Uit de Revue der Sporten
AtletiekNieuw

Mien Klaver overleden, de oudste olympiër ter wereld

Mien Schopman – Klaver is overleden, 107 jaar oud. In 1932 was zij op de Olympische Spelen in Los Angeles en was daarmee de oudste olympiër aller tijden – officieus dan.

De VARA sprak Mien Schopman – Klaver in 2014 in het Olympisch Stadion, waar ze met Erik Dijkstra een rondje over de atletiekbaan liep, net als in 1932

Uit een overlijdensadvertentie in De Volkskrant blijkt dat Schopman – Klaver op 10 juli is overleden. Ze werd in de jaren 30 bekend als atlete uit Amsterdam en werd zo in 1932 naar de Olympische Spelen in Los Angeles gestuurd.

Het was een kleine ploeg van 45 sporters naar deze Spelen. De economische crisis was in volle gang en daarom was er te weinig geld om er meer naar de andere kant van de oceaan te sturen. Op 1 juli vertrokken deze olympiërs voor een reis van maar liefst twee maanden.

Heb je zin om naar de Olympische Spelen te gaan?

De Amsterdamse Mien Klaver was mee als lid van de estafetteploeg van vijf atletes, nog onder haar meisjesnaam. Ze woonde toen op de Ceintuurbaan, vlakbij de brouwerij van Heineken, waar haar vader werkte. In 1930 was zij één van de oprichters van de Amsterdamse Damesatletiek Vereniging ADA. De atletes regelden zelf bij de gemeente een trainingsruimte bij het Olympiaplein.

Op het laatste moment kreeg zij een telefoontje van Olga du Jour van ADA: “Heb je zin om naar de Olympische Spelen te gaan?” Zo was Klaver tot haar eigen verbazing opeens geselecteerd. Snel moest ze naar de Bijenkorf om het olympische uniform op te halen. Thuis pakte Klaver nog even de wereldkaart erbij, want ze had geen idee waar Los Angeles eigenlijk lag.

Uit de Revue der Sporten

Reserve

In Los Angeles zelf werd bepaald wie genoegen moest nemen met een reserverol. ‘Vandaag hebben Mien Klaver en Joop Dalmolen er om gekampt wie de 100 M. in de estafette zal loopen,’ schreef de Friese atlete Tollien Schuurman in haar dagboek. ‘De honderd meter was uitgezet. De beide meisjes zijn een beetje nerveus. We gunnen ’t allebei. Wij stonden aan den finish. Eerst graven ze haar startkuiltjes. Op uw plaatsen, klaar, pang. Ze loopen wat ze kunnen. Joop Dalmolen ligt voor, komt met 13. M. voorsprong door den finish.’

Klaver deed zo niet mee aan de estafette, omdat er in 1932 alleen maar een finale was. Helaas was Nederland te laat met de inschrijving voor een ander onderdeel, zodat Klaver helemaal niet in actie is gekomen. Twee maanden van huis, maar geen seconde op de Olympische Spelen.

Strikt formeel is Klaver daarom geen olympiër, want daarvoor moet een sporter hebben meegedaan aan een olympische wedstrijd, al is het maar één pas. Klaver liep echter wel achter de Nederlandse vlag bij de openingsceremonie en ook bij de officiële sluiting van de Spelen van 1932 stond ze tussen alle deelnemers op het veld, zo schreef Schuurman in haar dagboek. Officieel is Klaver dan misschien geen olympiër, maar dichterbij kan een sporter toch echt niet komen.

De Nederlandse olympische ploeg van 1932

De oudste ooit

Schopman – Klaver is in ieder geval ouder geworden dan Walter Walsh, die op 29 april 2014 overleed, vijf dagen vóór zijn 107e verjaardag. In 1948 deed deze FBI-agent namens de Verenigde Staten mee aan de Olympische Spelen in Londen en was sinds maart 2013 de oudste olympiër aller tijden.

Kort na de Spelen van 1932 stopte de Amsterdamse met haar sport vanwege de economische crisis. Met haar aanstaande echtgenoot opende ze een delicatessenzaak aan de Heemstedestraat.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.