BoekenNieuwWielrennen

Bert Wagendorp en JW Roy winnen Nico Scheepmaker Beker

Bert Wagendorp en JW Roy zijn de winnaar van de Nico Scheepmaker Beker voor het beste sportboek van 2017. Ze werden onderscheiden voor Lance; the Rise & Fall in 14 Songs (De Muur/ Excelsior). “Een verslag van sport op hoog niveau door middel van verbeelding op hoog niveau.”

De prijs werd uitgereikt voorafgaande aan de uitzending van RTL Late Night. “De jury van de Nico Scheepmaker Beker heeft dit jaar in totaal 45 inzendingen ontvangen,” zei juryvoorzitter Ad Melkert. “Bij elkaar opgeteld zijn dat meer dan tienduizend pagina’s.”

 

De sportbiografie, zo vervolgde hij, is populair met werken over Hennie Kuiper, Peter Sagan, Foppe de Haan, Rob Rensenbrink, Leen Pfrommer, Enith Brigitha, Maartje Paumen, Stefan Petterson, Rico Verhoeven en Klaas Pander.

De jury roemde de Hard Gras-special van Jan Luitzen en Wim Zonneveld over de ontstaansgeschiedenis van het voetbal. “Respect voor de noeste arbeid.”


Melkert is enthousiast over de toenemende kwaliteit van het sportboek, alhoewel er nog een kritisch woord volgde. “Sommige boeken – we noemen geen titels – waren langdradig en/of voorspelbaar, zonder duidelijk dragend idee. Wij roepen uitgevers op te blijven investeren in oorspronkelijkheid en onverwachte dwarsverbindingen en zo auteurs de kans te geven om in de geest van Nico Scheepmaker sportverhalen op te diepen geschreven vanuit een bijzondere invalshoek of geplaatst in een nog niet eerder gevonden perspectief. Want één ding staat vast, er is een groeiende markt voor kwalitatief goede sportboeken.”

De jury bestaat uit Ad Melkert (voorzitter), Wilfred van Buuren (sporthistoricus), Marie-José Kleef (journalist), Gert-Jan van Tilborg (boekhandel Donner in Rotterdam) en Renate Verhoofstad (sportjournalist). Het was de veertiende editie van de Nico Scheepmaker Beker.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -