Beeld en geluidNieuw

Willy Sluiter was de chroniqueur van de sport van honderd jaar geleden

Op 22 mei 1949 overleed kunstenaar Willy Sluiter, geboren in 1873. Hij deed vier keer mee aan de Kunst Olympiade, waaronder die van 1928 in Amsterdam.

Willy Sluiter was een bekende kunstenaar van de eerste helft van de vorige eeuw. Hij maakte ook veel werken over sport.

Ruud Stokvis onderzocht dit werk in het tijdschrift De Sportwereld. ‘Zijn vriendschap met jonkheer Jan Feith, een van de eerste moderne sportpublicisten en -journalisten en een fervent propagandist voor de sportbeoefening, stimuleerde zijn belangstelling voor sport.’

Feith zorgde voor veel opdrachten uit de sportwereld. ‘Toen Feith hoofdredacteur van De Kampioen was, het bondsblad van de ANWB, illustreerde Sluiter in de jaargang 1911-1912 het  blad met tal van tekeningen. Verschillende andere  afbeeldingen van Sluiter op sportgebied kwamen tot stand dankzij zijn relatie met Feith, in de zin dat die voor de opdracht zorgde.’

De sport was overigens niet zijn enige onderwerp, maar door zijn vele werken op dit gebied was hij in zekere zin wel een chroniqueur geworden.

Kunstolympiade

Sluiter deed van 1924 tot en 1936 vier keer mee aan de Kunst Olympiade, zo blijkt uit een overzicht op Olympedia. waarbij hij in 1928 ook nog in de jury zat. Het zal wederom zijn vriendschap met Feith zijn geweest dat hij dit deed, als één van de grootste propagandisten van dit evenement.

Op de Spelen van 1928 deed hij onder meer met tekeningen van de tennissers Bill Tilden en de Japanse Davis Cup-finalist Zenzo Shimizu. Vier jaar later ging het om schilderijen over de wintersport en zeilen.

Sluiter won daarbij geen enkele medaille.

Amsterdam organiseerde in 1916 zelf de Olympische Spelen, omdat die dat jaar waren afgelast vanwege de Eerste Wereldoorlog. De poster was een ontwerp van Sluiter. Via het Stadsarchief Amsterdam

Van Tuyll van Serooskerken

In het Olympisch Stadion is nog steeds een werk van Sluiter te zien, waarvoor hij in 1924 de opdracht kreeg van het Nederlands Olympisch Comité. Begin dat jaar was baron Frits van Tuyll van Serooskerken overleden, de oprichter van deze organisatie, waarop de heer Havinga uit Zaandam voorstelde om een portret te laten schilderen.

Het werd een werk van twee meter hoog, dat in 1928 werd geschonken aan het Olympisch Stadion.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.