BoekenWielrennen

Het juryrapport: “Lance; the Rise & Fall in 14 Songs” van Bert Wagendorp en JW Roy

Lance; the Rise & Fall in 14 Songs van Bert Wagendorp en JW Roy is de winnaar van de Nico Scheepmaker Beker. “Een verslag van sport op hoog niveau door middel van verbeelding op hoog niveau,” aldus de jury.

Het verhaal van Lance Armstrong is bekend, maar nooit werd het zo origineel te boek gesteld als in Lance; the Rise & Fall in 14 Songs. Nu eens geen uitputtende biografie, maar een wielerleven in veertien episodes.

 

Bert Wagendorp heeft zijn diepe kennis van de wielersport in het algemeen en de Armstrong-geschiedenis in het bijzonder teruggebracht tot de belevingswereld van de sporter en zijn fan in de persoon van een ruwe bolster Texaanse kroegbaas. In korte, krachtige en prachtige theatermonologen doet deze stereotiepe Texaan uit de doeken waarom zijn bewondering voor Lance alleen maar groeit met iedere vuile twist in de saga rondom de succesvolste valsspeler uit de sportgeschiedenis.

Het verhaal van Lance Armstrong leent zich als weinig andere voor een rockopera met z’n ‘over lijken’-ambitie, randje van de dood tegenslagen, hoogmoed, bedrog en verraad. Journalist Bert Wagendorp en componist JW Roy hebben die rockopera als eersten glorieus te boek gesteld en op cd gebrand en zo hun professionele genres verrijkt en op uitermate oorspronkelijke wijze met elkaar verbonden. Een bekend verhaal in een nieuwe aantrekkelijke jas. Met de uitbundige vorm van de rock-opera wordt de lezer troost en berusting geboden. Een verslag van sport op hoog niveau door middel van verbeelding op hoog niveau.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -