Multimediaal

Olympische stadions in de tijd, De Feyenoord sportquiz, Sportnieuws op de kaart, een tag cloud, en het Sportbeeld van de dag archief. Kijk verder »


Sportbeeld van de dag

Stroomstoring bij VitesseItems van april '10


Steve Davis en Dennis Taylor doen de finale van 1985 over

30-4-2010

Het is 25 jaar geleden dat het wereldkampioenschap snooker zijn mooiste, langste, spannendste, meest bekeken, veelbeschreven en meest memorabele finale ooit beleefde. De twee kemphanen van toen speelden afgelopen week het laatste frame compleet over. Heel vermakelijk.

lees verder »


Chinese turnster raakt na 10 jaar olympische medaille kwijt

30-4-2010

Tien jaar na de Spelen van Sydney raakt de Chinese damesturnploeg hun bronzen medaille kwijt. Het IOC besloot deze week Dong Fangxiao te diskwalificeren omdat ze te jong was om mee te doen.

lees verder »


Edgar Davids voetbalt voor twee minuten stilte

30-4-2010

Met een speciale voetbalwedstrijd in het Olympisch Stadion wordt op 4 mei aandacht gevraagd voor de Dodenherdenking. Onder meer Edgar Davids, Kirsten van der Kolk en Ali B doen hieraan mee. Het is onderdeel van de Sportherdenking.

lees verder »


Voetballen tegen de Hitlerjugend

29-4-2010

Ammerstollenaar Krijn van de Werken werd in juni 1943 in Malchin in Duitsland te werk gesteld. Hij voetbalde daar onder meer tegen de Hitlerjugend.

lees verder »


Champions League-finale is geen verrassing

29-4-2010

Auteur Patrick Bernhart wist allang dat Bayern München en Internazionale de finale van de Champions League zouden gaan spelen.

lees verder »


De Brazilianen en Argentijnen heersen

29-4-2010

Gisteren heb ik een aardige halvefinale van de Champions League gezien. Eén team kon niet, het andere team kon eigenlijk ook niet. Doorgaans zijn de achtste- en de kwartfinales veel aantrekkelijker, maar over twee wedstrijden met een Italiaanse ploeg viel een 3-2 niet tegen. De opstellingen en vooral de nationaliteiten van de spelers zijn echter verontrustend.

lees verder »


Filmbeelden van Koninginnedag in Olympisch Stadion

29-4-2010

Op Koninginnedag 1945 werd in het Olympisch Stadion een openluchtspel gehouden, waarmee de gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog worden gesymboliseerd. Filmbeelden staan hier.

lees verder »


Kees Kist voetbalt weer in Olympisch Stadion

28-4-2010

Op 21 mei trapt de Gestion Copa Amsterdam in het Olympisch Stadion af met een wedstrijd voor oude voetbalhelden als Kees Kist, Pier Tol en Ronald Spelbos. Teams van FC Amsterdam, Ajax, het kampioensteam van AZ uit 1981 en DWS/Blauw-Wit staan dan tegenover elkaar. Daarna is er een reünie. Meer hier.

lees verder »


Frank Heinen is een sportjournalist

28-4-2010

Tijdens de uitreiking van de Nico Scheepmaker Beker las Frank Heinen een column voor. Hij was hiervoor uitgenodigd als winnaar van de Hard Gras Prijs voor Sportjournalistiek. We hebben de tekst!

lees verder »


Het juryrapport van de Nico Scheepmaker Beker

27-4-2010

Erik Brouwer heeft gisteren de Nico Scheepmaker Beker voor het beste sportboek van 2009 gewonnen. Nico Dijkshoorn eindigde als tweede, Igor Wijnker won brons. Hier zijn de complete juryrapporten.

lees verder »


Feyenoord-boek wint publieksprijs voor beste sportboek

27-4-2010

Gerrit-Jan van Heemst heeft gisteren de publieksprijs voor het beste sportboek van 2009 gewonnen met De dag van Pim en Pierre. Het verhaal achter de UEFA Cupwinst van Feyenoord. Na een internetstemming kreeg hij de meeste stemmen. Hieronder de complete top tien van deze verkiezing.

lees verder »


Jose Mourinho maakt Barcelona bang

27-4-2010

Barcelona had altijd Real Madrid als grote vijand. Maar Inter-coach Jose Mourinho speelt de club waar hij ooit als vertaler begon, ook parten.

lees verder »


Erik Brouwer wint Nico Scheepmaker Beker

27-4-2010

Erik Brouwer heeft de Nico Scheepmaker Beker gewonnen voor het beste sportboek van 2009. Hij is bekroond voor Spartacus. De familiegeschiedenis van twee joodse olympiërs van uitgeverij L.J. Veen. Dit is bekendgemaakt op het Olympisch Stadion door Els van Breda Vriesman, juryvoorzitter van de Nico Scheepmaker Beker. De publieksprijs is gewonnen door De dag van Pim en Pierre van Gerrit-Jan van Heemst.

lees verder »


Sportherdenking bij Olympisch Stadion

26-4-2010

Op 4 mei vindt de jaarlijkse sportherdenking bij het Olympisch Stadion plaats. Op deze bijeenkomst worden de mensen uit de sportwereld herdacht, die zijn omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het thema dit jaar is atletiek in de oorlog.

lees verder »


Ieder zijn eigen Klassieker-frustratie

26-4-2010

In de aanloop naar de dubbele bekerfinale sturen Menno Pot en Jurryt van de Vooren elkaar heel veel brieven in de columnserie De Klassieker. Vandaag Ajacied Menno.

lees verder »


Hagel, sneeuw en twee winnaars tijdens Luik-Bastenaken-Luik

25-4-2010

Vandaag klimmen de renners in de pedalen voor de Ardense wielerklassieker Luik-Bastenaken-Luik. De meteorologen voorspellen prachtig weer voor de Ardennen: 22 graden en zonnig. Dat is wel eens anders geweest. Zo was het op 5 mei 1957 bar koud en teisterden regen, wind, hagel en zelfs sneeuw de renners. De editie van 1957 kende nog een verrassing: twee renners werden uiteindelijk tot winnaar uitgeroepen.

lees verder »


Maandag in Belga Sport: ‘Everts en zoon’

24-4-2010

Veel meer wereldtitels zal een Vlaams gezin niet in zijn bezit hebben dan vader en zoon Everts: Harry wordt vier keer wereldkampioen motorcross, Stefan liefst tien keer. Maar niemand mag beweren dat ze het op dezelfde manier hebben gedaan. Kijk maandag naar Belga Sport.

lees verder »


Leve de vijandschap!

24-4-2010

Liep jij aan het eind van je epistel van gisteren nou te beweren dat we eens moeten stoppen met dat ‘wij-tegen-jullie’-denken? Ik kan wel merken dat je van bouwjaar 1969 bent: het jaar van Woodstock, jezussandalen en bloemen in je haar. Je lijkt wel een hippie joh, gek!

lees verder »


George Weah en Mark van Bommel in Holland Sport 

23-4-2010

Holland Sport ontvangt aanstaande maandag voetballegende George Weah uit Liberia.

lees verder »


Iedereen is tegen Feyenoord

23-4-2010

In de aanloop naar de dubbele bekerfinale sturen Menno Pot en Jurryt van de Vooren elkaar heel veel brieven in de columnserie De Klassieker. Vandaag Feyenoorder Van de Vooren.

lees verder »


Wereldrecord op de Enschede Marathon

22-4-2010

Het weekeinde voorafgaand aan het mogelijke kampioenschap van FC Twente staat Enschede al op zijn kop. Voor de 41e keer wordt de oudste marathon van Nederland verlopen. Tijdens de tweede editie in 1949 liep de Brit Jack Holden totaal onverwacht een wereldrecord. Onverwacht, en onterecht.

lees verder »


Feyenoord-aanvoerder doet stemoproep voor D’66

22-4-2010

In 1973 zond D’66 een verkiezingsspotje uit met Feyenoord-aanvoerder Dick Schneider als hoofdpersoon. De voetballer had een boodschap voor Hans van Mierlo, als aanvoerders onder elkaar. Hier kijken.

lees verder »


Feyenoord: ouderwets zichzelf

22-4-2010

In de aanloop naar de dubbele bekerfinale sturen Menno Pot en Jurryt van de Vooren elkaar heel veel brieven in de columnserie De Klassieker. Vandaag Ajacied Pot.

lees verder »


Feyenoord-hooligans op de boot naar Amsterdam

21-4-2010

Op 16 februari 1992 zond de VPRO een reportage uit over 500 Feyenoord-supporters van Vak R, die per cruiseschip naar Amsterdam reisden. Mede door een uitgebreid gesprek met een supporter zien we hoe de rivaliteit tussen Ajax en Feyenoord er zo’n twintig jaar geleden uitzag. Hier kijken.

