Atletiek

Nieuw bij EK atletiek 2016: medailles van afval

Tijdens de Olympische Spelen van 2020 in Tokio zullen de medailles worden gemaakt van oude elektronica. Dit hergebruik van afval gebeurde ook al tijdens het EK atletiek in Amsterdam met een herinneringsmedaille van afvalplastic.

Het EK atletiek in Amsterdam van afgelopen zomer was een groot succes: veel bezoekers, veel zon en veel Nederlandse medailles. Daarbij waren er innovaties, waar de conservatieve Europese Atletiekbond aanvankelijk aarzelend op reageerde, zoals de introductie van een Medal Plaza voor het stadion. Ook nieuw was dat het speerwerpen en discuswerpen op het Museumplein waren om het EK in het stadsleven te plaatsen.

Maar er gebeurde nog meer, want voor de eerste keer bij een EK atletiek was er een speciale adviseur voor duurzaam beleid: Stephen la Haye van Stichting Duurzaam Organiseren. Zo ontstond het idee om de herinneringsmedaille te maken van afvalplastic. Afval werd als grondstof gebruikt voor een nieuw product, waarna de medaille in een oplage van enkele duizenden werd verspreid onder de deelnemers, de vrijwilligers en de officials.

La Haye is tevreden: “De organisatie van het EK atletiek heeft goed meegewerkt. In weinig tijd is er veel gebeurd. Dat van de bezoekers niemand heeft gemerkt dat we met duurzaamheid bezig zijn geweest, maakt me niet zoveel uit. Zolang er maar iets gebeurt.”

Tokio heeft inmiddels aangekondigd de olympische medailles van 2020 te maken met gebruik van oude elektronica.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.