Zoeken


Nieuwsbrief

Vul uw e-mailadres in
om onze nieuwsbrief te ontvangen!Sportus.nl; Where Sports Meets Fashion

Rubrieken

RSS feed Andere Tijden Sport
Andere Tijden Sport (133)
RSS feed Atletiek
Atletiek (408)
RSS feed Auto- en motorsport
Auto- en motorsport (97)
RSS feed Ballen
Ballen (33)
RSS feed Basketbal
Basketbal (61)
RSS feed Boksen
Boksen (158)
RSS feed Bowls
Bowls (2)
RSS feed Cricket
Cricket (26)
RSS feed Darts
Darts (17)
RSS feed De Klassieker
De Klassieker (151)
RSS feed De verjaardag van Bep van Klaveren
De verjaardag van Bep van Klaveren (19)
RSS feed Diversen
Diversen (19)
RSS feed EK dagboek
EK dagboek (28)
RSS feed EK voetbal 2008
EK voetbal 2008 (67)
RSS feed Financieel dossier Olympische Winterspelen
Financieel dossier Olympische Winterspelen (26)
RSS feed Gewichtheffen
Gewichtheffen (12)
RSS feed Golf
Golf (16)
RSS feed Het ontstaan van de Spelen
Het ontstaan van de Spelen (38)
RSS feed Het stadioncomplex
Het stadioncomplex (9)
RSS feed Hockey
Hockey (75)
RSS feed Hoe verder met sportgeschiedenis?
Hoe verder met sportgeschiedenis? (28)
RSS feed Honk- en softbal
Honk- en softbal (35)
RSS feed Judo
Judo (48)
RSS feed Koningshuis en sport
Koningshuis en sport (62)
RSS feed Lacrosse
Lacrosse (5)
RSS feed Mathieu Cordang
Mathieu Cordang (7)
RSS feed Nederlands goud
Nederlands goud (146)
RSS feed Nico Scheepmaker Beker
Nico Scheepmaker Beker (99)
RSS feed Olympisch Stadion Amsterdam
Olympisch Stadion Amsterdam (709)
RSS feed Olympisch vuur
Olympisch vuur (88)
RSS feed Olympische Spelen Algemeen
Olympische Spelen Algemeen (307)
RSS feed Olympische Winterspelen
Olympische Winterspelen (327)
RSS feed Olympische Zomerspelen
Olympische Zomerspelen (942)
RSS feed Op weg naar Peking
Op weg naar Peking (558)
RSS feed Opmerkelijke sporten
Opmerkelijke sporten (22)
RSS feed Overig
Overig (228)
RSS feed Paardensport
Paardensport (65)
RSS feed Roeien
Roeien (81)
RSS feed Rugby
Rugby (31)
RSS feed Schaatsen
Schaatsen (654)
RSS feed Schaken en dammen
Schaken en dammen (34)
RSS feed Schermen
Schermen (17)
RSS feed Schietsport
Schietsport (11)
RSS feed Snooker
Snooker (22)
RSS feed Sport (niet) in beeld
Sport (niet) in beeld (18)
RSS feed Sport en politiek
Sport en politiek (606)
RSS feed Sport in beeld
Sport in beeld (667)
RSS feed Sportalbum 1898
Sportalbum 1898 (20)
RSS feed Sportboeken
Sportboeken (801)
RSS feed Sportdocumentaires IDFA 2010
Sportdocumentaires IDFA 2010 (10)
RSS feed Sportdvd's
Sportdvd's (39)
RSS feed Sportfilms
Sportfilms (42)
RSS feed Sportjournalistiek
Sportjournalistiek (172)
RSS feed Sporttaal
Sporttaal (46)
RSS feed Tennis
Tennis (111)
RSS feed Turnen
Turnen (59)
RSS feed Tweets van Toen
Tweets van Toen (104)
RSS feed Vergeten sporthelden
Vergeten sporthelden (128)
RSS feed Voetbal
Voetbal (2487)
RSS feed Volleybal
Volleybal (24)
RSS feed Wielrennen
Wielrennen (880)
RSS feed Zeilen
Zeilen (30)
RSS feed Zwemmen
Zwemmen (142)Gouden Voetbaljaren

Ads
Subside Sports
Casual schoenen
Voetbalkleding
Vakantie Griekenland
Voetbalshirts.com
Voetbal-schoenen.eu
Fotogeschenken
Teamkleding
Aart Kok Vouwwagens
Combi-Camp Vouwwagens
KillerTees

Pouchain
Sportfashion nieuws

Add to Google

Multimediaal

Olympische stadions in de tijd, De Feyenoord sportquiz, Sportnieuws op de kaart, een tag cloud, en het Sportbeeld van de dag archief. Kijk verder »


Sportbeeld van de dag

RugbytrainingHistorische beelden van Duitsland - Nederland in 1923

Door Jurryt van de Vooren 15-11-2011

Duitsland en Nederland voetballen vanavond in Hamburg tegen elkaar – net als in 1923. Het was toen een bewogen ontmoeting, want de echo van de Eerste Wereldoorlog galmde nog na. De kaartjes kostten 10.000 mark – omgerekend één gulden. We hebben de filmbeelden.

