Multimediaal

Olympische stadions in de tijd, De Feyenoord sportquiz, Sportnieuws op de kaart, een tag cloud, en het Sportbeeld van de dag archief. Kijk verder »


Sportbeeld van de dag

Stroomstoring bij VitesseCruijff, het WK en de verloren magie

17-7-2010

Het WK 1974 behoort tot ons nationaal cultureel erfgoed. De Nederlandse superster Johan Cruijff had zijn reputatie gevestigd op clubniveau maar voor Oranje waren zijn prestaties tot dan toe niet opzienbarend. Zou Cruijff er in slagen om ook tijdens een WK uit te blinken? Wij weten inmiddels hoe het liep. Hoe goed was Cruijff werkelijk? Half 3 analyseerde zijn spel.

Door Ruud Doevendans

Speelde Cruijff op het WK 1974 daadwerkelijk zo groots als achteraf beweerd werd? Om Cruijffs spel te analyseren, verdeelden we het speelveld in drie zones: de eigen helft, waar het werk van een aanvaller er relatief weinig toe doet. Dan het stuk tussen de middenlijn en 25 meter (dit noemen we de opbouwzone) van het vijandelijke doel waar het serieus wordt. Tot slot het gedeelte tot het doel. Dit laatste stuk noemen we de aanvalszone. Hier worden de wedstrijden beslist. Om een goed beeld te krijgen van zijn prestaties, registreerden we de volgende acties:

o Breedtepasses of eenvoudige passes
o Passes met risico of passes die ruim terreinwinst opleverden
o Solo’s of acties met de bal aan de voet
o Voorzetten
o Doelpogingen
o Onderscheppingen
o Overtredingen mee
o Overtredingen tegen
o Buitenspel

We keken op ieder gedeelte van het veld wat het rendement van de acties van Johan Cruijff was. Wij beschrijven hieronder de bevindingen, waarna u in schematische vorm de resultaten gepresenteerd krijgt. Die resultaten zijn opmerkelijk.

15 juni 1974, Hannover: Nederland-Uruguay 2-0

Johan Cruijff start het WK op een uitermate dominante wijze. Al snel wordt duidelijk dat de Cruijff van Ajax, de puntspeler die vooral profiteert van zijn welhaast buitenaardse snelheid en fenomenaal acceleratievermogen, zich verder heeft ontwikkeld. Cruijff is een dirigent geworden die meer dan ooit de lijnen uitzet. Dat doet hij door continu met brede armgebaren aan te geven waar de bal naartoe moet als een medespeler die heeft. Niet vaak durven zijn teamgenoten die dwingende raad van de aanvoerder in de wind te slaan.

We zien al direct een opvallend gegeven, dat vooral in de loop van het toernooi interessant vergelijkingsmateriaal zal opleveren. Slechts zeven activiteiten van Cruijff vinden plaats op de eigen helft. Daar staat tegenover dat 98 activiteiten op de helft van de tegenstander geschieden.

We willen één ding vooraf al zeggen: dat een aanvaller in een wedstrijd 105 keer aan de bal is, is absoluut ongekend. Vaak komen voorhoedespelers tot niet meer dan veertig tot vijftig activiteiten. Kijken we hierna naar de volgende wedstrijden dan zal blijken dat honderd balcontacten voor Cruijff geen unicum zijn. En dat is op zichzelf al ongelooflijk.

Interessant wordt het als we gaan kijken naar de acties van Cruijff op de helft van de tegenstander. Hij is er deze wedstrijd niet weg te branden en wordt doorlopend gezocht. In de opbouwzone komt hij 35 keer aan de bal. In 31 gevallen doet hij er iets goeds mee. Zijn vijf solo’s lukken allemaal.

Sensationeel is dat Cruijff in de aanvalszone liefst 63 keer een actie onderneemt. Van zijn tien solo’s lukken er hier vijf. Dat is nog steeds heel behoorlijk. Zijn risicovolle passes zijn veelal goed, want in elf van de vijftien gevallen bereiken zij het doel.

Toch is Nederland-Uruguay bepaald niet de beste wedstrijd die Cruijff op dit WK zal spelen. Dat ligt vooral aan het rendement van zijn doelgerichte acties. Dat is erg laag. Van de elf voorzetten die Cruijff tegen de Zuid-Amerikanen aflevert, zijn er tien onbruikbaar. De aanvoerder zal later in het toernooi zelf aantonen dat dit voor Cruijff-begrippen ver onder de maat is. Van zijn vier doelpogingen komt er maar één binnen de palen van het door Ladislao Mazurkiewicz voortreffelijk verdedigde doel. Ook dat houdt niet over.De rest van de opzienbarende conclusies van dit onderzoek en meer verhalen over de geschiedenis van het WK in:

Half 3 (editie 2)
Auteur: Ruud Doevendans e.a.
Verschenen: 22 juni 2010
Verkoopprijs € 7,95
Aantal pagina’s: 112
ISBN 978-90-79067-03-9

Half 3 is verkrijgbaar in de boekhandel en online te bestellen via www.halfdrie.nl.

Subside Sports - Grootste aanbod voetbalshirts

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.
Plaats reactie *


*


Sportus.nl
Headliner.nl