lees verder »


Documentaire over de Giro d'Italia van 1973

21-4-2010

Ter ere van de start van de Giro d'Italia in Amsterdam, vertoont IDFA op zondag 2 mei Stars and Watercarriers (Denemarken, 1974) van Jørgen Leth in de OBA. De filmmaker volgt hierin een aantal wielrenners tijdens de Italiaanse wielerronde in 1973.

lees verder »


De ‘dubbels’ van Ferdi Kübler in de Ardennen

21-4-2010

Fabian Cancellara won onlangs de ‘dubbel’ Ronde van Vlaanderen en Parijs - Roubaix. In de jaren vijftig van de vorige eeuw haalde zijn landgenoot Ferdi Kübler in de Ardennen maar liefst twee ‘dubbels’ binnen.

lees verder »


2010 - Zo werden wij wereldkampioen

21-4-2010

In 2010 - Zo werden wij Wereldkampioen reconstrueert Patrick Bernhart de wijze waarop Oranje het WK voetbal in Zuid-Afrika won. Studio Voetbal meets RTL Boulevard. Het boek ligt vanaf woensdag 28 april in de winkel.

lees verder »


Niets is groter dan de Klassieker

21-4-2010

In de aanloop naar de dubbele bekerfinale sturen Menno Pot en Jurryt van de Vooren elkaar heel veel brieven in de columnserie De Klassieker. Vandaag Feyenoorder Van de Vooren.

lees verder »


Dat is boks!

20-4-2010

‘Velen kunnen vechten, weinigen kunnen boksen’ (Ismaïl Abdoul). Dat is boks! in Het Huis van Alijn in Gent vertelt het verhaal van de bokssport in België.

lees verder »


Hard gras krijgt concurrent

20-4-2010

Het eerste nummer van Half 3 verschijnt op 22 april. Half 3 is een voetbaltijdschrift in de vorm van een boek. In het tijdschrift staat het ‘verhaal-achter-het-verhaal’ centraal. Dus geen waan van de dag.

lees verder »


Evert ten Napel is kwijt!

20-4-2010

Op het WK Voetbal van 1982 speelden West-Duitsland en Frankrijk de halve finale, die we ons vooral herinneren door de aanslag van de doelman Toni Schumacher op Patrick Battiston. Andere Tijden Sport maakt hierover een aflevering, maar is het originele commentaar van Evert ten Napel kwijt! Wie heeft thuis de originele videoband van toen? Lees hier verder.

lees verder »


Het eerste gevecht om de wereldtitel zwaargewicht

20-4-2010

Op de ochtend van 17 april 1860 vochten kroegbazen, journalisten, aristocraten en dokwerkers voor een plaats in een trein naar het dorpje Farnborough, dertig mijl van Londen. Op een grasveldje vond het allereerste gevecht om de wereldtitel zwaargewicht plaats. Lees hier verder.

lees verder »


Voetbalclubs zijn te belangrijk om ten onder te gaan

20-4-2010

Ondanks de economische problemen zullen de salarissen van profvoetballers niet dalen. Geen bank heeft het lef een voetbalclub failliet te verklaren.

lees verder »


Ongeslagen wereldkampioen boksen pleegt zelfmoord

20-4-2010

Gisteren is Edwin Valero dood aangetroffen in zijn politiecel. De WBC-wereldkampioen lichtgewicht had zich verhangen met behulp van zijn kleren. Hij zat vast onder verdenking van moord op zijn 24-jarige vrouw Jennifer Carolina Viera. Hij zou de moord bekend hebben, maar wachtte het oordeel van de rechters niet af.

lees verder »


Bang voor de bekerfinale (2)

20-4-2010

In de aanloop naar de dubbele bekerfinale sturen Menno Pot en Jurryt van de Vooren elkaar heel veel brieven in de columnserie De Klassieker. Vandaag Ajacied Pot.

lees verder »


Tim Krabbé leest een goed wielrenboek

19-4-2010

Vorige maand kondigde Sportgeschiedenis een boek over de Italiaanse wielrenster Alfonsina Strada aan. In 1924 voltooide zij de Giro d’Italia als enige vrouw ooit. Het boek ligt nu in de winkel. Tot 8 mei is het hier met korting te bestellen. Tim Krabbé heeft het trouwens al uit: "Wat een leuk boek!"

