AtletiekNieuwVoetbal

Eenvoudige oefeningen om thuis te sporten: tips van Ajax uit 1944

De voetbalcompetitie van 1944-1945 is nooit gespeeld vanwege de oorlogsomstandigheden, de enige keer dat een complete jaargang werd overgeslagen. Ajax ontwikkelde een speciaal programma voor de spelers om thuis in conditie te blijven. Gratis artikel, maar een bijdrage is welkom – onderaan deze pagina.

‘Door den uitzonderingstoestand kunnen wij voorlopig niet sporten,’ schreef Ajax op 24 november 1944 in Bestuursmededeelingen. Om enigszins in conditie te blijven, bood het bestuur de leden een thuisprogramma aan voor dagelijks tien tot vijftien minuten aan oefeningen. ‘Het zijn eenvoudige oefeningen. Vooral voor hen, die altijd sport hebben gedaan, is het raadzaam in dezen tijd wat gymnastiek te doen, ook al krijgen we niet meer dat voedsel, wat wij noodig hebben.’

Het ging om bewegingsvormen voor arm en schouder, been en heup en voor de romp. ‘Zoo zijn touwtjespringen en teenwippen ideale oefeningen.’ Misschien hebben we er 76 jaar later ook nog wat aan.

A. Oefeningen voor arm en schouder.
1. Armen zwaaien voorwaarts.
2. Armen zwaaien achterwaarts.
3. Armen zwaaien tegengesteld (linkerarm gaat naar voren, rechterarm naar achteren)
4. Met de armen een kring beschrijven (armrollen). Deze kring zoowel groot als klein maken.
5. Spreidstand: één arm in slaghouding voor de borst, de andere arm gestrekt zijwaarts; met draaien van romp de armhouding wisselen.
6. Ligsteun voorlings; vingertoppen recht naar voren; armen buigen en strekken.

B. Oefeningen voor been en heup.
1. Diepe beenbuiging; beurtelings het linker en rechterbeen zijwaarts strekken en weer intrekken.
2. Langzit op den grond; romp voorwaarts buigen, zoodat de handen de voeten raken en de neus zoo dicht mogelijk bij de knieën wordt gebracht.
3. Spreidstand; armen hoog; romp buigen, zoodat de handen de linkervoet raken; weer hoogstrekken tot uitgangshouding en nu beide handen naar de rechtervoet brengen.

C. Oefeningen voor den romp.
1. Spreidstand; handen hoog vast; romp links en zijwaarts brengen.
2. Spreidstand; handen op de heupen; romp rollen; eerst naar links, dan naar rechts; knieën blijven gestrekt.
3. Stand: armen zijwaarts; romp langzaam voorwaarts nijgen en strekken.

Zoals Ajax al zei: ‘Allemaal aan den slag!’

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je je waardering laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

 
Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Meest recente boek: 'Door Wilskracht Zegevieren' over sport in de Tweede Wereldoorlog. Schreef ook boeken over - onder meer - Amsterdam 1928 en de Elfstedentocht, net als de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Al bijna 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.