Multimediaal

Olympische stadions in de tijd, De Feyenoord sportquiz, Sportnieuws op de kaart, een tag cloud, en het Sportbeeld van de dag archief. Kijk verder »


Sportbeeld van de dag

Stroomstoring bij VitesseAbe Lenstra deed in 1949 niet mee tegen Finland

Door Jurryt van de Vooren 6-9-2011

In juni 1949 maakte Oranje een tour door het noorden van Europa. Eerst werd tegen Denemarken gespeeld en daarna was Finland de tegenstander. Alhoewel Abe Lenstra meereisde naar Kopenhagen keerde hij onverwacht terug naar Nederland. Met de trein, want vliegen durfde hij niet.

Jaap van der Leck begon zijn baantje als bondscoach in 1949 met een trip naar Denemarken en Finland. Hierover schreef hij na afloop een rapport met als bepalend hoofdstuk: ´Het geval Lenstra.’ Met de grootst mogelijke tegenzin was de Fries namelijk meegegaan naar Denemarken, maar dan niet met de rest van het elftal. De andere spelers gingen per vliegtuig en dat durfde Lenstra niet. Hij kwam daarom helemaal met de trein.

Het idee was dat hij na afloop van de eerste wedstrijd de trein zou nemen naar Finland, maar volkomen onverwacht reed hij terug naar huis. Volgens het Dagblad voor Amersfoort van 14 juni 1949 lag het aan een pijnlijk been, ‘hetgeen Zondag verergerde’.

Ook ging even het verhaal dat de KNVB hem zo zat was dat ze hem geschorst had en heengezonden, maar dat werd meteen als een fabeltje weggezet. Van der Leck rouwde echter niet om zijn vertrek. 'Mijns inziens,' concludeerde hij in zijn rapport, 'kan als lering uit deze tour worden getrokken: niet meer toestaan spelers afzonderlijk van het gezelschap te laten reizen, daar hiermede vele moeilijkheden voorkomen zullen worden.'

Zonder Lenstra won Oranje met 1-4 van de Finnen.

Subside Sports - Grootste aanbod voetbalshirts

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.
Plaats reactie *


*


Sportus.nl
Headliner.nl