AtletiekNieuwOlympische Spelen

Gevonden in Stadsarchief: vergunning van gemeente Nieuwer-Amstel voor olympische marathon

Op 5 augustus 1928 werd de olympische marathon gelopen over grondgebied van de gemeente Amsterdam en de gemeente Nieuwer-Amstel. Hiervoor was wel een officiële vergunning nodig, die negentig jaar later nog wordt bewaard in het Stadsarchief Amsterdam.

Op 17 mei 1928 begonnen de Olympische Spelen in Amsterdam met de hockeywedstrijd tussen Nederland en Frankrijk. Exact negentig jaar later verschijnt mijn boek Amsterdam 1928 met 28 verhalen over dit sportevenement. Als opwarmer plaatst Sportgeschiedenis onbekende historische documenten over Amsterdam 1928.

 

De organisatoren van de Olympische Spelen in Amsterdam kregen op 4 mei 1928 de officiële vergunning – hier het document. Daarmee was niet alles afgedekt, want voor losse evenementen als het wielrennen op de weg en de marathon waren afzonderlijke vergunningen nodig.

Zo ging de marathon via Amsterdam naar Ouderkerk aan de Amstel en weer terug, waarmee ook de gemeente Nieuwer-Amstel er iets over te zeggen had. Op 11 mei 1928 kwam er inderdaad toestemming ‘tot gebruikmaking van de openbare wegen in myne gemeente op 5 Augustus a.s., zulks ten behoeve van den op dien datum te houden marathonloop’.

De gemeente Amsterdam echter liet lang op zich wachten, net als met de vergunning voor de Spelen zelf, die pas dertien (!) dagen voor aanvang werd verleend. Dat zorgde voor onrust onder het Comité 1928, dat verantwoordelijk was voor de organisatie van de marathon. Die documenten worden ook bewaard in het Stadsarchief Amsterdam en zijn te zien in de volgende aflevering van deze serie.

De marathon bij het Kalfje

Advertentie

Reserveer bij bol.com

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Jurryt van de Vooren is sporthistoricus. Auteur van 'Amsterdam 1928' en de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Bezig met boekenserie over Amsterdam en sport. Nog steeds de enige Amsterdammer die is afgestudeerd op Feyenoord.