Multimediaal

Olympische stadions in de tijd, De Feyenoord sportquiz, Sportnieuws op de kaart, een tag cloud, en het Sportbeeld van de dag archief. Kijk verder »


Sportbeeld van de dag

Stroomstoring bij VitesseVoorspelling in 1937: met een vliegtaxi naar de Kuip

Door Jurryt van de Vooren 13-9-2011

In 1937 voorspelde een belangrijke Engelse voetbalbestuurder dat zijn sport in de toekomst compleet van aard zou veranderen. Op de dag dat de Champions League weer begint, lijkt zijn visie grotendeels te zijn bewaarheid. ‘Er zal volgens hem een tijd komen van internationale competities.’

 

Kijk daar: de Kuip!

Op 10 maart 1937 stond er een wonderbaarlijke voorspelling in de kranten. Het ging over de toekomst van het voetbal. Bijna 75 jaar later is niet alles uitgekomen, maar de algemene gedachte klopte zeker: voetbal is een kijksport geworden en dan vooral op internationaal niveau. Lees hieronder het originele artikel uit de Limburger Koerier

'Majoor Buckley, de groote man van de Wolverhampton Wanderers, heeft in een Engelsen blad verteld, dat hij overtuigd was, dat voetbal als kijkspel nog veel meer mogelijkheden heeft en dat het zich in de toekomst in die richting nog geweldig zal ontwikkelen. Veel verwacht hij van voetbal bij avond in groote goed verlichte zalen op een van gummi gemaakt „terrein”.

Er zal volgens hem een tijd komen van internationale competities. De clubs zullen haar eigen vliegmachines en haar eigen vliegterreinen hebben, waardoor de reizen naar het buitenland minder tijd zullen vragen dan thans de reizen voor de wedstrijden voor de Football League. Voetbal wordt dan een nationaal bedrijf, met een minister voor voetbal aan het hoofd!

Voorzichtigheidshalve voegt hij hieraan echter toe, dat hij dit zelf wel niet meer zal beleven!

De strijd, dien men in Engeland voert tegen voetbal op een gewoon voetbalveld bij kunstlicht, bewijst dat men op het oogenblik in Engeland voor voetbal uitsluitend als publieke vermakelijkheid, niets voelt. Toch staat men bij voetbal voor onbegrensde mogelijkheden.

Hoe betrekkelijk snel heeft deze sport in ons land zich als een kijkspel ontwikkeld. In 1894 maakte het bestuur van den Nederlandschen Voetbalbond 'n overeenkomst met het bestuur van Sparta voor het houden van den eersten wedstrijd van een bondselftal tegen een Engelsche combinatie. Men kwam toen overeen, de onkosten van omheining van het terrein en van de reclame, die geschat werden op ongeveer ƒ 40,— gezamenlijk te dragen en dat de eventueele netto-opbrengst samen zou worden verdeeld.

Thans maakt het bondsbestuur een overeenkomst met de N.V. Stadion Feijenoord, waarbij men rekent op een recette van een ton! [Dat was enkele voor de opening van de Kuip – redactie.]

Men krijgt 60.000 toeschouwers, zonder dat men een cent behoeft uit te geven voor reclame.

In datzelfde jaar — 1894 — zou op het terrein van Sparta te Rotterdam een bondselftal spelen tegen de Engelsche club Felixtown F. C. Op den dag, dat de wedstrijd gespeeld zou worden, kwam men tot de ontdekking, dat vergeten was een bondselftal samen te stellen!

Thans zijn er honderdduizenden in den lande, die op het oogenblik meer belangstelling hebben voor den enkel van Bakhuys en de knie van Smit dan b.v. voor den ontzettenden burgeroorlog in Spanje.

Men stelle zich eens voor, dat Zondagmiddag in het Amsterdamsche Stadion door den luidspreker ware medegedeeld, dat de Keuzecommissie vergeten had het Nederlandsche elftal samen te stellen en dat men dus een elftal in het veld zou moeten brengen van toevallig aanwezige voetballers. Het zou een oproer geworden zijn. En toch was iets dergelijks veertig jaar geleden nog mogelijk, zonder dat men er zich over opwond of verbaasde.

Zoo zal over 40 jaar het Feijenoordstadion mogelijk overdekt zijn en zal boven op het dak het „luchtstadion" zijn voor de bezoekers per vliegtaxi!'

Aldus de Limburger Koerier in 1937. Die vliegtaxi naar de Kuip vind ik overigens nog steeds een goed idee. En dan niet voor de nieuwe spelers, maar voor mij.

Subside Sports - Grootste aanbod voetbalshirts

Reacties

Jurryt: Die heli moeten ze gebruiken om falende spelers, trainers en bestuurders in zee te gooien.
geplaatst op: 13-9-2011 15:17:37u. | website
Eric: Feijenoord heeft al één keer per jaar zo'n vliegtaxi: als de helikopter de nieuwe spelers en (vaak) nieuwe trainer op het veld neerzet. Of dat volgend jaar weer gaat gebeuren moet nog in stemming worden gebracht bij de spelers.
geplaatst op: 13-9-2011 13:59:09u. | website
Plaats reactie *


*


Sportus.nl
Headliner.nl