Multimediaal

Olympische stadions in de tijd, De Feyenoord sportquiz, Sportnieuws op de kaart, een tag cloud, en het Sportbeeld van de dag archief. Kijk verder »


Sportbeeld van de dag

Stroomstoring bij VitesseKlassiek sportboek van Ruud Stokvis herschreven

Door Jurryt van de Vooren 30-7-2010

In 1989 schreef Ruud Stokvis het boek De sportwereld. Een sociologische inleiding. Voor de eerste keer maakte een Nederlandse wetenschapper een analyse van de ontwikkeling van de sport. Dit baanbrekende werk is door Stokvis nu herschreven.

Ruud Stokvis zelf (links), in 1968, samen met Roel Luijnenburg. Dit roeiduo had zich toen net geplaatst voor de Olympische Spelen in Mexico. Foto Nationaal Archief

Het Mulier Instituut meldt hierover: ‘Deze publicatie heeft als doel te laten zien hoe de sportwereld in elkaar zit en zich ontwikkeld heeft. Een deel gaat over de sport in Nederland, maar dat wordt van meet af aan in internationaal perspectief bezien. Deze aanpak is uniek binnen de internationale sociaalwetenschappelijke literatuur over sport.

Sporters en hun wedstrijden worden beschouwd als het zichtbare deel van een reusachtige boom die gevoed wordt door een uitgebreid ondergronds wortelstelsel. Het gaat in dit boek vooral om dit wortelstelsel van organisaties, regels en geldstromen.

Uiteraard kan dit stelsel niet los bezien worden van de ontwikkeling van de sportbeoefening zelf. Commercialisering van de sport is alom zichtbaar.

Om dit thema te kunnen begrijpen, moeten niet alleen de sporters en hun organisaties bestudeerd worden, maar vooral ook het publiek.‘

Aldus het Mulier Instituut, waar Stokvis werkzaam is als algemeen bestuurslid en gelieerd onderzoeker. Boek hier kopen.

Subside Sports - Grootste aanbod voetbalshirts

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.
Plaats reactie *


*


Sportus.nl
Headliner.nl