AtletiekNieuw

De Nederlandse atleet Chris Berger was de grote ster van het EK atletiek van 1934

Femke Bol is de ster van het EK atletiek. In 1934 was Chris Berger dat, uit Amsterdam. Na thuiskomst kreeg hij een huldiging in het Olympisch Stadion, maar daar had het publiek helaas geen zin in.

In 1934 werd in Turijn voor de eerste keer het EK atletiek gehouden. Slechts negen Nederlanders deden mee, maar in het Mussolini Stadion wonnen die wel drie gouden medailles. Chris Berger was de beste op de 100 én 200 meter sprint. Bij de hinkstapsprong eindigde Wim Peters op de eerste plaats.

In het Olympisch Stadion in Amsterdam vond na thuiskomst een huldiging plaats tijdens wielerwedstrijden. ‘Aan het troepje athleten, dat in Turijn de Nederlandsche kleuren zoo dapper en succesvol verdedigd heeft, is in het Stadion een hartelijke huldiging bereid,’ aldus De Revue der Sporten op 17 september 1934.

Dat gebeurde onder meer met een aantal toespraken van voorname sportbestuurders, die alleen weinig hartelijk werden ontvangen door het publiek. Het was ‘onbetamelijk gedrag der staantribune, die deze huldiging blijkbaar een ongewenschte onderbreking der wielerwedstrijden vond’.

Berger en Peters ontvingen desondanks het erekruis van de K.N.A.U. En terecht, schreef de Revue: ‘Berger’s prestatie is een machtige propaganda voor de athletiek en een voorbeeld voor de jeugd.’

Kwijt

Een van die gouden medailles van dat EK van 1934 werd omgesmolten tot een ring, die sindsdien wordt gedragen door Elles Berger, dochter van Chris. Alle andere herinneringen aan haar vader zijn verdwenen, want voor precies 280 euro werden die verkocht op een openbare veiling van NOC*NSF.

Zonder de betrokkenen goed in te lichten, ging dat in 2005 onder de hamer. Het ging hier om een gewonnen beker van een wedstrijd in het Belgische Beerschot en een kampioensschaal van een Engels kampioenschap. Deze prijzen zijn nooit meer teruggevonden.

 

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.