Beeld en geluidNieuw

Geluidsopnames uit het Olympisch Stadion van 1 april 1939

Op 1 april 1939 vierde het Olympisch Stadion het 25-jarige jubileum van hoofdopzichter Daniël Veen. In 1914 was hij met zijn werk begonnen bij het Nederlandsch Sportpark, de voorganger van het Olympisch Stadion. De toespraken op deze receptie werden vastgelegd op glasplaat, nu voor het eerst te horen. Gratis, maar donatie welkom – onderaan de pagina. 

De receptie ter ere van Daniël Veen was drukbezocht met officials, sportbestuurders, stadionmedewerkers en vertegenwoordigers van de politie en de gemeente Amsterdam. Er waren tal van toespraken waarin de jubilaris in het zonnetje werd gezet. De AVRO was zo vriendelijk die allemaal vast te leggen op glasplaten als mooi aandenken voor later.

Die opnames zijn hier opnieuw te horen, waarbij vooraf de waarschuwing dat het geluid niet altijd even best is. Die glasplaten zijn tenslotte meer dan tachtig jaar oud! Hoe dan ook: dit is een unieke historische bron.

Orde gehandhaafd

De langdurige band tussen opzichter en werkgever was het thema van al die toespraken. J.H. Scheltema had Veen als voorzitter van de Raad van Commissarissen vanaf 1914 meegemaakt. ‘We hebben het sportpark klein gezien,’ somde hij dit gezamenlijke verleden op. ‘We hebben het sportpark groter gezien. En we hebben gezien dat het stadion werd verhoogd met enkele tientallen meters, ruimte gevende aan zeker 25.000 toeschouwers meer. De orde is altijd even goed gehandhaafd. Gij hebt ervoor gezorgd.’

Het had de koningin daarom behaagd om Veen te onderscheiden met de zilveren medaille in de Orde van Oranje-Nassau. Tijdens de oorlog bleef Veen in functie. Zijn definitieve afscheid was op 1 januari 1945, na een werkverband van 31 jaar.

 

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.