lees verder »


'Bobby Fischer voor beginners' ook in het Engels

19-4-2010

Het boek Bobby Fischer voor beginners van Renzo Verwer wordt in het Engels vertaald. Vanaf volgende maand is het te bestellen als Bobby Fischer for beginners. Respect, want het is weinig Nederlandstalige sportboeken gegeven om in een andere taal te worden uitgegeven.

lees verder »


Bommen op Peter de Vries

19-4-2010

In de columntwist De Klassieker is het de beurt aan Feyenoorder Jurryt van de Vooren. Hij sluit zich aan bij de vrolijke oingens en meisjes van AFCA.

lees verder »


'Il Palio' en de laatste overwinning van Civetta

18-4-2010

De laatste overwinning van John Appel gaat over Il Palio (het vaandel), een traditionele paardenrace tussen de 17 wijken (contrade) die binnen de stadsmuren van de Toscaanse stad Siena liggen. De documentaire is van maandag 19 april tot en met de zondag 25 april op verschillende tijdstippen te zien op Holland Doc 24.

lees verder »


De top 10 van het beste sportboek van 2009

18-4-2010

Er kan nog tot woensdag worden gestemd op de publieksprijs voor het beste sportboek van 2009. De verschillen aan de top zijn klein, blijkt uit een inventarisatie. Hier een lijst van de tien meest verkozen boeken tot nu toe - in willekeurige volgorde. Hier stemmen.

lees verder »


Filmbeelden van de Cauberg uit 1938

17-4-2010

Zonder Cauberg geen Amstel Gold Race. In 1938 werd deze beklommen tijdens het WK in Valkenburg. Filmbeelden staan hier. Daar staan ook beelden van de wielerronde van Valkenburg van 1935 en het NK Wielrennen van 1942.

lees verder »


Renners sterven niet

17-4-2010

Neerlands enige klassieker, de Amstel Gold Race, gaat morgen weer van start. Radiodocumentairemaker Joost van Wilgenhof volgde in het voorjaar van 2006 de Skil Shimano ploeg tijdens deze race.

lees verder »


Fanny Blankers-Koen kon ook zwemmen

16-4-2010

Historisch themakanaal Geschiedenis 24 gaat komende week over helden – in alle vormen en maten. Daarom is een documentaire uit 1975 over Fanny Blankers-Koen geprogrammeerd, die je overigens ook hier kunt zien.

lees verder »


Criquielion versus Bauer: de vloek van Ronse!

15-4-2010

Ronse, 28 augustus 1988. Tot één kilometer voor de aankomstlijn op de Kruisberg verloopt het WK wielrennen voor Claude Criquielion perfect. Maar dan gaat het mis. Kijk volgende week naar Belga Sport.

lees verder »


Nederland en het WK IJshockey

15-4-2010

Op 19 april start het WK IJshockey in Tilburg. Onder leiding van bondscoach Tommie Hartogs bereidt een kleine groep gedreven Nederlandse sporters zich hierop voor. Kijk naar de documentaire Oranje op weg naar het WK, die de NCRV gisteren uitzond.

lees verder »


Documentaire over Ton Sijbrands genomineerd

14-4-2010

De documentaire Ton Sijbrands dammer- Met alle gevolgen van dien van Kees Brouwer is genomineerd voor de Banff World Television Awards 2010, alias de 'Rockie' awards. Deze inzending doet mee in de categorie Sports Documentaries. De Rockies worden op 15 juni uitgereikt tijdens het 31ste Banff World Television Festival in Banff in Canada.

lees verder »


Het kampioenschap van SC Enschede in 1926

14-4-2010

Als FC Twente kampioen wordt, is dat voor de eerste keer voor die club. In 1926 won SC Enschede wel de titel, en van die competite zijn nu filmbeelden gevonden - hier.

lees verder »


Een sportman doet niet aan politiek

13-4-2010

Een sportman doet niet aan politiek van André Swijtink ligt vanaf morgen in de winkel.

lees verder »


Het vredesfeest van de Nederlandse turners

13-4-2010

In 1946 organiseerde het Koninklijk Nederlands Gymnastiek Verbond een vredesfeest in Arnhem. Hierop kwamen twintigduizend leden af. 'Het toont op indrukwekkende wijze hoe het Nederlandse gymnastiekleven weer bloeit.' De originele filmbeelden staan hier.

