Multimediaal

Olympische stadions in de tijd, De Feyenoord sportquiz, Sportnieuws op de kaart, een tag cloud, en het Sportbeeld van de dag archief. Kijk verder »


Sportbeeld van de dag

Stroomstoring bij VitesseIn 1934 zorgde 'Tien! Tien!' voor een nationale affaire

Door Jurryt van de Vooren 2-9-2011

Nederland heeft zojuist met 11-0 van San Marino gewonnen. Zoals gewoonlijk zong het publiek in aanloop naar deze historische gebeurtenis om de tiende treffer. Dat gebeurde in 1934 voor de eerste keer, in het Olympisch Stadion tegen België. De kranten spraken er schande van en ook de voetballers zelf baalden.

Voetbal: Interland Nederland-België (9-3). Bep Bakhuys (liggend in het midden) h…

Eén van de negen doelpunten tegen België was de beroemde zweefduik van Bep Bakhuys. Foto Nationaal Archief

Op 11 maart 1934 schreef het Nederlands Elftal voetbalgeschiedenis in een interland tegen Belgie. Bep Bakhuys maakte bijvoorbeeld zijn beroemde kopdoelpunt: een kopbal a la Bakhuys. Leen Vente scoorde daarnaast vijf maal, wat in 2011 nog steeds een recordaantal is voor een Nederlandse international. Voor een compleet verslag van die merkwaardige pot, waarbij ook nog eens een minister zich misdroeg, kijk je hier.

De uitslag was 9-3 voor Nederland en vanaf het moment dat de kans op dubbele cijfers steeds groter werd, moedigden de Nederlandse supporters steeds luider hun team aan. Ergens moet iemand in zijn enthousiasme Tien! Tien! Tien! hebben geroepen, wat in korte tijd massaal werd overgenomen. Daarmee werd dit verschijnsel voor de eerste keer waargenomen in een Nederlands stadion. Het zorgde voor de nodige emoties.

Voetbalverslaggever ir. A. van Emmenes schreef namelijk: ‘Velen hebben dat uitermate onsportief gevonden en in de pers, zowel als door de radio, is daartegen een grote actie gevoerd.’ Hij zag zelf trouwens geen enkel probleem met het spreekkoor: ‘Een dergelijk feit - voor het eerst dubbele cijfers in een interlandwedstrijd van ons land - wilde men graag ook eens meemaken en men smeekte dus als het ware om het tiende goaltje.’

De Nederlandse voetballers waren echter razend over de aanmoedingen, aldus Joris van den Bergh in zijn klassieke sportboek Mysterieuze krachten in de sport: ‘Onze spelers hadden deze aanvuring niet nodig. Voor onze spelers bedoeld, vuurde deze kreet echter de Belgen aan.’

“Als die schreeuwlelijk zijn mond had gehouden,” meende een international, “zouden het dubbele cijfers zijn geworden. Hij had de Belgen een nieuw doel, de verbeten wil tot het maximale ingeschreeuwd.”

Onthoud dus die dag: 11 maart 1934. Het was toen dat voor de eerste keer dat de yell Tien! Tien! Tien! was te horen.

En onthoud nu ook 2 september 2011, want dat was de eerste keer dat dubbele cijfers op het Nederlandse scorebord stonden.

En dan nog voor de echte liefhebber: Oranje heeft één keer met dubbele cijfers verloren: op 21 december 1907 wonnen de Engelsen met 12-2.

Subside Sports - Grootste aanbod voetbalshirts

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.
Plaats reactie *


*


Sportus.nl
Headliner.nl