AtletiekNieuw

Bijna honderd jaar na het wereldrecord van Tollien Schuurman is er nog steeds geen straat naar haar vernoemd

Femke Bol liep in eigen land naar een nieuw wereldrecord. Iets vergelijkbaars deed de Friese atlete Tollien Schuurman in 1930. Er is nog steeds geen straat naar haar vernoemd.

Tollien Schuurman. Foto Public Domain via Wikicommons

In slechts vier wedstrijden zette Tollien Schuurman zichzelf in de schijnwerpers van de internationale sport. Op 20 juli 1930 deed de atlete van gymnastiek- en sportvereniging UDI uit Drachten mee aan kampioenschappen in Joure, waar ze het nationaal record op de 100 meter verbrak in een tijd van 12,6 sec. Op 24 augustus was ze op de 80 meter in Rijswijk Nederlands snelste ooit.

Haar voorlopige hoogtepunt was weer een week later in Amsterdam met de evenaring van het wereldrecord op de 100 meter. Op verzoek van de organisatie deed ze voor de grap nog mee aan de 200 meter en verbeterde daar ook maar het Nederlands record.

‘Dit is nu de wedstrijdlijst van mej. Schuurmans,’ vatte Het Volk samen. ‘Vier wedstrijden in totaal, waarin drie nieuwe Nederl. records werden gemaakt en één wereldrecord werd geëvenaard.’ En dan was de krant nog vergeten dat Schuurmans in Amsterdam tijdens de series ook al het nationale record had verbeterd.

Nieuwelinge

Het was nog in de begintijd van de vrouwenatletiek, want pas in 1928 was dit onderdeel geworden op de Olympische Spelen. Lien Gisolf had al een wereldrecord bij het hoogspringen behaald en daar voegde zich nu dus Schuurman bij. De pers in het westen van het land was zeer verrast, ook al was er nog wel kritiek. ‘Veel zeer veel mankeert er nog aan haar stijl, aan haar start,’ vond Rotterdamsch Nieuwsblad bijvoorbeeld, ‘zoodat wanneer zij deze onderdeelen van haar loopen verbetert, tot nog veel betere prestaties in staat is te achten.’

Dat vond Het Volk ook: ‘Noch bovenlichaam noch armen of hoofd brengt zij onder ’t loopen in de gewenschte positie. Zij loopt alleen met haar beenen en derhalve is het juist zoo wonderlijk, dat zij zulke buitengewone tijden maakt.’ Hoe dan ook: ‘Zij heeft niet teleurgesteld, integendeel, een ieder was verwonderd over de snelheid waarover de jonge Friezin beschikt.’

Vanuit Amsterdam kon de atlete zo’n beetje meteen weer door naar de Dames Olympiade in Praag, haar eerste internationale wedstrijd. Ongeveer 10.000 toeschouwers zagen hoe zij zowel op de 100 als 200 meter op de tweede plaats eindigde. Zo begon haar sportzomer in Joure om te eindigen in Praag.

Terug in Drachten kreeg ze daarom een groot onthaal – met twéé keer het Fries volkslied. Bijna honderd jaar later mag Schuurman toch wel eens een eigen straatnaam krijgen, want tot nu toe is er alleen nog maar in Amsterdam een brug naar vernoemd – in de stad van het wereldrecord. Is er in Drachten daarom nog een straatnamencommissie?

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.