Beeld en geluidNieuw

Thuisonderzoek bij Stadsarchief Amsterdam: roeien in 1886

Voor Stadsarchief Amsterdam maak ik een serie over sportarchieven, die je thuis kan raadplegen. Veel stukken zijn namelijk gedigitaliseerd. In dit eerste deel het Championnaat van Nederland van 1886 – compleet archief hier. Gratis artikel, maar een bijdrage is welkom – onderaan deze pagina. 

De Koninklijke-Holland Beker is een jaarlijks roeievenement, dat teruggaat tot 1886. In het archief van de Koninklijke Nederlandsche Zeil- & Roeivereeniging KNZ&RV zijn die beginjaren te herleiden.

Waarborgfonds

In augustus 1886 verstuurden de organisatoren een brief aan de verenigingsleden met het verzoek om, zoals het toen werd genoemd, het Championnaat van Nederland voor liefhebbers in Single Sculling Outriggers mogelijk te maken. ‘De ondergeteekende verklaart voor de vijf eerstvolgende jaren (1886-1890) door eene jaarlijksche contributie van hoogstens fl. 20,- in het te vormen waarborgfonds bij te dragen.’ In onze tijd is die totale som van honderd gulden te vergelijken met zo’n €2600, toentertijd alleen mogelijk voor de maatschappelijke toplaag.

Uit de meegestuurde regelementen blijkt ook dat het een elitair evenement was, want de hoofdprijs was een zilveren bokaal ter waarde van duizend gulden, nu vergelijkbaar met ruim 13.000 euro! Dat was weliswaar een wisselbeker, maar toch: iemand moest die prijs bekostigen. Een ander belangrijk deel van de spelregels was dat alleen amateursporters meededen, mensen die geen geld verdienden met de beoefening van hun sport. Op 25 september 1886 was dan de eerste editie, waarvan ook de uitnodiging bewaard is gebleven. De wedstrijden waren op de Amstel.

Koninklijke-Holland Beker

Het evenement bestaat nog steeds, onder de naam Koninklijke-Holland Beker. Sinds 1937 is het niet meer op de Amstel, maar op de Bosbaan in het Amsterdamse Bos.

Kijk hier verder naar alle topstukken van Stadsarchief Amsterdam.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je je waardering laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

 
Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Meest recente boek: 'Door Wilskracht Zegevieren' over sport in de Tweede Wereldoorlog. Schreef ook boeken over - onder meer - Amsterdam 1928 en de Elfstedentocht, net als de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Al bijna 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.