AtletiekNieuw

De eerste estafette in Nederland werd in 1895 gelopen

Vijf Nederlandse estafetteteams hebben zich dit weekend geplaatst voor de Olympische Spelen, het maximale resultaat. Het is inmiddels al meer dan 125 jaar geleden dat deze discipline voor de eerste keer in ons land werd beoefend.

Op 26 september 1895 stond deze aankondiging in het tijdschrift De Athleet: ‘Begin October zal de Haagsche Athletische Club „Hollandia” een nieuw soort wedstrijd houden. Op eene baan van 400 M zullen 3 deelnemers uit een club loopen en wel als volgt: de baan wordt in 4 deelen elk 100 M. lang verdeeld; op de eerste, tweede en derde streep worden de deelnemers geplaatst. De eerste loopt naar den tweede en zoodra hij deze aanraakt loopt die naar de 3de en deze loopt naar het eind.’

Alhoewel het woord estafette hier niet werd gebruikt, is wel duidelijk dat het hierom ging. Het enige vreemde is dat drie deelnemers ieder honderd meter moesten rennen waarna ze 400 meter hadden afgelegd. Er klopt iets niet in die rekensom. Verder valt op dat er geen stokje werd gebruikt om door te geven.

Er is alleen nergens iets terug te vinden over deze wedstrijd, mede omdat ook niet exact werd aangegeven op welke dag die werd gehouden. Zo is het onduidelijk of die ook daadwerkelijk is georganiseerd. Misschien waren er te weinig belangstellenden, misschien was de organisator ziek – we weten het helaas niet. In kranten en sporttijdschriften werd er in oktober 1895 in ieder geval geen melding van gemaakt.

Maar goed: de estafette, zoals we die nu noemen, is toen in ieder geval wel bedacht – voor Nederland dan.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.