BoekenNieuwOlympische Spelen

Boek over alle Friese winnaars van een olympische medaille

Sporthistoricus Pieter Breuker heeft het tweedelige boek Van Parijs tot Pyeongchang uitgegeven – hier kopen. Deel één gaat over de zeven (!) keer dat er gewerd gekaatst op de Olympische Spelen. Deel twee gaat over alle Friese winnaars van een olympische medaille. De bijhorende expositie is een jaar uitgesteld, net al de rest van ons leven.

Kaatsen – rond 1200 ontstaan – wordt in bijna vijftig landen beoefend. De sport is, in verschillende varianten, zevenmaal onderdeel van de Olympische Spelen geweest, eerst als wedstrijdsport (1900 en 1908) en daarna als demonstratiesport (1912, 1924, 1928, 1968 en 1992).

Extra aandacht in dit eerste deel krijgt de onbekende historie van Amsterdam 1928, toen kaatsen en korfballen beide demonstratiesport wilden worden. Dat lukte tegen alle olympische regels in. Dit werk eindigt met de toekomstmogelijkheden voor het kaatsen op de Olympische Spelen.

In deel twee staan portretten van alle andere prijswinnende Friese olympiërs. Dat betreft 29 atleten (negentien mannen en tien vrouwen), die samen 64 medailles in dertien sporten hebben behaald.

De bijhorende expositie had op 1 mei geopend moeten worden in het Kaatsmuseum in Franeker, maar die is uitgesteld tot 2021. Het werk van Breuker is inmiddels al wel te koop – hier.

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.