Foto's Nationaal Archief

De internationale sport lag plat tijdens de Eerste Wereldoorlog. De Olympische Spelen van 1916 bijvoorbeeld, die aan Berlijn waren toegewezen, werden afgelast. Niet gek, want Europa werd verscheurd door dit gruwelijke conflict.

Op 5 april 1914 speelden het Duitse voetbalelftal in Amsterdam tegen Oranje tijdens de opening van Het Stadion, het eerste nationale sportstadion van ons land. Het bleek later de laatste officiële wedstrijd van het team te zijn voordat de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Na afloop werd Duitsland tijdelijk uit de sportwereld verbannen. Daarom duurde het negen jaar voordat Nederland en Duitsland weer tegen elkaar voetbalden.

Terugkeer

In 1922 en 1923 keerden de Duitse sporters langzaam terug bij internationale evenementen. Op de Olympische Spelen van 1924 werden ze nog geweerd, maar de Zwitserland was in 1920 het eerste voetballand dat de Duitsers uitnodigde voor een wedstrijd. Volgens de Fransen en Belgen was dat veel te snel, die daarom eisten dat die interland werd afgelast. België schrapte uit protest zelfs een geplande interland tegen Zwitserland.

De Nieuwe Rotterdamsche Courant was verheugd dat de Duitsers weer aansluiting vonden. In een terugblik op 1922 schreef de krant: ‘Wanneer de voortekenen niet bedriegen, zal het jaar 1923 weer vrede brengen voor verschillende sporten.’

Voor Nederland was het in ieder geval voldoende om het onderlinge voetbalcontact in volle omvang te herstellen. Daarom werd een interland afgesproken in mei op een nog nader te bepalen plaats in Duitsland. ‘Het verheugt ons,’ vond de Nieuwe Rotterdamsche Courant, ‘dat onze Duitsche sportvrienden aldus weer met de Hollandsche voetballers in contact zullen komen.’

Leipzig, Duisburg, Hamburg

Helaas was de Duitse medewerking niet optimaal, want bij het vaststellen van een speelstad werd geen rekening gehouden met de omstandigheden. De Duitse bond wees als eerste Leipzig aan, maar volgens de NRC was dat een dom besluit: ‘Op zijn zachtst uitgedrukt niet bijzonder vriendelijk, daar wij dan geheel onnoodig een lange en vermoeiende reis hadden moeten maken.’

Hierop werd Duisburg voorgesteld, maar dat lag in die tijd nog in bezet gebied!. De Nederlandse voetbalbond maakte daarom op 5 maart 1923 bekend: ‘Naar aanleiding van de mededeeling van den Duitschen Voetbal Bond, dat de wedstrijd Duitschland—Nederland op 10 Mei a.s. te Duisburg zal worden gespeeld, wordt besloten te antwoorden dat het bestuur het in verband met de tegenwoordige omstandigheden niet wenschelijk vindt deze wedstrijd vast te stellen in een plaats in het bezette gebied en derhalve verzocht wordt een andere plaats aan te wijzen.’

En zo werd Hamburg de speelstad, wat door de inwoners met groot gejuich werd ontvangen. Op het terrein van voetbalclub Victoria zouden de twee landen elkaar ontmoeten. ‘Reeds weken lang trekken de groote aanplakbiljetten de aandacht,’ meldde Het Nieuwsblad van het Noorden, ‘en de kaartenverkoop gaat reusachtig, zoodat reeds den eersten dag van de voorverkoop de groote tribune uitverkocht was.’

Nederlandse supporters hadden grote belangstelling om mee te reizen, waarbij ze profiteerden van de hyperinflatie in Duitsland. Het verblijf in Hamburg kostte daarom bijna niets, zodat er zo’n duizend Nederlanders op de tribune zaten. Ze hadden 10.000 Mark betaald voor een kaartje, wat bij ons ongeveer evenveel was als één gulden...

Ook in Hamburg zelf was de belangstelling enorm. Op de filmbeelden zien we dat de toeschouwers nog net niet op het veld zaten, waardoor het voor de spelers bijna onmogelijk was om een hoekschop te nemen of de bal in te gooien.

 

Voor de journalisten was zelfs geen speciale plek geregeld, dus die mochten met het kladblok op de knie plaatsnemen op de overvolle tribunes. Vanzelfsprekend werd daarover uitgebreid gemopperd in de Nederlandse kranten, met daarbij de toevoeging dat wij veel beter dit soort wedstrijden konden organiseren.

De wedstrijd zelf viel uiteindelijk tegen en eindigde in 0-0. De Duitsers waren beter, maar konden de Nederlandse verdediging niet passeren. Hoe dan ook: het voetbalcontact was weer in ere hersteld.

Subside Sports - Grootste aanbod voetbalshirts

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.
Plaats reactie *


*


Sportus.nl
Headliner.nl