BoekenNieuw

Frank Heinen wint de Nico Scheepmaker Beker voor beste sportboek van het jaar

Frank Heinen heeft de Nico Scheepmaker Beker voor het beste sportboek van 2019 gewonnen. Dat is zojuist bekendgemaakt tijdens de radio-uitzending “Humberto” op NPO Radio 1. In de uitzending lichtten juryvoorzitter David Endt en jurylid Rivkah op het Veld de keuze toe. Heinen is onderscheiden voor zijn boek Buiten de lijnen.

De Nico Scheepmaker Beker is vandaag voor de zestiende keer uitgereikt. De vijfkoppige jury bestaat uit David Endt,  Rivkah op het Veld, Marie-José Kleef , Wilfred van Buuren en Gert Jan van Tilborg. Heinen volgt Hugo Logtenberg op, die vorig jaar won met De hand van van Gaal.

‘Willi Kraus, Alessandro Zarelli, Ali Dia en Jaguaré Bezema de Vasconselos,’ opent het juryrapport over Heinen. ‘Nooit van gehoord? U bent in goed gezelschap. De jury van de Nico Scheepmaker Beker kende deze namen tot voor kort ook niet. Het zijn namen van enkele van de vergeten voetballers die Frank Heinen met zijn boek Buiten de lijnen aan de vergetelheid heeft ontrukt.

Ruim 550 pagina’s met miniaturen over vergeten voetballers uit de hele wereld. Heinen schrijft het zo mooi op dat je gaat denken dat hij alles verzonnen heeft, maar de voetballers hebben ook nog echt bestaan. En dat is allemaal te danken aan de bijna archeologische nieuwsgierigheid en het ongelooflijke schrijftalent van Frank Heinen.’

Een oproep 

Het viel de jury op dat de (auto-)biografie onverminderd populair is onder de sportschrijvers: Johan Cruijff, Marco van Basten, Memphis Depay, Piet Schrijvers, Jan Jongbloed, Jan Klaassens, Frank Kramer, Stef Clement, Briek Schotte,  Raymond van Barneveld, Paul Dogger, Abdi Nageeye en  – als enige sportvrouw – Lieke Martens worden geportretteerd.

Verder valt op dat sportboeken nog altijd overwegend worden geschreven door mannen. De jury ontving welgeteld één inzending van een vrouwelijke auteur: Annemarie Postma met Samen sterk. Het geheim van de Oranje Leeuwinnen. ‘Hard Gras 126’ (Sarina en haar meiden) werd voor een groot deel gevuld door vrouwelijke auteurs. Per saldo is dat een teleurstellende score, constateert de jury.

Eervolle vermelding 

Een bijzondere vermelding is op zijn plaats voor het boek 21 man van Peter van der Meeren. Een prachtig vormgegeven en in eigen beheer uitgegeven boekwerk. Van der Meeren onderzoekt nauwgezet de gebeurtenissen rond een voetbalwedstrijd tussen de districtsteams West (met Kick Smit) en Noord (met Abe Lenstra) op 21 mei 1944 in Sneek, waarbij 21 jonge mannen door de Duitse bezetter van de tribune werden geplukt. De combinatie van onderzoekjournalistiek met sportgeschiedenis kan op waardering van de jury rekenen.

De jury roept uitgevers en auteurs op ook onderwerpen buiten het voetbal en de wielersport een kans te geven. Vrouwen zijn nog altijd onderbelicht in sportboeken. Een speelse vorm en een originele invalshoek zijn van harte welkom.

Naast “Buiten de lijnen” waren deze vier sportboeken genomineerd:

  • Johan Cruijff (Auke Kok)
  • Paul Dogger (Peter Zantingh)
  • Abdi Nageeye – Atleet zonder grenzen (André van Kats)
  • Briek! De laatste flandrien (Herman Chevrolet)

Het juryrapport van ‘Briek!’ van Herman Chevrolet

Het juryrapport van ‘Paul Dogger’ van Peter Zantingh

Het juryrapport van ‘Atleet zonder grenzen’ van André Kats

Het juryrapport van ‘Johan Cruijff’ van Auke Kok

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.