Andere Tijden SportNieuw

Andere Tijden Sport bestaat tien jaar

Op 11 mei 2008 was de eerste uitzending van Andere Tijden Sport, over de rondvaart van het Nederlands elftal in 1988. ‘Een verhaal over de herrijzenis van Nederland,’ zo stond precies tien jaar geleden in de aankondiging. ‘Het grootste volksfeest sinds de Bevrijding van de Duitsers aan het einde van de Tweede Wereldoorlog.’ Nu opnieuw te zien op Sportgeschiedenis.

Tom Egbers en Ad van Liempt, bedenker van Andere Tijden Sport, in het Olympisch Stadion

“In 1988 wordt het Nederlands voetbalelftal kampioen van Europa, in München.” Het was de eerste zin van presentator Tom Egbers in de serie van uitzendingen van Andere Tijden Sport, die inmiddels tien jaar loopt.

Met behulp van onbekende amateurbeelden werd er teruggekeken op de rondvaart door de Amsterdamse grachten met enkele opvallende nieuwtjes. Zo blijkt er dertig jaar geleden geen enkele woonboot te zijn gezonken, aldus een woordvoerder van de gemeente Amsterdam. En dankzij resoluut ingrijpen eindigde de huldiging op het Museumplein niet in een ramp toen een groot aantal mensen op de voorste rijen in de verdrukking dreigde te komen. Marco van Basten zag de dreiging en waarschuwde burgemeester Van Thijn. Naar de oproep van de burgemeester werd niet geluisterd, maar wél naar Gullit die dreigde met het hele elftal het podium te verlaten als de massa zich niet onmiddellijk zou terugtrekken. Wat inderdaad ook gebeurde.

Vanwege het jubileum is die bijzondere uitzending hier weer te zien.

Het Olympisch Stadion is in al die jaren de vaste uitzendlocatie – inmiddels zelf bijna negentig jaar oud. Op die plek was op 3 mei daarom een gezamenlijk feest tijdens de seizoenspresentatie. Samen zijn het programma en het stadion tenslotte precies een eeuw oud.

Voor de complete lijst van 111 uitzendingen tot nu toe hebben we de speciale pagina op Wikipedia – hier.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.