lees verder »


Wilfried de Jong praat met Servais Knaven

13-4-2010

Servais Knaven kondigde zijn afscheid aan in Holland Sport. De aflevering staat hier.

lees verder »


Boycot de postzegel van Fanny Blankers-Koen

13-4-2010

Filatelist Bate Hylkema kwam begin dit jaar in opstand tegen een postzegel voor Fanny Blankers-Koen. Ook Herma Weerstra is het er niet mee eens, omdat het niet eerlijk is voor Foekje Dillema.

lees verder »


Maradona weet hoe Messi werkt

13-4-2010

Iedere recente opstelling van het Argentijnse team is een mislukking geworden. Volgens Simon Kuper is dat niet erg, want ze hebben Messi.

lees verder »


Expositie voetbal in de oorlog naar Liberty Park

12-4-2010

De tentoonstelling over voetbal in de oorlog van het Verzetsmuseum Amsterdam verhuist naar het Liberty Park in Overloon. Deze wordt geopend tijdens het WK Voetbal. Sportgeschiedenis hielp mee aan het onderzoek voor de expositie.

lees verder »


Royal Antwerp FC ging met ruzie naar Wembley

12-4-2010

Royal Antwerp FC, de oudste voetbalclub van België, balanceert momenteel op de rand van het faillissement. Het is dan ook nog nauwelijks voor te stellen dat de club 17 jaar geleden de Europacup 2-finale speelde op het heilige gras van Wembley. Belga Sport gaat vanavond terug in de tijd.

lees verder »


Bang voor de bekerfinale

12-4-2010

In de columntwist De Klassieker is het de beurt aan Ajacied Menno Pot. Mede door zijn eigen club is hij beledigd.

lees verder »


Zoltán Varga van Ajax kreeg de doodstraf

11-4-2010
De  nieuwe Ajax-speler Zoltan Varga

De Hongaarse voetballer Zoltán Varga is dit weekend overleden. In 1973 kwam hij naar Ajax als opvolger van Johan Cruiff -  enkele jaren nadat hij in zijn vaderland de doodstraf had gekregen!

lees verder »


NUSport leest de biografie van Willem van Hanegem

11-4-2010

NUSport heeft de pocketversie gelezen van de biografie van Willem van Hanegem. 'De eerste editie van deze ultieme biografie verscheen in 2007 en was zeer rijkelijk geïllustreerd. Het boek werd door de Nederlandse sportjournalisten verkozen tot het beste sportboek van het jaar.' Recensie staat hier.

lees verder »


Met Feyenoord mee naar de DDR

11-4-2010

Nederland had de DDR nog niet eens erkend, maar het Uefa-lot had begin 1970 bepaald dat Feijenoord tegen FC Vorwärts Berlin moest spelen. Nard Loonen reisde met Feyenoord mee naar het Oostblok. Zijn reisverslag staat hier. Met dank aan Erik de Graaf.

lees verder »


Ad Moons was de marathonkampioen van 1950

10-4-2010

Precies zestig jaar geleden won Ad Moons de marathon van Rotterdam en was daarmee Nederlands kampioen. Naast een medaille kreeg hij een Winkler Prins Atlas. In samenwerking met Sport & Strategie.

lees verder »


Stolpersteine in Amsterdam voor olympische turnsters

10-4-2010

Op vier verschillende adressen in Amsterdam zijn Stolpersteine gelegd bij de voormalige woonhuizen van olympische turnsters van 1928 en hun coach Gerrit Kleerekoper. Naast het herdenken van deze slachtoffers van de Holocaust vertelde Erik Brouwer over zijn onderzoek naar Kleerekoper.

lees verder »


Een nieuw tijdperk voor het Joodse boksen?

10-4-2010

Afgelopen zaterdag bokste Barry Groenteman zijn derde profpartij in Purmerend. Over zijn voorbereidingen en de partij zelf maakte het actualiteitenprogramma van de Joodse Omroep, de 5 W’s, een reportage. Te zien morgenmiddag, zondag 11 april, om 13.45 uur op Nederland 2.

lees verder »


Gerrie Knetemann in Stadsarchief Amsterdam

9-4-2010

In de Schatkamer van het Stadsarchief Amsterdam worden opmerkelijke attributen uit de Amsterdamse wielerhistorie opgenomen, waaronder objecten van Gerrie Knetemann. Komende dinsdag opent sportwethouder Carolien Gehrels deze expositie. Hier meer info.

