AtletiekNieuw

Marathon uit 1924 van Utrecht naar Amsterdam werd in coronatijd opnieuw gelopen

Op 7 juni 1924 werd van Utrecht naar Amsterdam een marathon gelopen. Triatlete Tanja de Boer deed dat in de coronazomer van 2020 opnieuw. En eigenlijk zou het ook in de komende jaren nog een paar keer moeten gebeuren vanwege wat feestjes.  

In aanloop naar de Olympische Spelen van 1924 in Parijs werd een marathon gehouden van Utrecht naar Amsterdam. De bedoeling was om zo te bepalen wie er namens Nederland mee mocht doen aan die Olympische Spelen, maar dat lukte allemaal niet zo, aldus de Nieuwe Rotterdamsche Courant.

‘De Marathonloop Utrecht-Amsterdam, een onderdeel van den toetswedstrijd voor uitzending van onze nationale loopers naar de Olympische Spelen, die gistermiddag gehouden is, heeft in meer dan een opzicht teleurstellingen opgeleverd, De regeling van dezen wedloop, die in handen was van den heer Van Dijk uit Bilthoven, bleek zoo plotseling te zijn opgekomen of in een ander geval zoo geheim te zijn gehouden, dat b.v. een bestuurslid van de Nederlandsche Athletiek Unie er volkomen onkundig van was.’

In Utrecht zelf wist niemand van deze marathon. Tijdopnemer C. Winner verscheen dan weer wel, maar werd weggekeken door andere functionarissen. En dan was er ook nog amper ondersteuning voor de lopers in het geval ze onderweg iets zou overkomen. ‘Er waren te weinig auto’s om de loopers ingeval van uitvallen direct te kunnen meenemen.’ Desastreus, want van de vijf deelnemers kwam er maar één aan.

Winnaar C. L. Brouwer van D.O.S uit Rotterdam bleek naderhand ook nog eens te veel kilometers te hebben gelopen, want de afstandsmeters hadden niet hun beste dag gehad. ‘Den juisten tijd vermocht men ons niet op te geven. De drie horloges van de experts verschilden alle drie. De eene autoriteit stelde vast dat Brouwer ten minste 46 KM. had geloopen, een ander decreteerde met hetzelfde aplomb dit het er wel 47 waren geweest, terwijl weer een ander, maar geen autoriteit, meende te kunnen vaststellen, dat toen Brouwer 42 KM. had afgelegd, deze precies 2 uur en 34 minuten had geloopen, welke stelling door insiders echter weer als volkomen belachelijk ter zijde werd gesteld. Zoo kwam het einde van dezen Nederlandschen Marathon.’

En zo mocht Brouwer naar de Olympische Spelen, maar zou daar de finish niet halen.

2020

In de coronazomer van 2020 werd deze marathon opnieuw gelopen als de Dam tot Domloop. Triatlete Tanja de Boer had dit idee gekregen door ons verhaal over 1924, als alternatief voor de Dam tot Damloop van 2020, die is afgelast. Ze draaide alleen de route uit 1924 om, omdat ze wilde finishen in Utrecht, haar eigen stad.  Verder besloot ze de loop wel wat beter te organiseren dan de vorige week. Vanwege corona werd er verder geen enkele ruchtbaarheid aan gegeven. Alleen het Parool was erbij.

En nu hoop ik dat de Dam tot Domloop in de komende jaren opnieuw wordt gelopen. Om te beginnen nog in 2022 om te vieren dat Utrecht 900 jaar stadsrechten heeft. Daarna in 2024, omdat het dan precies honderd jaar later is. En in 2025, omdat Amsterdam dan 750 jaar bestaat.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.