Multimediaal

Olympische stadions in de tijd, De Feyenoord sportquiz, Sportnieuws op de kaart, een tag cloud, en het Sportbeeld van de dag archief. Kijk verder »


Sportbeeld van de dag

Stroomstoring bij VitesseHistorische beelden van Duitsland - Nederland in 1923

Door Jurryt van de Vooren 15-11-2011

Duitsland en Nederland voetballen vanavond in Hamburg tegen elkaar – net als in 1923. Het was toen een bewogen ontmoeting, want de echo van de Eerste Wereldoorlog galmde nog na. De kaartjes kostten 10.000 mark – omgerekend één gulden. We hebben de filmbeelden.

Foto's Nationaal Archief

De internationale sport lag plat tijdens de Eerste Wereldoorlog. De Olympische Spelen van 1916 bijvoorbeeld, die aan Berlijn waren toegewezen, werden afgelast. Niet gek, want Europa werd verscheurd door dit gruwelijke conflict.

Op 5 april 1914 speelden het Duitse voetbalelftal in Amsterdam tegen Oranje tijdens de opening van Het Stadion, het eerste nationale sportstadion van ons land. Het bleek later de laatste officiële wedstrijd van het team te zijn voordat de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Na afloop werd Duitsland tijdelijk uit de sportwereld verbannen. Daarom duurde het negen jaar voordat Nederland en Duitsland weer tegen elkaar voetbalden.

Terugkeer

In 1922 en 1923 keerden de Duitse sporters langzaam terug bij internationale evenementen. Op de Olympische Spelen van 1924 werden ze nog geweerd, maar de Zwitserland was in 1920 het eerste voetballand dat de Duitsers uitnodigde voor een wedstrijd. Volgens de Fransen en Belgen was dat veel te snel, die daarom eisten dat die interland werd afgelast. België schrapte uit protest zelfs een geplande interland tegen Zwitserland.

De Nieuwe Rotterdamsche Courant was verheugd dat de Duitsers weer aansluiting vonden. In een terugblik op 1922 schreef de krant: ‘Wanneer de voortekenen niet bedriegen, zal het jaar 1923 weer vrede brengen voor verschillende sporten.’

Voor Nederland was het in ieder geval voldoende om het onderlinge voetbalcontact in volle omvang te herstellen. Daarom werd een interland afgesproken in mei op een nog nader te bepalen plaats in Duitsland. ‘Het verheugt ons,’ vond de Nieuwe Rotterdamsche Courant, ‘dat onze Duitsche sportvrienden aldus weer met de Hollandsche voetballers in contact zullen komen.’

Leipzig, Duisburg, Hamburg

Helaas was de Duitse medewerking niet optimaal, want bij het vaststellen van een speelstad werd geen rekening gehouden met de omstandigheden. De Duitse bond wees als eerste Leipzig aan, maar volgens de NRC was dat een dom besluit: ‘Op zijn zachtst uitgedrukt niet bijzonder vriendelijk, daar wij dan geheel onnoodig een lange en vermoeiende reis hadden moeten maken.’

Hierop werd Duisburg voorgesteld, maar dat lag in die tijd nog in bezet gebied!. De Nederlandse voetbalbond maakte daarom op 5 maart 1923 bekend: ‘Naar aanleiding van de mededeeling van den Duitschen Voetbal Bond, dat de wedstrijd Duitschland—Nederland op 10 Mei a.s. te Duisburg zal worden gespeeld, wordt besloten te antwoorden dat het bestuur het in verband met de tegenwoordige omstandigheden niet wenschelijk vindt deze wedstrijd vast te stellen in een plaats in het bezette gebied en derhalve verzocht wordt een andere plaats aan te wijzen.’

En zo werd Hamburg de speelstad, wat door de inwoners met groot gejuich werd ontvangen. Op het terrein van voetbalclub Victoria zouden de twee landen elkaar ontmoeten. ‘Reeds weken lang trekken de groote aanplakbiljetten de aandacht,’ meldde Het Nieuwsblad van het Noorden, ‘en de kaartenverkoop gaat reusachtig, zoodat reeds den eersten dag van de voorverkoop de groote tribune uitverkocht was.’

Nederlandse supporters hadden grote belangstelling om mee te reizen, waarbij ze profiteerden van de hyperinflatie in Duitsland. Het verblijf in Hamburg kostte daarom bijna niets, zodat er zo’n duizend Nederlanders op de tribune zaten. Ze hadden 10.000 Mark betaald voor een kaartje, wat bij ons ongeveer evenveel was als één gulden...

Ook in Hamburg zelf was de belangstelling enorm. Op de filmbeelden zien we dat de toeschouwers nog net niet op het veld zaten, waardoor het voor de spelers bijna onmogelijk was om een hoekschop te nemen of de bal in te gooien.

 

Voor de journalisten was zelfs geen speciale plek geregeld, dus die mochten met het kladblok op de knie plaatsnemen op de overvolle tribunes. Vanzelfsprekend werd daarover uitgebreid gemopperd in de Nederlandse kranten, met daarbij de toevoeging dat wij veel beter dit soort wedstrijden konden organiseren.

De wedstrijd zelf viel uiteindelijk tegen en eindigde in 0-0. De Duitsers waren beter, maar konden de Nederlandse verdediging niet passeren. Hoe dan ook: het voetbalcontact was weer in ere hersteld.

Subside Sports - Grootste aanbod voetbalshirts

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.
Plaats reactie *


*


Sportus.nl
Headliner.nl