AtletiekNieuwOlympische Spelen

Gevonden in Stadsarchief: vergunning van gemeente Amsterdam voor olympische marathon

Op 5 augustus 1928 werd de olympische marathon gelopen over grondgebied van de gemeente Amsterdam en de gemeente Nieuwer-Amstel. Hiervoor was wel een officiële vergunning nodig, waarbij Amsterdam de organisatoren behoorlijk nerveus maakte, zo blijkt negentig jaar uit documenten in het Stadsarchief Amsterdam.

Vertrek van de marathon

Op 17 mei 1928 begonnen de Olympische Spelen in Amsterdam met de hockeywedstrijd tussen Nederland en Frankrijk. Exact negentig jaar later verscheen mijn boek Amsterdam 1928 met 28 verhalen over dit sportevenement.

Marathonloop

Op 11 mei 1928 gaf de burgemeester van Nieuwer-Amstel toestemming ’tot gebruikmaking van de openbare wegen in myne gemeente op 5 Augustus a.s., zulks ten behoeve van den op dien datum te houden marathonloop’. Daarmee was de zaak nog niet afgehandeld, want Amsterdam liet maar niets van zich horen. En dus schreef C.P. Kellenbach een week later als organisator een verontruste brief aan de Amsterdamse hoofdcommissaris. ‘Aangenaam zal het ons zijn, indien U gevolg geeft aan Uw voornemen om inzake stremming van het verkeer U direct in verbinding te stellen met de desbetreffende functionarissen van de gemeente Nieuwer- Amstel.’

Op 31 mei, het hockeytoernooi was inmiddels al afgehandeld, kwam de verlossende brief: ‘Dezerzijds bestaat in beginsel generlei bezwaar.’ Stempel erbij, handtekening erop. Weer twee weken later volgde de bevestiging van burgemeester De Vlugt en was dit papierwerk afgehandeld. De olympische marathon had dan eindelijk de benodigde vergunningen.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.