AtletiekNieuw

De eerste wedstrijd in trappenlopen werd in 1977 in Rotterdam georganiseerd als een studentenactie

In Utrecht is de Domtorenloop. Deelnemers rennen daarvoor zo snel mogelijk 465 treden naar boven. De oudste melding van een trappenloop in Nederland is uit 1977.

De Medische Faculteit, foto via het Stadsarchief Rotterdam

In de sportgeschiedenis zien we wel eens gebeuren dat er bij een evenement onterecht wordt beweerd dat die voor de eerste keer wordt gehouden. Zo organiseerde Amsterdam in 2020 een Sportweek, waarover de gemeente zei dat dit nooit eerder was gebeurd. Dat klopte niet, want deze traditie gaat terug tot 1931. In het Stadsarchief Amsterdam liggen heel wat dozen vol bewijsmateriaal. Vooral de naoorlogse edities waren enorme gebeurtenissen, met soms zelfs koninklijk bezoek.

Trappenloop

Een vergelijkbaar voorbeeld was er in aanloop naar de marathon van Rotterdam van 1992. Als voorbereiding was er in het universiteitsgebouw van het Erasmus een trappenloop, de zogenaamde Rotterdame Trappenloopbokaal. Het was afgekeken van de marathon van New Vork, waar hetzelfde gebeurde in het Empire State Building. Het was voor de eerste keer dat er zo´n trappenloop in Nederland was, werd erbij gezegd.

Er deden 250 mensen mee, waarvan er twintig al hadden geoefend, lid van de Erasmus University Road Runners. “Het is loodzwaar,” zei economiestudent Peter de Waal na 23 trappen tegen de Telegraaf. “Het is niet te vergelijken met een marathon. Dit is een enorm explosieve krachtmeting, waarbij je binnen de kortste keren aan een hartslag van 200 zit.”

En in september 1994 was er wederom in Rotterdam een traploopwedstrijd, in het gebouw van de Nationale Nederlanden. Marti ten Kate won deze wedstrijd over 745 treden.

Studentenprotest

Het klopte alleen niet dat in 1992 de eerste trappenloop in Nederland werd gehouden, want vijftien jaar eerder was er ook al zoiets geweest, in Rotterdam nog wel. Studentensporters voerden toen door het hele land actie tegen staatssecretaris Kleijn van Onderwijs, die de lidmaatschapsgelden voor de universitaire sportvoorzieningen zo drastisch wilde verhogen dat het voortbestaan van de universiteitssport serieus in gevaar kwam.

Er waren ook acties in Rotterdam, natuurlijk op een zeer sportieve manier. Voor 25 november 1977 kondigden de demonstranten een wedstrijd trappenlopen aan in de Medische Faculteit in Rotterdam, met als bedoeling om wereldrecords te verbreken, zowel individueel als in teamverband. Zo wilden ze laten zien dat ze het er niet mee eens waren dat de leden van de Rotterdamse Studenten Sportraad meer dan vier keer zoveel moesten gaan betalen.

Aan deze trappenrace deden 28 individuele renners en vijftien ploegen mee. De Rotterdamse student Theo Smits overbrugde de begane grond tot en met de 21e verdieping in 1 minuut en 35 seconden, op dat moment de snelst gemeten tijd ter wereld ooit. “Omdat de inkomstenpositie van de studenten niet van zodanige aard is, dat zij deze forse prijsverhoging kunnen opvangen,” zei hij daarna.

Het driemanschap Wierma, De Jong en Koop rende daarop eveneens in een wereldrecordtijd bij het estafette-traplopen, helaas in een onbekende tijd.

Precies tien jaar later kondigde minister Deetman van Onderwijs opnieuw bezuinigingen aan voor de universitaire sporters, waarop de Rotterdammers wederom reageerden met een trappenloop. Die voerde naar de zeventiende verdieping van de Erasmus Universiteit, waarbij er na afloop geen naam van een winnaar werd vermeld.

Al vóór de trappenloop van 1992 hadden studenten zoiets dus al twéé keer georganiseerd als een demonstratie tegen bezuinigingen. Inmiddels organiseren studentensporters alweer jaren hun eigen kampioenschappen trappenlopen. En zo is de cirkel met 1977 weer rond, want toen waren het ook studenten.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.