Beeld en geluidNieuw

Thuisonderzoek bij Stadsarchief Amsterdam: oplichting bij obligaties voor Sportpaleis

Voor Stadsarchief Amsterdam maak ik een serie over sportarchieven, die je thuis kan raadplegen. Veel stukken zijn namelijk gedigitaliseerd. In dit deel obligaties uit 1924 voor de bouw van een Sportpaleis als een gevalletje oplichting. Gratis verhaal, maar een donatie is welkom.

De oproep uit 1924, via Stadsarchief Amsterdam

Antwerpen kreeg in 1932 een Sportpaleis. Amsterdam wilde dat ook, maar na bijna een eeuw discussie is het er nog steeds niet van gekomen.

Obligaties

In 1924 was de eerste poging om een nationaal sportpaleis te bouwen met een overdekte wielerbaan. Waar dat precies moest komen, was nog onbekend, maar er was wel 2,4 miljoen gulden nodig, op te halen via obligaties. Deze documenten liggen in het Stadsarchief – hier.

Later bleek dat dat deze initiatiefnemers door de politie waren opgepakt wegens oplichting en valsheid in geschrifte. De klopjacht werd een nationale affaire toen de dagbladen de volledige namen plaatsten van deze criminelen.

Commissie van Amsterdamsche heeren

In aanloop naar 1928 raakte Amsterdam in de ban van de Olympische Spelen en verrezen er overal nieuwe locaties in de stad. Daarom plaatste de Telegraaf in april 1927 een montagefoto van een enorme ijsbaan in het centrum van de stad, ook onder de naam Sportpaleis. Volgens de krant was er ‘een commissie van Amsterdamsche heeren’ voor de aanleg van de ijsbaan ‘zoo groot als het Koningsplein’.

Een ontwerp uit 1933 voor een Sportpaleis in Amsterdam

Het ging om een gebouw met een hoogte van 21 meter, een lengte van honderd meter en breedte van 36 meter. Het moest ruimte bieden aan honderden schaatsers, met ook nog plaats voor 4.200 toeschouwers. ‘Mocht zulks om de een of andere reden geen doorgang vinden, dan ligt het in de bedoeling het Sportpaleis in plan Zuid te doen verrijzen.’ Bij gebrek aan geldschieters ging ook dit plan nooit door.

Bijna honderd jaar na die affaire uit 1924 is er nog steeds geen Sportpaleis in Amsterdam, uitgebreid verhaal hier.

Kijk hier verder naar alle topstukken van Stadsarchief Amsterdam.

https://sportgeschiedenis.nl/beeld/thuisonderzoek-bij-stadsarchief-amsterdam-roeien-in-1886/

Thuisonderzoek bij Stadsarchief Amsterdam: bouw zelf een sporthal

 

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.