Beeld en geluidNieuwVoetbal

De week van Herman Kuiphof: kijk terug naar zijn bezoek bij Abe Lenstra

Het is de honderdste geboortedag van Herman Kuiphof. Daarom plaatsen wij deze week zijn sportdocumentaires weer online. Op 30 november 1963 was hij op bezoek bij Abe Lenstra. 

Het interview speelt zich grotendeels af aan een tafel met daarop wat kleedjes. De gordijnen erachter zijn gesloten. Het gesprek wordt opgeleukt met veel oude beelden van Lenstra. Ook mensen uit zijn omgeving komen aan het woord.

Het Vrije Volk vond het onvoldoende, schreef het in een recensie: ‘Herman Kuiphof, de samensteller, had gezocht naar een mengeling van flitsen over de Lenstra van 1963 en de Lenstra als fenomeen, als halfgod, als voetballer zonder weerga. Tien jaar geleden een stadion vol om Abe juichende mensen, nu een handvol toeschouwers rondom een veldje dat alleen door houten banken wordt omzoomd. Dat verschil heeft Kuiphof duidelijk pijnlijk duidelijk bijna laten zien.

Maar voor het overige is er toch geen volledig beeld van de hoofdpersoon uit het programma tot stand gekomen. De onderdelen waren op zich zelf alle interessant, maar vormden geen geheel. Daarom dringt de vraag zich op waarom er geen poging is gedaan een echte documen. taire over Lenstra te vervaardigen. Dan zouden vijftig minuten niet genoeg zijn geweest.’

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.