AtletiekNieuw

In 1948 werd er een 3d-film met Fanny Blankers-Koen gemaakt

Vlak voordat Fanny Blankers-Koen afreisde naar Londen voor de Olympische Spelen van 1948 deed ze mee aan trainingswedstrijden in Rijkswijk. Hiervan maakte filmpionier F.H. Reijnders opnames volgens het principe van diepte-zicht – ofwel een 3d-film. Er is wel een speciale bril nodig.

De opnames zijn van trainingswedstrijden in Rijswijk op 24 en 25 juli 1948, die voor de Nederlandse atleten als generale repetitie dienden voor de Olympische Spelen in Londen. Naast Fanny Blankers-Koen deden hieraan de andere leden van het damesestafetteteam mee, net als de nationale herenestafetteploeg. Het was het laatste publieke optreden in Nederland van Blankers-Koen voordat de Spelen begonnen, want op 28 juli reisde ze naar Londen.

De flitsende Fanny. Even een morele steek vlak voor het grote gebeuren aan de overkant van het Kanaal…

De vrouwelijke atleten Gré de Jong, Nellie Witziers-Timmer, Gerda van de Kade – Koudijs, Xenia Stad – De Jong en Fanny Blankers-Koen toonden in Rijswijk hoe goed zij in vorm waren voor de naderende Spelen. Naast een nationaal record op de 4×100 meter liepen zij ook een wereldrecord 4 x 100 yards, hoewel de baan niet eens in optimale conditie was. ‘De flitsende Fanny’, schreef Het Dagblad voor Amersfoort in zijn verslag. ‘Even een morele steek vlak voor het grote gebeuren aan de overkant van het Kanaal…’

Veri-Vision

Deze wedstrijden werden gefilmd door F.H. Reijnders, die werkte met een speciale camera met dieptewerking – wat we nu 3d-filmbeelden noemen. Deze techniek was toen al wel bekend, maar nog niet zonder hinderlijke ruimtevervormingen. Reijnders was al in de jaren 20 begonnen met onderzoek naar dit zogenaamde ´diepte-zien’ en had zo veel ervaring opgedaan.

In de jaren 30 ontwikkelde hij zijn eerste 3d-films om na de oorlog een samenwerking aan te gaan met patentdeskundige ir. F.A. Weber. Ze hoopten een internationale markt aan te boren met verbeterde camera-apparatuur, die ze Veri-Vision noemen.

Van juni tot september 1948 maakten Reijnders en Weber verschillende demonstratiefilms, waaronder de atletiekwedstrijden van Blankers-Koen. Ook maakten ze opnames van koningin Juliana, de Gouden Koets en militaire oefeningen.

Alhoewel deze films een internationaal succes waren, werden ze daarna vergeten omdat Reijnders en Weber uiteindelijk na een jarenlang juridisch gevecht uiteen gingen. Precies in die jaren verslapte de belangstelling voor 3d-films wereldwijd, waarmee het project een stille dood stierf.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.