Beeld en geluidNieuw

Thuisonderzoek bij Stadsarchief Amsterdam: de oudste watersportvereniging van het land

Voor Stadsarchief Amsterdam maak ik een serie over sportarchieven, die je thuis kan raadplegen. Veel stukken zijn namelijk gedigitaliseerd. In dit deel de oprichting van de Nederlandsche Zeil- en Roeivereeniging – compleet archief hier. Gratis artikel, maar een bijdrage is welkom – onderaan deze pagina. 

Op 16 december 1847 was de oprichtingsvergadering van de “Nederlandsche Zeil- en Roeivereeniging”, inmiddels de oudste watersportvereniging van ons land. De statuten werden vastgelegd op 31 juli 1848, waar ook de naam definitief werd vastgelegd. Nog in datzelfde jaar werd Koning Willem II beschermheer. Na zijn dood een jaar daarna aanvaardde Koning Willem III het ere-voorzitterschap.

Elite

In dit schrift staan alle handtekeningen van de verenigingsleden vanaf de oprichting – hier. Het is een dwarsdoorsnede van de Amsterdamse elite van 1847, slechts één handdruk verwijderd van de koning. In het archief van de vereniging is deze presentielijst te vinden tot en met de jaarvergadering van 1979, inmiddels in Muiden, waar de vereniging sinds 1953 is gehuisvest.

Verslag

In het verslag uit 1851 ‘omtrent de oprigting en het bestaan’ van deze vereniging staat alle informatie over het begin, onder leiding van de heer E. Sillem. Verder maken we hieruit op dat de leden kozen voor een zilveren scheepje op verguld scheepje als herkenningsteken, ‘te dragen aan het linker knoopsgat’. Als vlag werd vastgesteld ‘een verguld anker in blaauw blok’.

Koninklijk

Sinds 9 april 1852 is de vereniging koninklijk, waarvan het afschrift is te zien. ‘Aan Haar het recht te geven, van de Koninklijke Kroon in goud, met Ons naamcijfer, op het blauw veld van haren standaard te voeren,’ aldus Koning Willem III. ‘Onze Minister van Marine is belast met de uitvoering dezes.’

Kijk hier verder naar alle topstukken van Stadsarchief Amsterdam.

https://sportgeschiedenis.nl/beeld/thuisonderzoek-bij-stadsarchief-amsterdam-roeien-in-1886/

Thuisonderzoek bij Stadsarchief Amsterdam: bouw zelf een sporthal

Thuisonderzoek bij Stadsarchief Amsterdam: oplichting bij obligaties voor Sportpaleis

Thuisonderzoek bij Stadsarchief Amsterdam: krantenknipsels uit WO2

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.