lees verder »


Echte mannen zwemmen synchroon

9-4-2010

Opeens weet je het: je gaat synchroonzwemmen!

lees verder »


Doelpunten uit corners

9-4-2010

De schitterende goal van Arjen Robben tegen Manchester United deed me denken aan de corners die Lothar Matthäus vroeger in één keer het doel inramde, vanaf de zestien. Tijdens het speurwerk naar die corners met een volley stuitte ik op een ander fenomeen: hoekschoppen die direct omgezet worden in een doelpunt.

lees verder »


Hard gras 71 en mooie doelpunten

9-4-2010

Hard gras 71 ligt in de winkel. Lees hierin alles over wonderschone goals.

lees verder »


Roger de Vlaeminck blijft ‘Mr. Parijs - Roubaix’

9-4-2010

Tom Boonen kan dit jaar voor de vierde keer Parijs - Roubaix winnen. Maar volgens de kille cijfers blijft Roger de Vlaeminck voorlopig de enige echte ‘Monsieur Paris - Roubaix’.

lees verder »


Stolpersteine in Utrecht voor olympische turnster

8-4-2010

Bij het voormalige Joodse Weeshuis in Utrecht zijn Stolpersteine gelegd door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Het is een eerbetoon aan onder meer Judikeje Themans – Simons, die in 1928 olympisch goud won als turnster.

lees verder »


Sporthistoricus onder vuur

8-4-2010

Sporthistorici staan meestal niet in de spotlights. Als er wat opzienbarends wordt ontdekt is er publiciteit, maar veel vaker zijn ze ongestoord bezig in archieven. Vijftien jaar geleden stond een Duitse sporthistoricus plots in het centrum van de belangstelling.

lees verder »


De medailles van een vergeten sportheld

8-4-2010

Bijna was een groot stuk Amsterdamse sportgeschiedenis bij het grof vuil gezet. Twee overvolle dozen met krantenknipsels, unieke actiefoto’s, diploma’s en medailles van stayer John Schlebaum zijn gered door Dorus Pronk. Lees hier verder.

lees verder »


Reüniewedstrijd Ajax, DWS, AZ'67 en FC Amsterdam

8-4-2010

Oud-spelers van FC Amsterdam, Ajax, AZ'67 en DWS spelen op 21 mei een reüniewedstrijd in het Olympisch Stadion. Aldus meldt de organisatie in een persbericht. Het is de opmaat voor de Gestion Copa Amsterdam.

lees verder »


Oude filmbeelden van Parijs - Roubaix

8-4-2010

Komende zondag wordt Parijs - Roubaix gereden. Voor de gelegenheid zijn oude filmbeelden op internet geplaatst, tot aan de jaren 30 van de vorige eeuw. Hier kijken naar onder meer Peter Post en Jan Janssen.

lees verder »


De Olympische turnsters van 1928

7-4-2010

In Utrecht worden morgen gedenkstenen gelegd bij het voormalige Joodse Weeshuis. Het is een eerbetoon aan één van de turnsters, die in 1928 Olympisch goud wonnen in Amsterdam. Zaterdag worden vergelijkbare stenen gelegd in Amsterdam. Filmbeelden van het Olympische turnen van 1928 staan hier.

lees verder »


Belga Sport begint aan vierde seizoen

7-4-2010

Het Vlaamse tv-programma Belga Sport over sportgeschiedenis begint komende maandan aan zijn vierde seizoen - trailer hier. Op Facebook is het programma ook actief - hier.

lees verder »


Wilfried de Jong in gesprek met Gertjan Verbeek

6-4-2010

Wilfried de Jong sprak gisteren met Gertjan Verbeek en Jan Smit van Heracles. Verder in Holland Sport onder meer Ricky van den Bergh, Laurens Jan Anjema en Niki Terpstra.

lees verder »


Arsène Wenger heerst

6-4-2010

Arsenal heeft volgens Simon Kuper een coach die naar de lange termijn kijkt, zakelijk inzicht heeft en waarschijnlijk een eigen systeem om spelers te beoordelen.

lees verder »


Arthur van den Boogaard over Jorrit Smink

6-4-2010

Zoals beloofd is hier de recensie van Arthur van den Boogaard over Dromen, pesos en spelersvrouwen van Jorrit Smink. Is het aantal hits over dit werk dus in één keer verdubbeld, waardoor iedereen de verschillende meningen kan vergelijken.

