Beeld en geluidNieuw

Thuisonderzoek bij Stadsarchief Amsterdam: bouw zelf een sporthal

Voor Stadsarchief Amsterdam maak ik een serie over sportarchieven, die je thuis kan raadplegen. Veel stukken zijn namelijk gedigitaliseerd. In dit deel een brochure uit 1967 over de aanleg van sporthallen, toen nog iets nieuws. Gratis artikel, maar een bijdrage is welkom – onderaan deze pagina. 

Na de Tweede Wereldoorlog ging alle aandacht naar de wederopbouw van woningen, industrie en infrastructuur. Er was amper aandacht voor sport en recreatie, waardoor verenigingen in grote problemen kwamen. Voor het groeiende aantal leden kwam steeds minder ruimte beschikbaar om die onder te brengen, vooral bij de binnensporten.

Troonrede

In 1965 kreeg Amsterdam de eerste sporthal aan de Van Hogendorpstraat. Twee jaar later legde het kabinet-Cals in de Troonrede vast dat er zou worden geïnvesteerd in de bouw van sporthallen door het hele land. Omdat er nog zo weinig ervaring was met zulke accommodaties verscheen er in 1967 de brochure ‘Sportgebouwen: ontwerp en inrichting’, geschreven door D.J. van Amstel jr. en E. Kupers – hier de scans. ‘Deze publikatie geeft geen afgebakende oplossingen, het doel is slechts de problematiek die zich voordoet bij het ontwerpen.’

Tijdsbeeld

Deze brochure schetst een mooi beeld van de Nederlandse samenleving van de jaren zestig, als antwoord op de groeiende maatschappelijke behoefte om een binnensport te beoefenen. De auteurs gebruikten hiervoor een dichtregel van predikant-dichter Peter August de Génestet uit 1851: ‘O land van mest en mist, van vieze koude regen.’ Om die vieze koude regen te ontlopen, was er de sporthal gekomen. Die was ook nog eens ideaal, omdat de binnensport de ideale uitkomst was na ruim twee decennia wederopbouw met meer beton dan recreatief groen.

Ruim een halve eeuw later speelt de binnensport nog steeds een belangrijke rol, maar het accent is inmiddels weer verschoven naar buiten. We zitten tenslotte voor werk of opleiding de hele dag al achter een scherm. En ook dat is een tijdsbeeld, dat vooral duidelijk wordt door het contrast met deze brochure uit 1967.

Kijk hier verder naar alle topstukken van Stadsarchief Amsterdam.

https://sportgeschiedenis.nl/beeld/thuisonderzoek-bij-stadsarchief-amsterdam-roeien-in-1886/

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.