AtletiekNieuw

Rotterdam kreeg in 1956 een standbeeld van een vrouw met sportschoenen

Een standbeeld van een vrouw met sportschoenen zorgt in 2023 voor discussie. Een standbeeld van een vrouw met sportschoenen zorgde in 1956 voor discussie.

Foto Moments Contained van Thomas J. Price via Wikipedia. Foto Fanny Blankers-Koen van Wikifrits via Wikicommons

De onthulling van het standbeeld Moments Contained in Rotterdam is niet onopgemerkt gebleven. Net als in 1956 trekt een standbeeld met sportschoenen veel aandacht.

De sportverdwazing van toen

Alles wat in ons land met sport te maken had, werd vroeg of laat gezien als sportverdwazing. Dit begrip werd in 1920 voor de eerste keer in een krant waargenomen en was daar tot diep in jaren tachtig niet meer weg te slaan. Een supportersvereniging voor een voetbalclub? Sportverdwazing! Rugnummers voor voetballers om het de toeschouwers in het stadion wat makkelijker te maken? Sportverdwazing! Sport op zondag? Sportverdwazing!

In die eeuw van de sportverdwazing richtte de toorn zich in 1953 op het idee voor een standbeeld van Fanny Blankers-Koen in Rotterdam, op dat moment nog in leven. “Dat heeft duidelijk te maken met verafgoding en waar moet dat heen?,” aldus een brievenschrijver in Het Vrije Volk. “Naar een stad voor voetballers, fietsers, hardlopers, enz?” In een andere brief dook die sportverdwazing weer op, net als elders in het land.

Drie jaar later werd het beeld toch onthuld bij de ingang van diergaarde Blijdorp. Een groep christelijke studenten lichamelijke opvoeding kwam daarop in actie met een kranslegging met de mededeling dat dit ‘gezien mag worden als een huldiging van allen, die zich verzetten tegen de moderne sportverdwazing’.

De helden van nu

Het beeld van Blankers-Koen staat er nog steeds en heeft zo de atlete zelf overleefd. Onze maatschappij denkt inmiddels compleet anders over sport, waarmee het begrip ‘sportverdwazing’ nagenoeg is verdwenen uit onze spreektaal.

Volgens de laatste telling van The Sporting Statues Project zijn er in ons land inmiddels ruim dertig standbeelden van voetballers, waarvan méér dan 25 uit de afgelopen twintig jaar. De standbeelden voor sporters zijn een eerbetoon geworden voor de helden van nu.

En dan zijn er ook al honderden straten in Nederland vernoemd naar sporters. Alleen Blankers-Koen al is vernoemd in Amsterdam, Amstelveen, Haarlem, Hoofddorp, Utrecht, Weesp en Zutphen. We kunnen er bijna een hele wijk mee vullen.

De sportverdwazing van 1956 is de heldenverering van 2023. Niet gek voor een standbeeld op sportschoenen.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.