Frits Lamp 1924
AtletiekNieuwOlympische Spelen

De 75e sterfdag van Frits Lamp, atleet en olympiër uit Haarlem

Op 27 mei 1945 bezweek Frits Lamp in Pekanbaru op Sumatra. In 1924 vertegenwoordigde hij Nederland op de Olympische Spelen, als lid van atletiekvereniging Haarlem. Een overzicht van alle omgekomen olympiërs in oorlogstijd staat hier.

Frits Lamp 1924

Frits Lamp in 1924 op de Olympische Spelen in Parijs, vastgelegd in het Olympisch Dorp. Screenshot van film van Polygoon

Frits Lamp werd in 1921 lid van atletiekvereniging Haarlem. Hij was gespecialiseerd in de 100 meter en de estafette. Als sprinter werd hij in 1924 naar de Olympische Spelen in Parijs gestuurd om daar te stranden in de seriewedstrijden. Hij werd niet geselecteerd voor de estafetteploeg, zodat het bij één optreden bleef. Polygoon filmde hem nog wel in Parijs in zijn hotelkamer. Kijk maar.

In 1926 liep Lamp met de estafetteploeg van zijn vereniging naar een nationaal record met een enorme voorsprong op de nummer twee. ‘Toen ik door de finish ging had onze concurrent juist het laatste wisselpunt bereikt,’ zo schreef zijn teamgenoot Rinus van der Berge in 1945 in een necrologie van Lamp. Voor al zijn prestaties werd hij door zijn club onderscheiden als Lid van Verdienste.

(Tekst gaat verder onder deze afbeelding)

Meer verhalen over sport in de Tweede Wereldoorlog in mijn boek  – hier kopen.

In 1927 vertrok Lamp naar Nederlands-Indië om er te werken bij de Deli Maatschappij. Vijf jaar later trouwde hij met Johanna Pieternella Maria Brandt Corstius. Als landstormsoldaat bij het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger moest hij meewerken aan de bouw van de Pakan Baru-spoorweg op Sumatra. Daar is hij overleden na longontsteking en uitputting. Zijn aangekondigde terugkeer naar Haarlem om zijn ervaringen door te geven aan jonge atleten is daarmee nooit uitgekomen.

Lamp is opgenomen bij de Honderd Haarlemse Helden van de Twintigste Eeuw. Zijn pagina op Oorlogslevens staat hier.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.