AtletiekNieuw

Nelli Cooman haalde inspiratie van boven

Tegenwoordig is Nelli Cooman ouderling bij de Nederlands Hervormde Kerk in Nieuwerkerk. In een verhaal over Cooman – ‘De allerbeste, in zeven seconden’ – schreef Edwin Winkels dat God voor Cooman altijd van belang is geweest.

Het beeld van haar voorbereidingsritueel op een race was bekend: ze stak haar handen in de lucht, sloot haar ogen en wendde het gezicht omhoog, op zoek naar kracht en inspiratie van boven.

Winkels: ‘God hielp haar, maar niet met winnen. Dat was gewoon kwaliteit, weet ze ook zelf. Elke race moest in de puntjes zijn, perfect. Van begin, vooral, tot eind. Die eerste beslissende meters, de kracht, de explosie. Zo hyperactief als ze was, kon ze zich toch opsluiten voor een start, zag ze niets en niemand. Slechts de baan, de 60 meter voor haar. Zoals in Madrid, 1986. Haar beste herinnering. Haar wereldrecord van 7,00.’

Coomans moeder zat op het moment van haar dochters victorie in een Rotterdamse tram. De chauffeur wist wie ze was en gebruikte heel attent de luidsprekerinstallatie om haar te feliciteren en óók in het zonnetje te zetten: ‘Mevrouw Cooman, ze heeft goud!’

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jan Luitzen
Jan Luitzen (1960) is taalkundige, schrijver, docent bij de opleiding Sport, Management & Ondernemen (Hogeschool van Amsterdam) en buitenpromovendus bij de Radboud Universiteit. Voor The International Journal of the History of Sport (2015) schreef hij drie artikelen over sport, cricket en lawntennis, onder meer samen met Pascal Delheye. Samen met Wim Zonneveld schreef hij: ‘Actie op het veld. Een visuele benadering van negentiende-eeuwse voetbalgeschiedenis’ (De Moderne Tijd, mei 2017) en ‘Kicksen en wickets. Van cricket naar voetbal in Nederland 1845-1888’ (Hard gras 115, special, augustus 2017).