Multimediaal

Olympische stadions in de tijd, De Feyenoord sportquiz, Sportnieuws op de kaart, een tag cloud, en het Sportbeeld van de dag archief. Kijk verder »


Sportbeeld van de dag

Stroomstoring bij VitesseAso op de Olympische Spelen

24-9-2008

Onze minister-president was bij de afgelopen Spelen in Beijing op de tribune te vinden. De nieuwe Japanse premier betrad vroeger zelf de arena.

Eerder vandaag benoemde het Japanse parlement Taro Aso tot premier van het keizerrijk. Hij is daarmee al de vierde premier sinds 2006; zijn voorgangers Abe en Fukuda waren beiden slechts een jaar in functie. Hij is al sinds 1979 lid van de Shugiin, de Japanse Tweede Kamer. Daar vertegenwoordigt hij de liberale Jiminto, ongeveer het Japanse equivalent van onze VVD. Hij bezette al diverse ministersposten, waaronder die voor buitenlandse zaken.

 

Taro Aso met Navo-topman Jaap de Hoop Scheffer.


Maar eerder in zijn loopbaan was Aso dus een olympische sporter. Aso komt uit een rijke familie met goede politieke connecties, en zijn sport-keuze paste bij wel dat milieu: kleiduivenschieten. Als student schoot hij al een Japans record op het onderdeel skeet. Hij bleef lang actief in de sport, maar haalde weinig internationale successen. Wel werd hij in 1976 afgevaardigd naar de Olympische Spelen in het Canadese Montreal. In het nummer skeet bleef hij daar steken op een anonieme 41e plaats.

Aso is niet de eerste voormalige olympiër die de hoogste politieke functie in zijn land bekleed. Zo waren eerder kroonprinsen uit Spanje, Griekenland en Noorwegen op de Spelen actief. Ook is er nog president Marcus Stephen van het mini-staatje Nauru. Hij was in de jaren '90 de eerste olympiër uit voor zijn land en actief als gewichtheffer. Misschien een idee voor Nederlands volgende premier? Pieter van den Hoogenband of Anky van Grunsven lijken me een beter vooruitzicht dan Geert of Rita…

Subside Sports - Grootste aanbod voetbalshirts

Reacties

Frank G.: Als Geert en Rita meedoen als kleiduif, wil ik de schutter wel zijn :-)
geplaatst op: 24-9-2008 13:46:43u.
Plaats reactie *


*


Sportus.nl
Headliner.nl