Andere Tijden SportAtletiekOlympische Spelen

Sporters met verschillende nationaliteiten

Andere Tijden Sport bestaat tien jaar; het Olympisch Stadion negentig. Gezamenlijk zijn ze dus honderd jaar oud en op hun verzoek schreef ik daarom enkele korte verhalen waarin de onderwerpen van Andere Tijden Sport worden gekoppeld aan het Olympisch Stadion – deze week over sporters met verschillende nationaliteiten.

Ahmed Boughéra El Ouafi arriveert als eerste in het Olympisch Stadion

De olympische marathon van 1928 werd gewonnen door Ahmed Boughéra El Ouafi. Hij won als Fransman, alhoewel hij als Algerijn werd geboren. Net als sommige voetballers van Marokko op het komende WK voetbal verenigde hij verschillende nationaliteiten.

In de sport is het eigenlijk de normaalste zaak van de wereld dat iemand met verschillende landen tegelijk een band heeft, zo ook Dries Boussatta. Eén van de mooiste voorbeelden is oud-Feyenoorder Jonathan de Guzman: geboren in Canada, vader Filipijns, moeder Jamaicaans, maar genaturaliseerd tot Nederlander. Hij had zo de keuze uit vier nationale elftallen!

Op de Universiteit van Rotterdam loopt momenteel zelfs het wetenschappelijke sporthistorische onderzoek Sport and Nation naar nationaliteitsveranderingen in de sport met op 14 juni een congres. Ik vertelde tenslotte net al dat we dit verschijnsel hier negentig jaar geleden al zagen bij El Ouafi. Als Algerijn in Frankrijk was zelfs een olympisch kampioenschap onvoldoende om maatschappelijke status te winnen. Integendeel, hij werd vergeten, raakte aan de bedelstaf en werd in 1959 vermoord. Door het Algerijnse verzet nog wel – letterlijk vermalen door zijn twee nationaliteiten.

Tom Egberts en Dries Boussatta tijdens de perspresentatie van Andere Tijden Sport in het Olympisch Stadion. Foto Bastiaan Heus

 

Advertentie

Bestel bij Bol.com

 

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Jurryt van de Vooren is sporthistoricus. Auteur van 'Amsterdam 1928' en de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Bezig met boekenserie over Amsterdam en sport. Nog steeds de enige Amsterdammer die is afgestudeerd op Feyenoord.