AtletiekNieuw

In 1922 mochten er ook vrouwen meedoen aan de eerste veldloopdag in Nederland

Op 15 oktober 1922 was in Den Haag een veldloopdag. Er was een zwaar parcours, waar ook vrouwen werden toegelaten – in de tijd waarin sport eigenlijk nog vooral mannelijk was. De film hiervan is de oudste van een veldloop in ons land.

Film via OpenBeelden

De Haagsche Athletiek Vereeniging was verantwoordelijk voor de eerste veldloopdag, waarvoor veel belangstelling bestond – zowel bij mannen als vrouwen. Er waren 144 aanmeldingen, waarvan vijftien vrouwelijke.

De wedstrijd van precies 99 jaar geleden was dan ook een groot succes, aldus Het Vaderland op 16 oktober 1922: ‘Onder zeer groote belangstelling heeft de H.A.V. gisteren haar eerste veldloopdag in Nederland gehouden, nabij de militaire barakken op Waalsdorp. Wij merkten o.a. op baron v. Tuyll v. Serooskerken, luit.-adjudant Constant voor den plaatselijken adjudant, kapt. Scharroo, den heer v.d. Vet en vele bestuurders van andere athletiekwedstrijden.’

Het parcours was zeer zwaar, van Kamp Waalsdorp de duinen in om te eindigen in een groot stuk mul zand. Vooraf was een tijd gesteld, waaraan alleen de vrouwen hadden voldaan. ‘De commissie zal nog overwegen of de tijd voor heeren vergroot kan worden.’

Mejuffrouw

Voor deze dameswedstrijden hadden zich vijftien kandidaten ingeschreven, die binnen twaalf minuten het parcours afgelegd moesten hebben. Op de filmbeelden zien we een aantal deelneemsters. Volgens Polygoon was dit de enige officiële vrouwenwedstrijd van 1922. Mejuffrouw D. van Gelder uit Rotterdam won in een tijd van 7 minuten en ruim 47 seconden. Ook de andere vrouwen in de ranglijst waren allemaal mejuffrouw, waarmee meteen duidelijk werd dat gehuwde vrouwen niet aan sport mochten doen in 1922.

Het hoofddeel van de dag was de strijd der cracks, ofwel de mannen. Deze wedstrijd over vijf kilometer werd gewonnen door De Boer van atletiekvereniging Togo. ‘Hij komt enthousiast en in goede conditie binnen.’ De prijzen werden aan het eind uitgereikt door Scharroo, voorzitter van de Atletiekunie, maar daarvan zijn helaas geen beelden.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

 
Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Schreef mee aan het boek "Nooit meer Qatar" over de FIFA en mensenrechten. Al 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.