AtletiekNieuwOlympische Spelen

Honderd jaar geleden huldigde Arnhem zijn olympische helden: de touwtrekkers van Achilles

Touwtrekken was van 1900 tot en met 1920 onderdeel van de Olympische Spelen. Een groep Arnhemse atleten is inmiddels honderd jaar houder van de laatste zilveren medaille op dit onderdeel. Dit artikel lees je gratis, maar met een donatie hou je ons werk mogelijk – onderaan deze pagina. 

Het team van Achilles na het behalen van de zilveren medaille op de Olympische Zomerspelen in Antwerpen. Vlnr Wim Bekkers, Wim en Rinus van Rekum, Anton van Loon en Jan Hengeveld. Foto’s via de Beeldbank van het Gelders Archief, daarna ingekleurd

Precies honderd jaar geleden was touwtrekken voor de laatste keer onderdeel van de Olympische Spelen. Dat was in 1920 in Antwerpen met voor Nederland het team van de Arnhemse krachtsportvereniging Achilles met Antonius en Willem van Loon, Marinus en Willem van Rekum, Henk Janssen, Wilhelmus Bekkers, Johannes Hengeveld en Sijtse Jansma.

Deze ploeg won de zilveren medaille, waarna deze sporters in eigen stad groots werden onthaald, aldus De Arnhemsche Courant op 23 augustus 1920. ‘Zoowel van de zijde der gemeentelijk autoriteiten, van die van hun sportbroeders in alle schakeering en met in het minst door het Arnhemsche publiek is hun getoond hoezeer de in Antwerpen behaalde overwinning werd beschouwd als een verheugend succes van groote beteekenis.’

Kampioenen werden een eeuw geleden nog per trein verplaatst en zo stonden duizenden mensen gereed op het Stationsplein om de touwtrekkers te onthalen. De waarnemend burgemeester stond natuurlijk vooraan. ‘Eindelijk kwamen de mannen van Achilles, door luid gejuich begroet, met hun leider, den heer T. van Deutekom, binnen.’

Touwtrekken is oorlog

De waarnemend burgemeester klom op een stoel en begon aan zijn toespraak. “Overwinnaars, leden van Achilles! Namens het gemeentebestuur acht ik mij verplicht U een woord van hartelijk welkom toe te roepen bij uw terugkeer in Arnhem’s veste. Wij hebben uw strijd gevolgd.”

Moeiteloos werd de oorlog tegen de Spanjaarden erbij gesleept, de Zeeslag bij Duins van 1639, om precies te zijn, “toen de Spanjaarden niet uit de haven wilden komen bij gebrek aan kruit.” De spreker kwam daarop met een spannend verhaal: “De Hollanders hebben hun vijanden toen van kruit voorzien en den slag gewonnen. Gij hebt gewonnen, Belgen overwonnen; wat dat zeggen wil in deze dagen, behoeft spreker niet nader uiteen te zetten. In het wereldstrijdperk hebt gij den naam van Holland hoog gehouden.”

Hierna volgden nog zeven toespraken en werden er kransen omgehangen. Het onderdeel is sindsdien dus niet meer olympisch, waarmee deze touwtrekkers uit Arnhem nog steeds de laatste winnaars van zilver zijn – en waarschijnlijk ook zullen blijven.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.