BoekenNieuwRecensiesZwemmen

Biografie Enith Brigitha

Journaliste Jeannette van Ditzhuijzen heeft de biografie van Enith Brigitha geschreven. Het verhaal van een bijzonder getalenteerde zwemster en valsspelende communisten.

Brigitha is geboren op Curaçao en leerde zwemmen in zee. Ze kwam op vijftienjarige leeftijd naar Amsterdam met haar moeder en vier broers. Daar ging ze werken als verkoopster in een warenhuis en werd ze lid van een zwemvereniging. Hierna werd ze al snel een van de beste zwemsters van Nederland.

Zo was Brigitha de eerste Nederlandse die de 100 meter vrije slag aflegde binnen een minuut. Tussen 1972 tot en 1979 veroverde ze maar liefst 21 nationale zwemtitels en tijdens de Olympische Spelen in Montreal van 1976 won ze tweemaal brons. Ze was ook de eerste gekleurde zwemmer die olympische medailles won.

Een groot deel van het boek is gewijd aan Brigitha’s ongelijke strijd tegen de gedrogeerde DDR-zwemsters. Aan de hand van uitgebreid archiefonderzoek beschrijft Van Ditzhuijzen het dopingsysteem en wie er verantwoordelijk voor was. Grote rol in het boek speelt ook de Oost-Duitse aartsrivale Kornelia Ender, die nu dopinggebruik ten stelligste ontkent. Zou Enith zonder de Oost-Duitse dopingconcurrenten in plaats van olympisch brons, goud hebben gepakt? We zullen het nooit weten.

De biografie is verder goed en strak geschreven, maar ook wat vlak. Het boek mist echte verdieping in de persoonlijkheid van Brigitha.

 

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Micha Peters
Bedenker en beheerder van Sportgeschiedenis.nl. Journalist en (sport)historicus.