Multimediaal

Olympische stadions in de tijd, De Feyenoord sportquiz, Sportnieuws op de kaart, een tag cloud, en het Sportbeeld van de dag archief. Kijk verder »


Sportbeeld van de dag

Stroomstoring bij VitesseWaarom hebben Louis van Gaal en Johan Cruijff eigenlijk ruzie?

17-11-2011

Het conflict tussen Johan Cruijff en Louis van Gaal is sinds gisteravond ook bij Ajax in volle hevigheid losgebarsten. Deze stijd duurt nu al bijna twintig jaar.

Zijne Koninklijke Cruijffheid zelf

We schrijven 1992. Het is een prachtige zomer voor beide mannen. Johan Cruijff bezorgt als trainer van Barcelona de eerste Europa Cup en Louis van Gaal sluit zijn eerste jaar als hoofdcoach van Ajax af met het winnen van de UEFA Cup. Beide trainers hebben op weg naar die victorie over geluk niet te klagen, maar daar gaat het nu niet om. Ze staan allebei aan de top van het Europese voetbal.

Hun ploegen spelen aantrekkelijk en worden in Europa als toonbeeld voor het moderne voetbal gezien. Er bestaat zeker waardering van beide mannen voor elkaar. En toch is Cruijff de baas boven baas, want hij won het belangrijkste toernooi. Tot zover lijkt er weinig aan de hand.

De Cruijff-adepten in de media laten zich soms toch een beetje gereserveerd uit over het onverwachte succes van Ajax. Het is namelijk de eerste internationale hoofdprijs voor de club zonder dat Cruijff er iets mee te maken heeft. Zoiets steekt toch een beetje bij die supportersclub, net als het succes van Michels met Oranje in 1988, zonder de inbreng van Cruijff. De voormalige sterspeler had niet eens de moeite genomen om in München het oranje succes mee te maken.

 

 

Vanaf 1.02 geeft Van Gaal zijn visie op De Ruzie

 

Kaiserslautern

Van Gaal is eigenwijs en maakt al een beetje ruzie, eerst met spelers als Roy en Van ’t Schip en daarna ook met journalisten, die in zijn ogen hem het succes niet helemaal gunnen. De Ajax-coach is ambitieus en laat dat ook blijken. Op een middag in november geeft Van Gaal een mooi staaltje brutaliteit weg, die volledig past bij de Ajax-cultuur maar toch als ongepast wordt ervaren door de mediavriendjes van Cruijff.

Ajax heeft zojuist in de derde ronde van de UEFA Cup Kaiserslautern geloot. Uitgerekend de ploeg, die een jaar eerder Barcelona op de rand van de afgrond bracht. Alleen een nu nog heilig verklaarde goal van Bakero voorkwam een dramatisch vroege uitschakeling voor de ploeg van Cruijff.

Frits Barend vraagt Van Gaal naar een reactie op de loting. ‘Moeilijke loting? Ik denk het niet, wij zijn Ajax,’ laat de coach brutaal weten.

‘Ach Louis, Kaiserslautern is toch een lastige ploeg. Die heeft het Barcelona nog heel moeilijk gemaakt vorig jaar,’ probeert Frits Barend.

‘Dat weet ik, maar wij zijn Barcelona niet. We zijn Ajax,’ zegt Van Gaal met een brede grijns.

Op dat moment moet er iets in de verhouding van Cruijff met Van Gaal zijn geknakt. De maestro in Barcelona, die zijn eigen ploeg net in de Europa Cup heeft zien stranden tegen – off all people – CSKA Moskou, wordt meteen ingeseind over de brutale uitspraak van Van Gaal, die zichzelf even boven de paus heeft geplaatst. Maar Van Gaal heeft gelijk, want Ajax wint vrij eenvoudig in Kaiserslautern en plaatst zich voor de kwartfinale.

Auxerre en Parma

De brutale opmerking wordt hem niet in dank afgenomen en vanaf november 1992 begint Cruijff met het modder gooien naar Van Gaal. Hij zal nooit waardering uitspreken voor het succes van Ajax in de komende jaren. Cruijff voelt dat er aan zijn stoelpoten wordt geknaagd door de man, voor wie in het basisteam van Ajax in 1971 geen plaats was maar hem nu wel als trainer dreigt te overschaduwen.

In 1994 staat Cruijff op het hoogtepunt van zijn trainerschap. Niemand twijfelt aan de heerschappij van zijn Dream Team, dat voor de vierde keer in Spanje kampioen is geworden en de finale van de Champions League heeft bereikt. Aan de vooravond van de wedstrijd tegen AC Milan – die Cruijffs Waterloo als coach zou betekenen – spreekt de Catalaanse volksheld met de buitenlandse media. Er wordt hem gevraagd naar andere ploegen in Europa die in zijn ogen mooi voetbal spelen. Het lijkt een open deur om over Ajax en Van Gaal te beginnen.

Cruijff antwoordt: ‘In de afgelopen twee jaren zijn er nog twee ploegen die me kunnen bekoren: Auxerre en Parma.’ De goede verstaander, maar dat waren er onder de buitenlandse journalisten niet veel, begreep meteen dat dit een steek onder water was naar Van Gaal. Uitgerekend Auxerre en Parma hadden Ajax in die seizoenen in Europees verband verslagen. Maar dat vertelde Cruijff er natuurlijk niet bij. Dat moesten de journalisten zelf maar bedenken. Cruijff lachte iets te triomfantelijk en vroeg om een volgende vraag.

Het zijn dit soort eigenlijk onschuldige speldenprikken die voor een verwijdering tussen de twee oer-Ajacieden hebben gezorgd. Toen Van Gaal een jaar later met Ajax de Europa Cup won, was hij definitief uit de schaduw van Cruijff. Van Gaal liet zich altijd met respect uit over de beste Nederlandse voetballer aller tijden, maar Cruijff gebruikte elke gelegenheid om Van Gaal menselijk en sportief af te vallen. Natuurlijk spraken ze nooit met elkaar.

Toen Van Gaal zo onverstandig was om ook bij Barcelona het aura van de Salvador na te streven en nota bene te heulen met Cruijffs vijanden, begon het moddergooien pas echt. Altijd wel heel subtiel via zijn boodschappers of anders tijdens zijn spreekbeurten op de televisie. Speldenprikken, dolkstoten en ludieke opmerkingen wisselden elkaar af. Natuurlijk kon Van Gaal nooit zo in de Catalaanse harten komen als Cruijff, maar dat streefde hij ook helemaal niet na.

Het is vreemd dat Van Gaal refereert aan een kerstfeest om het einde van een vriendschap te bepalen. Van Gaal was voor Cruijff altijd een reserve. Kortom, iemand waar hij geen rekening mee hoefde te houden. Het begon pas toen Van Gaal brutaal Cruijff begon uit te dagen via een interview met een van zijn boodschappers.

Subside Sports - Grootste aanbod voetbalshirts

Reacties

Perry M: Ze willen allebei altijd gelijk hebben en dulden allebei geen tegenspraak.
geplaatst op: 17-11-2011 22:23:49u. | e-mail
Plaats reactie *


*


Sportus.nl
Headliner.nl