AtletiekNieuw

Fanny Blankers-Koen vergat haar tekst bij koninklijke plechtigheid in 1948

Precies 75 jaar geleden was in het Olympisch Stadion een sportmanifestatie met koningin Juliana. Fanny Blankers-Koen had de eer om haar toe te spreken, maar echt makkelijk ging dat niet. 

Blankers-Koen stottert en spreekt. Foto’s ingekleurd zonder nabewerking, via het Nationaal Archief

Op 4 september 1948 nam koningin Wilhelmina officieel afscheid van de troon, waarna koningin Juliana en prins Bernhard in de avonduren naar het Olympisch Stadion gingen voor een massale demonstratie van de Nederlandse sport. Het was de tweede keer in korte tijd dat leden van de koninklijke familie hier plaatsnamen, want op 31 augustus vierde Wilhelmina haar verjaardag in het stadion met het jubileumspel In Neerlands Tuin.

‘Het stadion ziet er tijdens de spelen fantastisch uit in de donkere avonduren,’ aldus het Nieuwsblad van het Noorden over het evenement van 4 september. ‘De grasmat is aan beide einden afgesloten door een fraai plantsoen met heesters en bloemen en in het midden een helder verlichte fontein. Door draperieën van oranje, die rondom de ballustrades bedekken, schijnen lampen. Tegenover de ere-loge aan de andere zijde van het stadion, is een groot wapen aangebracht boven de toegangspoort naar de arena, dat in het licht van sterke schijnwerpers straalt.’

Haar kinderen waren ook mee

De Nederlandse sportwereld verwelkomde op deze manier de nieuwe koningin, die twee dagen later officieel werd ingehuldigd. Ongeveer 40.000 toeschouwers keken onder meer naar hoe vertegenwoordigers van 32 sportbonden op het veld plaatsnamen om symbolisch hun sport weer te geven. Het slotstuk was De sport en haar kampioenen, met natuurlijk Fanny Blankers-Koen als kersverse viervoudig olympisch kampioene in een ererol. Atleet Wim Slijkhuis ontstak het vuur in de Marathontoren, de kampioenen van 1948 namen plaats op het veld, samen met de voetballers van het Surinaamse elftal.

Of ze er echt blij mee was, is twijfelachtig, want door de zenuwen kwam ze amper uit haar woorden. “Majesteit, nu gij de kroon van uw geliefde moeder overneemt, nu willen wij u en uw huis….” Vanaf hier wist ze haar tekst niet meer, die haar daarom werd ingefluisterd – net hard genoeg om door de microfoon te worden gevangen. Luister maar:

Hiermee was de bijeenkomst afgelopen, die ruim twee en een half uur had geduurd. Fanny Blankers-Koen kon daarna weer even op adem komen.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.