AtletiekNieuw

Precies honderd jaar geleden was in Den Haag de eerste veldloop in Nederland

Op 15 oktober 1922 was in Den Haag een veldloopdag. Er was een zwaar parcours, waar ook vrouwen werden toegelaten – hoogst uitzonderlijk in de tijd. We hebben de filmbeelden!

Film via OpenBeelden

De Haagsche Athletiek Vereeniging was verantwoordelijk voor de eerste veldloopdag in Nederland, waarvoor veel belangstelling bestond – zowel bij mannen als vrouwen. Er waren 144 aanmeldingen. Daaronder zaten vijftien vrouwen, wat honderd jaar geleden zeer uitzonderlijk was. Vrouwen werden nog niet eens tot de Olympische Spelen toegelaten en ook in Nederland werd er weinig rekening met ze gehouden.

De wedstrijd van precies honderd jaar geleden was een groot succes, aldus Het Vaderland op 16 oktober 1922: ‘Onder zeer groote belangstelling heeft de H.A.V. gisteren haar eerste veldloopdag in Nederland gehouden, nabij de militaire barakken op Waalsdorp. Wij merkten o.a. op baron v. Tuyll v. Serooskerken, luit.-adjudant Constant voor den plaatselijken adjudant, kapt. Scharroo, den heer v.d. Vet en vele bestuurders van andere athletiekwedstrijden.’

Het parcours was zeer zwaar, van Kamp Waalsdorp de duinen in om te eindigen in een groot stuk mul zand. ‘De commissie zal nog overwegen of de tijd voor heeren vergroot kan worden.’

Mejuffrouw

De vrouwelijke lopers moesten binnen twaalf minuten het parcours voltooien. Op de filmbeelden van Polygoon zien we een aantal deelneemsters.  Mejuffrouw D. van Gelder uit Rotterdam won in een tijd van 7 minuten en ruim 47 seconden. Ook de andere vrouwen in de ranglijst waren allemaal mejuffrouw, waarmee meteen duidelijk werd dat gehuwde vrouwen niet aan sport mochten doen in 1922.

Het hoofddeel van de dag was de strijd der cracks, ofwel de mannen. Deze wedstrijd over vijf kilometer werd gewonnen door De Boer van atletiekvereniging Togo. ‘Hij komt enthousiast en in goede conditie binnen.’ De prijzen werden aan het eind uitgereikt door Scharroo, voorzitter van de Atletiekunie, maar daarvan zijn helaas geen beelden.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.