Atletiek

Voormalig woonhuis Fanny Blankers-Koen te koop

Op de Haarlemmermeerstraat in Amsterdam staat het oude woonhuis van Fanny Blankers-Koen te koop. Het is de plek waar ze na afloop van de Olympische Spelen van 1948 uitbundig werd gehuldigd – tégen haar zin.

Fanny Blankers-Koen was in 1948 met vier gouden medailles de ster van de Olympische Spelen in Londen. Ze woonde in die tijd op de Haarlemmermeerstraat 158-1 in Amsterdam. De huidige bewoners hebben dit pand na achttien jaar verlaten. Het staat sinds donderdag te koop. De vraagprijs voor 70 vierkante meter met dakterras is €300.000,-

Tot en met de Olympische Spelen van 1948 was het eigenlijk bij niemand bekend dat hier de familie Blankers woonde: Jan, Fanny en de twee kinderen. Na de vier gouden medailles was Blankers-Koen echter een wereldster geworden, zodat meteen iedereen wist waar ze woonde.

Nog tijdens de Spelen kondigde de buurt een grote huldiging aan voor de atlete. Die had daar alleen geen zin in en vertelde niemand wanneer ze naar huis zou komen, zelfs niet haar eigen ouders en kinderen. Het gonsde van de zenuwachtige geruchten: zondagavond keert ze terug, samen met de atletiekploeg. Nee, ze komt ’s middags al met een eigen vliegtuig. Nee, Fanny wil nog een paar dagen langer in Londen blijven. De bloemen die de buurt voor zondag had besteld, waren maar weer afgebeld.

De buren waarschuwden de kersverse kampioene: “Als mevrouw Blankers denkt op deze manier aan de huldiging te ontkomen, heeft zij ’t toch mis. Er zal feest gevierd worden, zo niet morgen dan toch overmorgen of Dinsdag of Woensdag!” Het cadeau was al gekocht: een fiets. “Je bent nu 31, buurvrouw, en je hebt er recht op om wat minder snel door het leven te gaan.”

Op dinsdag 10 augustus stond de stad volkomen op zijn kop toen Blankers-Koen dan eindelijk arriveerde. ‘De burgers van Amsterdam brachten de Olympische kampioene een hulde,’ aldus het communistische dagblad De Waarheid, ‘die alleen Churchill, Eisenhower en Montgomery nog maar was aangedaan.’ In een open rijtuig werd ze naar de Haarlemmermeerstraat gereden langs een juichende stoet van kilometers lang. Het openbaar vervoer was compleet ontwricht.

‘Het huis van Fanny,’ zag het Nieuwsblad van het Noorden, ‘was met bloemen en gekleurde lampjes versierd, een groot bord hing aan de gevel met de woorden Hulde aan onze viervoudige Olympische kampioene.’ Keer op keer riep de massa om Blankers-Koen die maar weer naar het balkon kwam om opnieuw te zwaaien.

Wie er 300.000 euro voor over heeft, kan binnenkort zélf op dit balkon staan. De feestende massa wordt er niet bijgeleverd.

Nawoord: Verkocht!

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.