lees verder »


Jorrit Smink is het niet eens met NUSport

5-4-2010

Twee maanden geleden plaatste NUSport een recensie over het boek Dromen, pesos en spelersvrouwen van Jorrit Smink. 'Smink bewijst duidelijk', schreef Rob de Haan, 'dat zelfreflectie niet tot zijn grootste talenten behoort.' Smink is het hier niet mee eens.

lees verder »


Bluffend naar de bekerfinale

5-4-2010

In de columntwist De Klassieker is het de beurt aan Feyenoorder Jurryt van de Vooren. Als een Ajacied ademt, bluft-ie.

lees verder »


Een wonder op het olympische ijs

4-4-2010

Op de Winterspelen van 1980 vond één van de grootste sensaties uit de sportgeschiedenis plaats. Het Amerikaanse ijshockeyteam won toen van de bijna onverslaanbare Sovjet Unie: het Miracle on Ice. Deze legendarische wedstrijd werd overigens niet live uitgezonden op de Amerikaanse tv!

lees verder »


WK Voetbal is helemaal niet goed voor Zuid-Afrika

3-4-2010

Rudi Boon maakte de documentaire Trade Mark 2010 over het Wereldkampioenschap Voetbal in Zuid-Afrika. Hij schreef een artikel over dit toernooi voor ZAM Africa Magazine. Het WK Voetbal is helemaal niet goed voor Zuid-Afrika. Hier lezen.

lees verder »


De tweede Nederlandse winnaar van de Ronde van Vlaanderen

3-4-2010

In 1965 won Jo de Roo als tweede Nederlander de Ronde van Vlaanderen - twaalf jaar na Wim van Est. Omroep Zeeland kijkt met hem terug. “Dat was toen een hele belangrijke zege.” Een film over de loopbaan van De Roo staat hier.

lees verder »


De eerste Nederlandse winnaar van de Ronde van Vlaanderen

3-4-2010

Wim van Est won in 1953 de Ronde van Vlaanderen. Hij was daarmee de eerste Nederlander, die deze prestatie leverde.

lees verder »


NUSport leest Serena Williams

3-4-2010

NUSport heeft Queen Of The Court gelezen van Serena Williams en Daniel Paisner. 'Veel passages in deze autobiografie zijn tenenkrommend slecht geschreven.' Recensie staat hier.

lees verder »


Mysterie rond WK Voetbal 2010 niet opgelost

2-4-2010

Een half jaar geleden schreef ik dat er iets raars aan de hand is met het Zuid-Afrikaanse bidbook voor het WK Voetbal van 2010: het is verdwenen. De VPRO heeft nu een groot deel gevonden en online gezet - hier. Toch missen er nog zeven hoofdstukken. Blijkbaar moet er iets worden verborgen.

lees verder »


De Haarlemse voetbalvrouwen van 1958

2-4-2010

De vrouwen van Manchester United speelden in 1958 een voetbalwedstrijd tegen Haarlem. Polygoon maakte hiervan opnames. Uit het begeleidende commentaar proeven we een zekere afkeer van vrouwenvoetbal.

lees verder »


WK voetbalspektakel in het Tropenmuseum

1-4-2010

Het Tropenmuseum start op 12 juni met een interactief spektakel rond het WK voetbal in Zuid-Afrika.

lees verder »


Een Nederlands podium in de Ronde van Vlaanderen

1-4-2010

In 1981 won Hennie Kuiper de vijfenzestigste Ronde van Vlaanderen. Ook de overige twee podiumplaatsen gingen naar Nederlanders.

lees verder »


Wilfried de Jong praat met Willem van Hanegem

1-4-2010

Holland Sport ontving Willem van Hanegemom over zijn voetbalavontuur in Amerika dertig jaar geleden. Verder Erik Tammer, Geert den Ouden, Inge de Bruijn, Ranomi Kromowidjojo, Robin Haase en Sjoerd Hamburger.

lees verder »


De eerste Surinamer in het Nederlands Elftal

1-4-2010

Het is precies vijftig jaar geleden dat Humphrey Mijnals als eerste Surinamer voor het Nederlands Elftal werd geselecteerd. In het Olympisch Stadion maakte hij op 3 april 1960 een legendarische omhaal, waarvan hier de filmbeelen staan.

lees verder »Sportus.nl
Headliner.nl