlandse deelnemers aan de Olympische Spelen van 1908 waren niet op de hoogte van de internationale spelregels. Ze eindigden daarom per definitie als laatste. Dat schrijft Kees Sluys in het boek Snel, Hoog, Ver – geschiedenis van de tienkamp, dat maandag uitkomt – hier bestellen. Een voorpublicatie.

lees verder »


Enige Nederlandse deelnemer Spelen 1956

1-8-2008

Alexei Pantchoulidzew staat vanavond centraal in de laatste aflevering van de Netwerk-serie In de schaduw van de Spelen. In samenwerking met Sportgeschiedenis.nl

lees verder »Sportus.nl
Headliner.nl